1.Merhaba seni biraz tanıyabilir miyiz ?
Merhabalar ben Zeynep Çil. Antalya Kaş ilçesinde yaşıyorum Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik öğrencisiyim. Bu bölümü severek ve isteyerek tercih ettim.
2.Beslenme ve diyetetik nedir, eğitimi kaç yıl sürer ? Bize bölümü biraz açıklar mısın?
Beslenme ve diyetetik bölümü, insan beslenmesi ile ilgili konuları inceleyen bilim dalıdır. Bölümün ana vurgusu hasta insanların beslenmesine odaklanmaktır. Beslenme her bireyin bireysel özelliklerine göre spesifik olarak düzenlenmektedir. Hasta kişilerin diyet planları hazırlanırken hastalığın neden olduğu metabolizmayı geri kazanmak amaçlanır. Beslenme ve diyetetik bölümü 4 yıl süren bir lisans bölümüdür.
3.Bulunduğunuz üniversitenin size sağladığı avantajlar ve dezavantajlar nelerdir ?
Bölümdeki hocalarımızın bilgi ve denemeyin açısından bize çok şey kattığını düşünüyorum. 1. Sınıfta daha çok genel dersler üzerinden eğitim alıyoruz, 2. Sınıftan itibaren alan derslerine yönelmeye başlıyoruz. 3. Sınıfta esas bölüm derslerimiz olan hastalıklarda diyet, çocuklarda diyet, toplu beslenme sistemleri, sporcu beslenmesi gibi pek çok ders gördük. Son olarak 4. sınıfta ise zorunlu
poliklinik, nefroloji, endokronoloji, kardiyoloji, nöroloji, dahiliye gibi servislerde staj görüyoruz. TBS(mutfak stajı) ise bir dönem alınıyor. Dezavantaj olarak sadece staj sayısının azlığından şikayetçi olduğumuzu söyleyebilirim.
4.Fakülte ve kampüs ortamınız nasıl ?
Fakültemiz kampüsün en sonunda olduğu için ulaşım biraz sıkıntılıydı fakat otobüs sefer sayıları arttırıldıktan sonra bu durum ortadan kalktı. Fakültemizin sıcak ve samimi bir ortamı var, kampüste veterinerlik harici diğer fakülteler de bulunduğu için diğer bölümlerle de sürekli olarak iletişim halinde olabiliyoruz.
5.Sınav sisteminiz nasıl, zorluk seviyesinden memnun musunuz?
Sınav sistemimiz 3. Sınıfa kadar yazılı sonrasında ise yazılı ve pratik olacak şekilde ilerliyor. Agno hesaplaması yaparken finalin %60’ı vizenin %40’ı alınarak yapılıyor. Son sınıfta ise %30 yazılı %70 pratik sınavlar esas alınarak puan hesaplaması yapılıyor. Sınavların beni zorlayan tarafı sözlülerimiz teorik sınavlara nazaran biraz daha stresliydi fakat teorik sınavlarda biraz daha uygulamaya yönelik soruları sorulsaydı bu durum da ortadan kalkabilirdi.
6.Pratik dersleriniz var mı varsa nelerdir ?
Evet 3 tane var.
Yetişkin hastalarda diyet tedavisi
Çocuk hastalarda diyet tedavisi
Toplu beslenme sistemleri
7.Mezun olduktan sonra nerelerde çalışabilirsiniz ?
Özel hastaneler, devlet hastaneleri, toplu yemek hizmeti veren tüm kurum ve kuruluşlar, okul öncesi eğitim merkezleri, zayıflama ve yaşam koçluğu merkezleri, spor klüpleri, onkoloji ve diyabet merkezleri, huzurevleri, cezaevleri gibi kurumlarda çalışma imkanlarımız bulunmakta.
8.Atanma süreciniz nasıl işliyor, girmeniz gereken sınavlar nelerdir ve baraj puanı ne kadar ?
KPSS B Puan türüne girmemiz gerekiyor 2 yılda bir yapılan bu sınavda 90 puan ve üzeri başarı elde edersek atanma ihtimalimiz daha yüksek oluyor. Dürüst olmak gerekirse bulunduğumuz şartlarda da atanma ihtimali biraz zor olan bir bölüm.
- Stajlarınız hangi dönemlerde ve ne kadar süreyle yapılıyor ?
Stajlarımız 3. Sınıfın yaz tatilinde başlıyo. 20 iş günü zorunlu stajımız var yine aynı şekilde 4. sınıfta da zorunlu stajlarımız bulunuyor. - Hangi kurum ve kuruluşlarda staj yapabilirsiniz ?
Devlet hastaneleri, özel hastaneler, obezite ile mücadele merkezleri gibi yerlerde staj yapabiliyoruz. - Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl ?(ulaşım,kira, etkinlik vs.)
Aydın ili konum olarak merkezi bir yerde diğer illere yakınlığı nedeniyle de rahatça gezme fırsatı yakalayabiliyoruz. Fakat kiralar çok pahalı. Fakat Aydın ilinin esnafı öğrenciler üzerinden gelir elde ettiği için fahiş rakamlar görebilirsiniz. Ulaşım için her ilde olduğu gibi burada da öğrenci kartınızdan yararlanabilirsiniz. Konser, tiyatro vs. etkinlik sayısı da gayet yeterli. - Tercih dönemindeki arkadaşlara okuduğunuz üniversiteyi ve bölümü önerir misiniz ?
Üniversiteyi öneririm fakat bölüme gelecek olanlar için avantajları ve dezavantajları yeterince
düşünmeliler derim. - Son olarak üniversiteye aldım atacak olan arkadaşlarımız için söylemek istedikleriniz var mı ?
Hayallerinizin peşinden koşun, yılmadığınız, pes etmediğiniz takdirde hayallerinizinde sisinle birlikte
çiçek açtığını göreceksiniz. Kendinize inanın.
Tırmanmayı göze alan, zirvenin hazzını yaşar