- Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?
→ Ben Şevval DURĞUN :). Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. Sınıf öğrencisiyim.
- Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?
→ Önemli diye düşünüyorum.
- Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?
→ Avantajlar: Kampüs hayatı yaşıyoruz dolayısıyla çok farklı insanlarla bir arada bir çok yerde, etkinlikte buluşabiliyoruz. Üniversitenin kendi kulüpleri çok çeşitli danstan müziğe; spordan tiyatroyabir çok alanda. Kampüs olduğu için de biraz böyle. Zaten bu kulüplerin ayrıca tıp fakültesi versiyonu da var 😀 tabii zaman ayırabilmek de önemli. kampüs dışına hiç çıkmadan bile kampüste yapabileceğiniz çok fazla şey var kampüsümüz çok güzel. Bu yüzden ders aralarında dışarı çıkmıyoruz. Ama sahil (konyaaltı) kampüse yürüme ile 20 dakika. Çantanıza ders çıkışı için mayo havlu koymayı unutmayın 🙂 kampüs çok merkezi bir yerde. Yakınındaki duraklardan tek otobüsle her yere gidebilirsiniz. Şimdi tramvay yolumuz da yapılıyor. Şehir olarak da güzel bir şehir. Sınavların bitiyor hop Olimpos Çıralı, hop Kemer, hop Alanya. İster otostop, ister otobüs; istersen çadırını atarsın, istersen ağaç evde kalırsın.. Bu üniversitenin insana öğrettiği çok şey var
Dezavantajları: Kız yurdu biraz sıkıntı Antalya koşullarına göre. Ama yine de çoğu şehirden iyi bir yurt. Ben bir buçuk yıl kaldım bana göre olmadığını düşündüğüm için ( sabırsız ve titiz bir insanım) eve çıktım. Sıcak diyeceğim ama insan alışıyor. Hiç öyle göründüğü gibi değil sıcağı. Hatta bir süre sonra yazın gelmesini dört gözle bekliyorsunuz.
- Tıp okumak zor mu?
→ Henüz 3. Sınıfım ama zor olduğunu düşünmüyorum başta da söylediğim gibi bence her şey üniversitede bitiyor. Ders dışında sizi deşarj edecek ne kadar çok şey varsa her şey o kadar kolay oluyor.
- Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?
→ Kaliteli bir ortam aranırsa bulunuyor Aynı şekilde kampüs için de. Ama maalesef bu oranın yarı yarıya olduğunu düşünüyorum. Kendimce tabii. Bu öğrenci toplamıyla çok çok daha güzel şeyler olabilirdi 🙁
- Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)
→ Ulaşım kolay ve bence ucuz da. Kiralar için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Ortalamanın biraz üstünde
Az bir parayla çok şey yapabileceğiniz bir şehir.
- Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?
→ Önce şunu söyleyeyim öğrenci başına düşen kadavra sayısı fazla diğer fakültelere göre. Bu bence önemli bir ayrıntı çünkü anatomi laboratuvarında ne kadar uzun durabilirsen bir kadavra başında o kadar iyi öğreniyorsun dersteki bilgiler tabiri caizse ete kemiğe bürünüyor. Tabii anatomi hocalarımızın da bizler üzerindeki başarısı da bunda etkili.
Kadavrayı 1. Sınıfın 2. Döneminde gördüm. Kadavranın öncesinde bizim gibi insan olduğunu unutmaya çalıştım ve ilk pratikte bunu başardım zaten. Çıktığımızda et döner yemiştik yemekhanede alışıyorsun. Hatta bu sene bitti pratiklerimiz ama o kimyasal kokusunu özledim diyebilirim.
Kadavra çok da önemli değil tek derste alışıyorsun.
- Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?
→ Komite sınavı, pratik sınavı ve komiteye başlamadan 1 haftalık pdö sonrasında genel puanı 15 puan etkileyen pdö sınavı şeklinde oluyor. Komite sınavı en son sınavdır ve o komitede görülen derslerin ders saati ağırlığına göre soru sayısı olacak şekilde tüm derslerden sorumlu oluyoruz tek günde bütün derslerin sınavı oluyor aynı zamanda.
- Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz ?
→ “Günü gününe ders çalışınca” demeyeceğim tabii ki o çoğu komitede zor oluyor. Ama ders çalışma tarzı çok önemli onu tutturamazsanız o zaman zor oluyor. Her şeyi zamanında ve komiteleri tartarak çalışmak gerekiyor. Ve gerçekten zor olduğunu düşünmüyorum.
- Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?
→ Dersine bire bir girdiğim bir ders ise önce slayta bakıyorum neleri not almışım hızlıca. Sonra öğrenci notlarını okuyorum ve o notların üstüne not alıyorum. Bu notları düzenli bir yerde tutuyorum ki çalışırken kafam karışmasın ve hızlıca bulayım aldığım notu diye. Girmediğim dersleri sınava 2 hafta kala öğrenci notlarını okuyorum yetiyor.
Ezber değil de tekrar önemli. Bence ezberden farklı bir şey bizim yaptığımız. Soyut bir şeyi ezberlemek var bir de kanlı canlı normal hayatta karşılaştığın vakaların nedenini tedavisini öğrenince aklında kalması var.
- Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?
→ İlk sınıftan itibaren başlıyoruz. Biyokimya ile başladık
- Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?
→ 4. Sınıfta
- TUS nedir?
→ Tıpta Uzmanlık Sınavı. Mezun olduktan sonra girebileceğin, gelen puana göre bölümünü seçtiğin bir sınav. İleride zamanı gelince ayrıntısını öğreniriz herhalde.
- Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?
→ TUS’taki puanına göre bölümünü seçiyorsun.
- Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?
→ Kesinlikle. Tıp okunacaksa Akdeniz’de okunmalı. Hatta diğer bölümler için de 😅😁
- Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
→ Zaten başlayınca her şeyi görecekler. Her şey gönüllerince olsun. Mutlu olacakları bir yere gitsinler. Okurken gezmeye görmeye okumaya zaman mutlaka ayırsınlar. Bir daha bu yaşta olmayacağız diye bir klişeyle bitireceğim.
SORULARINIZ İÇİN: