• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→ Ben Gülcan MUSTAFA PAŞA, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisiyim.

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→ Bence tıp eğitimini nerede aldığımız oldukça önemli. Çünkü köklü üniversitelerin gerek akademik kadrosu gerekse de uygulamalarımız için gerekli olan kadavra, mesleksel eğitim becerileri laboratuvarları ve simüle hasta uygulamaları açısından daha donanımlı olduklarını düşünüyorum. Buna ek olarak 4. sınıfta başladığımız klinik eğitimde de üniversitenin merkezi konumda olmasının göreceğimiz hasta çeşitliliği açısından da faydalı olduğunu düşünüyorum.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→ Fakütenin ilk yılarında aldığımız anatomi eğitiminde her uygulama dersinde yaklaşık 9-10 öğrenciye bir kadavra olacak şekilde ders işleniyordu. Bunun bizim için büyük bir şans olduğunu düşünüyorum. Üniversitenin 1. yılından 3. yılına kadar yaptığımız özel çalışma modülleriyle hem akademik makale yazma hem de gerektiğinde makale taramasını hangi kaynaklardan ne şekilde yapacağımızı öğrendik. Bunun da ileriki dönemlerde de bize çok faydalı olacağını düşünüyorum. Ayrıca okulumuzda PDÖ yani probleme dayalı öğrenim sistemi uygulanıyor. Bunun avantajları olduğu kadar dezavantajları da var bence. Avantajları; derste grup arkadaşlarımıza ve PDÖ hocamıza konuyu biz anlatıp aynı zamanda üzerinde tartıştığımız için öğrendiğimiz bilgiler daha uzun süreli ve kalıcı oluyor. Dezavantajı da her modülde PDÖ hocamız olarak belirlenen hocaların çoğu zaman uzmanlık alanlarının işlediğimiz  modülün konusundan farklı olmasıdır.

  • Tıp okumak zor mu?

→ Tıp okumak bence zor değil ama ciddi bir disiplinle yorulmadan okumayı ve çalışmayı gerektiren bir bölüm.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→ Fakültemiz hastanenin yanında ana kampüsten ayrı konumda bulunuyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin çok fazla kampüs olanakları ve kampüs ortamı olmasa da öğrenci toplulukları yıl içi yaptıkları etkinliklerle bu boşluğu doldurmaya çalışıyorlar.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs. )

→ İzmir’de öğrenci olmak çok güzel. Ancak okulumuzun bulunduğu bölge olan Balçova bölgesi öğrenciler için biraz pahalı bir bölge. Okula yakın olan ev kiraları ortalama 1800 TL. Okula yakın KYK yurdu var ancak sadece erkek öğrenciler için barınma imkanı sağlıyor. Kız öğrencilerin kalabilecekleri okula yakın çok sayıda özel yurt var. Ancak bu yurtların da ortalama ücretleri aylık 1450 TL. Ulaşım diğer şehirlere göre daha ucuz sayılabilir. Öğrenci ulaşım kartıyla hem şehir içi otobüsleri, hem metro ve tramvayı hem de vapuru kullanabiliyoruz. Öğrenci fiyatı 1.80 TL ve 90 dakika süreli bedava aktarma uygulanıyor.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→ Kadavrayı birinci sınıfın ilk modülünde gördük. İlk anatomi uygulaması dersinde oldukça heyecanlıydım ancak kadavrayı gördüğümde heyecanım geçti ve çok da korkulacak bir şey olmadığını anladım. 😊

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→ İlk 3 yıl her modül sonu sınav oluyor. İlk iki yıl anatomi gördüğümüz için uygulama sınavı da oluyoruz. Yani bir teorik bir anatomi sınavı bir de histoloji uygulama sınavı. Tüm yıl boyunca 4 modül oluyor ve bunlardan aldığımız notların ortalaması 80 ve üzerinde olursa final sınavına girmeden muaf sınıf geçme hakkımız oluyor. Sınıfı geçmek için en az 65 ortalamamızın olması gerekli. Sene sonunda olan final sınavında tüm yılın konularından sorumlu oluyoruz.

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→ Düzenli çalışıp, yapılan programa uyarsak sınıfı geçmek hiç zor değil. Sürekli ders çalışmıyorum ancak düzenli ve disiplinli bir çalışma şekli tıp fakültesinde sınıfı geçmek için gerekli.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→ Anatomi ve farmakoloji gibi dersler daha çok ezbere dayalı. Bu yüzden temelde ezber yeteneğinin de iyi olması gerekli. Ancak genel olarak dersleri mantığını anlamaya çalışarak ve mutlaka kaynak kitap da kullanarak çalışmak gerektiğine inanıyorum. Ben ders çalışırken ufak notlar çıkarıp çalışmam bittikten sonra bunları tekrar ediyorum. Bu şekilde öğrendiğim bilgilerin daha kalıcı olduğunu düşünüyorum.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→ Aslında fakültenin ilk yılından itibaren gerek simüle hastalar üzerinde olsun gerekse de maketler üzerinde olsun uygulamalı eğitimlerimiz başlamış oluyor. 

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→ Hastanedeki derslerimiz 4. sınıfta başlıyor.

  • TUS nedir?

→ TUS mezun olup uzmanlık yapmayan isteyen her hekimi girdiği uzmanlık sınavıdır.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→ Bölüm seçimi mezun olduktan sonra TUS sınavına girip oradan aldığımız puan ile yapılıyor.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→ Tercih dönemindeki arkadaşlara DEÜ Tıp Fakültesini öneririm. Eğer birçok insanın hayatına dokunmak, şifa dağıtmak istiyorlarsa hekim olmalarını ve iyi bir hekim olmak istiyorlarsa da Dokuz Eylül Üniversitesini seçmelerini öneririm. 😊

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→ Bu yıl başlayacağınız üniversite hayatınızda birçok yeni şeyler ve fırsatlarla karşılaşacaksınız. Bunları iyi değerlendirin ve her yıl kendinizi bir önceki yılınızdan daha çok geliştirmek için çok çalışın. Eğer üniversitemizi tercih edip aktif olarak fakülte faaliyetlerinde siz de yer almak isterseniz topluluğumuz sizi bekliyor olacak. Hepinize mutlu ve beklediğinizi bulacağınız bir fakülte hayatı diliyorum 😊

SORULARINIZ İÇİN: