• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→  Cafer Can Şengül, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi 2020 mezunuyum.

  • Sence hangi üniversitede tıp okuduğun önemli mi?

→  Önemli olduğunu düşünüyorum. Üniversitedeki hocaların sayısı, ünvanları, yaptıkları akademik çalışmalar, derse hangi hocaların girdiği, üniversitenin ve hastanenin imkanları, sınıf mevcudu, sınav sistemi vb. birçok etken hangi üniversitede tıp okuyacağımızı etkiliyor.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→  Transplantasyon alanında ülkemizin önde gelen tıp fakültelerinden biri. Akreditasyon belgesine sahip olması nedeniyle yurtdışında tanınırlığı var. Köklü bir üniversite ve akademik kadrosu gerçekten iyi. Üniversitede sosyal etkinlikler bakımından zengin. Üniversite denize yakın bir konumda. Dezavantaj olarak sınıf mevcudu fazla. Bu teorik dersler alındığında çok sorun olmasa da pratik eğitimlerde, hastanede staja başlanıldığında büyük soruna dönüşüyor.

  • Tıp okumak zor mu?

→  Tıp kazanması kolay, okuması zor bir bölüm derler.  Eğer severek yazıyorsanız bu zorluğa da katlanacaksınız.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→  Üniversitenin Olbia, Ceypark ve Yakut adında 3 tane çarşısı var. Yeterli bir kampüs hayatı olduğunu düşünüyorum. Üniversitede birçok kulüp faaliyet gösteriyor. Dönem başladığında bu kulüplere de kaydolabilirsiniz.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→  KYK yurtları üniversite içinde. Ev kiralamada da daha çok öğrenci mekanı olarak görülen Kültür mahallesi seçiliyor. Ulaşım olarak yürüme mesafesinde veya bisiklet tercih edebilirsiniz. Üniversite merkezi konumda yer aldığı için her yere otobüsle rahatlıkla gidebilirsiniz.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissettin?

→  Birinci sınıfın ikinci döneminde kadavra görüyorsunuz. İlk gördüğümde biraz heyecanlanmıştım ama kadavra eğitimimizin bir parçası olduğu için daha sonra görmek normal gelmeye başladı. O kadar da heyecanlanmaya gerek yok aslında.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→  1.sınıfta  4, 2. sınıfta 5, 3. sınıfta 8 tane komite var. 1. sınıfta ağırlıklı olarak tıbbi biyoloji ve genetik, biyokimya, anatomi, fizyoloji dersleri; 2. sınıfta anatomi, fizyoloji;  3. sınıfta mikrobiyoloji, patoloji, farmakoloji dersleri görülüyor. Sınav sistemi komitelerden ve final sınavından oluşuyor. Geçme notu da 60.

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→  Kişiye göre değişen bir durum. Zamanını güzel ayarlayabilen, kendi çalışma düzenini iyi bilen biri için sıkıntı olmaz. 8 haftalık komitede 4 hafta gezen, 4 hafta çalışan da var; son 2 haftaya bırakıp sıkı çalışan da var; günü gününe çalışan da var. İlk komite sınavına girdikten sonra size en çok uyanı tercih edersiniz.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→  Slaytları okuyup çıkmış sorulara bakmak tıbbı geçmenin belki de en önemli anahtarı. İlişkilendirerek öğrenirseniz de sözlülerde size faydası olur.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→  PDÖ (Pratiğe Dayalı Öğretim) 1. sınıfta başlıyor.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→  4. sınıfta başlıyor.

  • TUS nedir?

→  Tıpta uzmanlık sınavıdır. Tıp fakültesini bitirdiğinizde, uzmanlık yapma fikriniz varsa girmeniz gerekecek sınavdır.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→  Fakülte bittiğinde pratisyen hekim olarak atanırsınız. Bir bölümde uzmanlaşmak istiyorsanız TUS’a girmeniz gerekli. TUS’tan alacağınız puana göre de bölüm seçersiniz.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→  Evet öneririm.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→  Tercih dönemi karar vermenin zor olduğu bir süreç. İlk önce okumak istediğiniz bölümü kafanızda kesinleştirin. Daha sonra da okumak istediğiniz şehri ve üniversiteyi belirleyin. Sonradan pişman olmamak için tercihlerinizi iyice araştırın. Gideceğiniz üniversite inşallah sizler için hayırlı olur.

SORULARINIZ İÇİN: