- Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?
→ Ömer akan, akdeniz üniversitesi tıp fakültesi 2. sınıf öğrencisiyim.
- Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?
→ Bence bu durum çok da fark etmiyor, tek değişen durum bana göre üniversitenin kendine ait hastane bulundurması. Hemen hemen bütün üniversitelerdeki akademisyenler ya cerrahpaşa ya da hacettepe çıkışlı bu yüzden oradaki tıp eğitimi nasıl ise bunu yeni geldikleri üniversiteye de taşıyorlar. Bu sebeple çok fark teşkil etmiyor. Ondan sonra üniversitenin sosyal ortamına bakarım.
- Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?
→ Avantajları:
Müthiş bir kampüse sahip olması,
Konum itibariyle çok güzel bir yerde olması,
Kampüs içerisinde sağladığı sosyal alanlarla ve barındırdığı dağal güzellikleriye eşsiz bir yaşam alanı,
Kozmopolitik bir şehir olması sebebiyle her türden düşüncenin saygılı bir şekilde karşılanıp ona göre tepkilerin verilmesi,
Part-time iş olanaklarının fazla olması,
Yurtlarının temiz ve kontenjan bakımından yeterli, olması,
Antalya ve çevre illerde bulunan ve daima gezilebilecek doğa harikalarının varlığı başlı başına bir avantaj,
Birbirinden değerli hocaların bulunması,
Üniversite hastanesinin Türkiye’nin öncü hastanelerinden olması,
Tıp eğitiminde kullanılan kadavralar ve diğer materyallerinin yeterli olması en önemli avantajlarından biridir.
Ayrıca; merkezi yemekhane yemek fiyatı ve yemekleri de çok çok güzel.
Dezavantajları:
Kira durumları biraz sıkıntılı; 1+1’ ler, 900 ile 1000 tl 2+1 ise 1200 ile 1500tl arası değişen kiraları var tabi bunlar kampüse yakın yerleşkeler uzaklaştıkça düşmeler meydana gelmekte. Turistik alanlara gitmemek koşulu ile:)
Burs olanakları kısıtlı burs verebilen sadece 2- 3 vakıf bulunuyor,
Sınıfta kalma durumunun çok olduğu üniversitelerin başında gelir biraz zor maalesef.
- Tıp okumak zor mu?
→ Yani öbür fakültelerden daha az boş zamanının olması aşikar, birazcık daha fazla emek isteyen bir bölüm, ama tıp okuyan öğrenciler zamanın kıymetini çok iyi bildiklerinden boş zamanlarını çok daha verimli kullanırlar. Zor belki ama insan seviyor bir şekilde, eğlenerek öğreniyor.
- Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?
→ Fakülte ortamı; her yerden öğrencilerin gelip okuduğu bir yer olması sebebiyle kültürel bir zenginlik, hoşgörünün hakim olduğu, entelektüel birikim açısından gayet iyi insanların oluşturduğu, sosyal bakımdan çok kaliteli bir fakülte ortamı mevcut. Kampüs oratmı da bu bağlamda fakülte ortamıyla hemen hemen aynı durumu barındırıyor.
- Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)
→ Kira bakımından ne yazık ki durum biraz kabarık ama iyi bir bisikletle 15 dk yolculuk yapılarak bu durum güzel bir şekilde halledilebilmektedir. Ulaşım üniversite içinde ücretsiz ringlerle yapılıyor. Ayrıca; ildeki genel ulaşım da gayet iyi.
- Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?
→ 1. sınıfta gördüm. Görmeden önceki ruh halim ne ise gördükten sonraki ruh halim de öyleydi. Pek bir şey değişmedi yalnızca, zarar görmemesi için kullanılan formaldehit kokusu biraz kötü.
- Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?
→ Komite: 2-3 ay boyunca görülen derslerin, tek bir soru kitapçığıyla bildiklerinizi yaklaşık 100 soru ile test etme işlemine deniliyor. ilk sınıfta 4 komite ve bir final komitesinden oluşuyor. 4 komitenin %60’ı ve finalin %40’ı alınır. Geçme notu 60, fınalden ise minimum 35 alınmalı. Ayrıca; komitelerin %15’ini PDÖ oluşturuyor. Baraj sistemi de uygulanıyor, baraj sistemi: diyelim 10 soruluk bir sınav var ve %60’ını geçmek zorundasın ki bu da 6 soruya denk geliyor. Eğer 4 soru yaparsan barajdan 2 soru eksik olduğundan 4-2=2 puan alıyorsun zalimce bir sistem ama her derse önem vermeni sağlıyor.
- Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?
→ Sürekli ders çalışma gibi bir durum söz konusu değil tabi kişiye bağlı pekala sınava 15 gün kala günde 4-5 saatle de halledilebilir.
- Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?
→ Derslere katılım işleri daha da kolaylaştırır, bu arada belirtmeliyim: teorik derslere katılım zorunlu değil bizim fakültede. Ezberi orta derecede olması yeterli, belli yerleri küçük notlar alarak çalışmak , çıkmış bakmak veya anladığın konulara başkalarına aktararak çalışmak her daim iyidir.
- Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?
→ İlk sene başlıyoruz.
- Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?
→ 3. sınıfın son zamanlarında başlıyor.
- TUS nedir?
→ TUS hem klinik hem de teorik birikimlerin 6 yıllık eğitimin ardından test edildiği bir sınav sürecidir. Bu sınavda yöneleceğin alanla ilgili yeterli puan alman gerekiyor.
- Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?
→ Hastane ortamıyla beraber kafada bir şeyler şekilleniyor ama ne yazık ki ülkenin her noktasında bir yerlere gelebilmek için sınavlara bakıldığından genelde TUS’ tan aldığın puan etkiliyorbu seçimi.
- Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?
→ Kesinlikle.
- Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
→ Zamanlarını asla boş geçirmesinler, çünkü; hayatın en güzel ve en hızlı geçecek zamanı gibi duruyor 2 sene çok hızlı geçti:)
SORULARINIZ İÇİN: