- Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?
→ Adım Hatice Hilal, soyadım Polat. Ankara Üniversitesinde Diş hekimliği son sınıf öğrencisiyim
- Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantaj ve dezavantajlar nelerdir?
→ Ankara Üniversitesi cumhuriyetin ilk üniversitesi olduğu için bir çok fakültesi çok köklüdür ve hocaları da genelde alanlarının en iyilerindendir. Zor bir eğitim süreci olmasına ve öğrenciyken diğer bir çok üniversiteden farklı yöntemlerle eğitim vermesine rağmen mezuniyet sonrası hem iş hem de genel hayatınızda karşılaştığınız problemlerle mücadele edebilme ve çözüm sunabilme yetisi kazandırır.
Ankara Üniversitesi bir şehir üniversitesi olduğu için Ankara’nın farklı bölgelerinde yerleşkeleri var. Bu aslında hem avantaj hem de dezavantaj. Okuyacağınız bölüm şehrin ortasında da olabilir ya da Ankara’nın bir ilçesinde de olabilir. Ya da seçtiğiniz bir seçmeli ders sizin esas fakültenizden uzakta veriliyor olabilir. Bu nedenle fakülte seçiminizi yaparken yerleşkenin Ankara’nın neresinde bulunduğuna dikkat etmenizi öneririm.
Öğrenci değişim programlarından bildiğim kadarıyla Erasmus için başvuru yapılabiliyor. Ayrıca eğitim sürecine maddi olarak destek olmayı amaçlayan kısmi zamanlı çalışma programı ve yemek bursu var. Öğrencilere konaklama için ev imkanı veriliyor ancak yurt yok maalesef.
- Diş hekimliği okumak zor mu?
→ Kolay demek isterdim ama emek isteyen zor bir bölüm. Adında sadece ‘diş’ geçse de bir diş hekimi sadece 32 dişin hekimi değildir. Yüzün, çene ve eklem yapılarının hem hastalık hem sağlık durumları, anatomik yapıları çok iyi bilinmeli. Bununla beraber vücuttaki diğer sistemik hastalıklar da çok iyi öğrenilmeli. Çünkü ağız içi bulgusu olmayan hastalık neredeyse yok. Bu hem sizin hastaya yaklaşımınızı hem uygulayacağınız tedavi ve ilaç protokollerini direkt etkilediği için ayrıca ‘hekimlik’ sıfatının hakkını verebilmek için çok önemli. Okurken bu yüzden teorik ağırlığı çok olan bir bölüm. Bunun yanı sıra pratik eğitimi de en az teorik kadar çaba ve özen istiyor. İlk 3 sene ağız dışı ortamda pratik eğitimler alıyoruz. Staja başlayıp hastanın ağzında dar bir alanda işlem yaparken hem etkili hem de minimal zarar veren bir tedavi yapmak istiyorsanız ince motor becerilerinizi iyi geliştirmeniz lazım. Çene yüz bölgesi komplikasyonu çok olan bir bölge olduğu için hem teorik hem de pratik anlamda gerçekten gayret ve azim gerektiriyor.
- Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?
→ Bu aslında her üniversite için farklı. Kendi fakültem adına konuşmak gerekirse çimlerde gitar çalacak bir kampüs ortamımız yok. Buna hem zamanımız yok hem de hastane ve ders gördüğümüz bina, kampüsün merkezine uzak kalıyor. Ayrıca hastanede birkaç küçük ağaç haricinde yeşillik yok 😊 Yakın zamanda yeni binanın yapımına başlandı ama ne zaman biteceği de çok belli değil. Geniş geniş oturulabilecek bir kantinimiz ya da başka bir alanımız olduğu da söylenemez. Yani ortamı güzel kılan tek şey arkadaşlıklarınız ve kurduğunuz bağlar oluyor.
- Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı?(ulaşım, kira vs.)
→ Aslında hem kolay hem zor. Ankara’nın bölgelerine göre değişiyor bu. Memur şehri olduğu için bir düzeni var ama bu düzeni aksatacak en ufak bir durumda kargaşa baş gösteriyor. Metro gelmesi gerektiğinden daha geç geldiğinde ya da gelmediğinde, dolmuşlar ve diğer toplu taşımalar da yoğunluk zamanlarınıza denk geldiğinizde ulaşım sıkıntı olabiliyor ama zamanla bütün bunları hesaplayarak dışarı çıkmaya alışıyorsunuz. Özellikle de sınav zamanları bütün bu faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Ama genel olarak toplu taşıma araçları fazla. Toplu taşımalarda kullandığınız ulaşım kartlarında da öğrenciler için indirim var. Ev kiraları da okula yakın bölgelerde biraz fazla. Ama bildiğim kadarıyla Çankaya belediyesi eve çıkan öğrencilere ev eşyası konusunda yardım ediyor. Ankara genelinde de öğrenci evlerinde su yüzde 50 indirimli. Bazı semtlerde belediyenin öğrenciler için ücretsiz kuru temizlemeleri var. Okul yakınında evin en önemli avantajı zaman ayarlamanız için bir sürü faktörü (toplu taşıma, trafik, yağış vs.) düşünmemeniz oluyor. Onun haricinde ulaşım için verdiğiniz parayı ev kirasına vermiş oluyorsunuz. Ama tabii ki uygun fiyatlı, durumu iyi ve temiz semtler de de ev bulmak mümkün.
- Sınav sisteminiz nasıl, sınıfı geçmek kolay mı?
→ Pek kolay değil, hatta ilk üç sene bunun stresini çok yoğun yaşıyorsunuz. Sınav sistemimiz 2 vize bir final. İlk yarıyıl sadece 1 vize ikinci yarıyıl da 1 vize+ 1 final oluyor genelde. Bazı dersler için farklı olsa da sınavlarımızın çoğu klasik. Bir de anatomi dersinde aşamalı bir sistemle dersi geçmeye çalışıyoruz. (Vizelerde zilli sistemle 5 dakikayı geçmeyen bir sürede hem teorik hem pratik sınavımız oluyor. Yıl sonu finaline girmeye hak kazananlar için de pratik, teorik ve sözlü olmak üzere 3 ayrı sınav yapılıyor.) Bütünlemeye kalırsan ve birden fazla dersi bütünleme de veremezsen sınıfta kalmış oluyorsun. Ya da sadece bir dersi bütünlemede veremediysen kalan bir ders için tek ders sınavı yapılıyor eğer onda da veremezsen yine sınıfta kalıyorsun. Bir de her dersin puanı ayrı ayrı hesaplandığı için yıl sonu puanın ne kadar yüksek olursa olsun bir dersten bile geçer not alamazsan maalesef sınıfta kalıyorsun. Geçme notumuz da 60. Bu konuda alttan ders alma gibi bir durum yok. Ertesi sene sadece kaldığın dersler için okula gidiyorsun. Stajlar başladığı zaman da her stajın kendi sınavı oluyor. Bazı dersler de hasta başında yaptığın işten sınav olurken bazısında teorik sınav oluyor bazısında da sözlü. Ya da bunların kombinasyonu. Tabi bu süreçte teoriğini gördüğün diğer derslerin sınavları da oluyor.
- Diş hekimliği okumak masraflı mı, malzemeleri nasıl temin ediyorsunuz?
→ Diğer bölümlere göre evet masraflı. Kullandığımız malzemelerin çoğunu kendimiz diş deposu dediğimiz yerlerden temin ediyoruz. Bazen haftada bir bazen her gün para harcamak zorunda kalabiliyorsunuz. Stajlarda da malzemelerin yine bir kısmını biz kendimiz almak zorundayız. Ama diş hekimliği fakültelerinin en güzel geleneği alt sınıflara malzeme bırakmadır. Bu konuda üst sınıflar kendilerinin kullanmadığı malzemeleri alt sınıflardan isteyenlere veriyor. Bu da masrafınızı az da olsa azaltan bir durum
- Teorik ve pratik dersler nasıl oluyor?
→ Teorik derslerde bir sınıfta hocayla yüz yüze eğitim yapıyoruz. Pratik dersler de her sene süresi ve içerik olarak yoğunluğu artan dersler oluyor. İlk sene daha çok alçı ve sabun kullanırken sonraki zamanlarda kanal tedavisi, dolgu, protetik tedavilerin demosu şeklinde ödevler hazırlıyoruz. Bunları ilk asistanlardan ya da hocalardan izleyip sonrasında biz yapıyoruz. Haftanın her günü okul var ve dersler genelde 8.30 başlayıp 16.00 gibi bitiyor. Devam zorunluluğumuz da teorik dersler de %70, pratik dersler de %80. Devam ve imza konusuna çok dikkat ediliyor ve devam sınırını aşan öğrenciler de sınıfta kalıyor maalesef.
- El becerisi önemli mi?
→ Önemli ama olmazsa olmaz değil. Çünkü bizim yaptığımız iş aslında teknik bir iş. Dar bir alanda çalışabilecek kadar motor beceriniz olmalı ama o da zaten fakülte sürecinde pratik yaparak gelişiyor. Estetik ve fonksiyon olarak ideal bir diş yapmak istiyorsanız bu işin yüzde 70’i tecrübelerinize bakıyor. Yani pratik yapa yapa ve hatalarınızdan ders alarak ama sürekli kendinizi yenileyerek oluyor bu iş.
- Diş hekimliğinde uzmanlık var mı?
→ Evet var. 8 uzmanlık branşı var bizde. Son sınıfta tıpkı tıpta olduğu gibi Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı (DUS) yapılıyor. Ama şart değil. Atanıp düz diş hekimi olarak da devam edebilirsiniz. Ama günümüz şartlarında da uzman olmak her açıdan daha avantajlı.
- Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?
→ Aslında psikolojik ve bedenen çok yıpratıcı bir okulumuz var. Son anda her şeyin değişebildiği bir okul. Ama belki de en iyi yanı bu. Krizlerle baş edebilme yetinizi geliştiriyor. Tabi o yeti gelişene kadar çok badire atlatmış oluyorsunuz bizim okulda. Ama bu mesleğin çoğunu da hatalardan çıkardığınız derslerle öğrenebiliyorsunuz. Henüz mezun olmadım ama inşallah yaşadığımız onca şeye rağmen iyi ki bu okuldan mezun olmuşum diyebilirim.
- Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
→ Okul, sınavlar, dersler iyi ya da kötü bir şekilde geçiyor. Üniversite yılları, insanın aklını başına getiren ve bir yarış atından daha fazlası olduğunuzu keşfedebileceğiniz, ömrün belki de en verimli yılları. Bu süreçte mesleki kariyeriniz için bir şeyler yaparken kendiniz, arkadaşlarınız ve hayatınızdaki her canlı için önünüze çıkan iyilik fırsatlarını kaçırmayın. İnsan olduğumuzu ve bu dünyaya neden geldiğimizi hatırlatacak dostlara ihtiyacımız var. Unutmayın ki en çok görüştüğünüz 5 kişinin ortalamasısınız. Bu yıllarda atacağınız her adım iyi ya da kötü bir şekilde ileride sizin nasıl bir hekim, nasıl bir dost, nasıl bir insan olacağınızı belirleyecek. Yaptığınız hatalar ya da pişmanlıklarınız sizin en büyük hocalarınız olacak. O yüzden sabırla keşfedebileceğiniz bereketli zamanlara dönüşür umarım üniversite sizin için.
SORULARINIZ İÇİN: