• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→  Zeynep Sezginal Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezun

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→  Üniversitenin sana kendini geliştirebileceğin olanaklar sunması önemli ki bu da köklü üniversitelerde daha çok.Ayrıca mezun olduktan sonra uzmanlık düşünüyorsan tüm uzmanlıkları ve yan dallarını görmüş olman da bir fikir kazanmanı sağlar. Çoğu yeni fakültenin birçok yan dalı mevcut değil.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→  Küçük ve öğrenci sayısı nispeten azdı bu da bize bölüm hocalarıyla birebir daha çok çalışma imkanı sundu.Hocalarla aramızda görünmez bir duvar mevcut değildi.(Birçok büyük ve kalabalık fakültenin sorunudur bu)Fakat sayımızın az olması intern (son sınıf)olduğumuzda daha çok iş yüküne sebep oldu.Hastane binası merkezden uzak olduğu için de yol-ulaşım zorlukları mevcut.Yine uzak olmasından dolayı hasta sayısı daha az merkezdeki hastanelere kıyasla. Hastanın az olması onlarla uzun uzun ilgilenmemizi sağlarken hastalık çeşitliliği konusunda dezavantaj olarak yansıyor.

  • Tıp okumak zor mu?

→  Kolay değil. Boşlamaya da hiç gelmiyor ne yazık ki.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→  Hastane ve temel bilimler binası(ilk 3 yılın geçtiği yer) kampüse ne yazık ki yakin değil.Eğer ciddi anlamda takip etmeye çalışmazsanız kampüste ne olup bittiğinden haberdar olmuyorsunuz.(şahsen benim hiç bir fikrim yok)

Fakülte de sosyal aktivite olarak sadece tenisi mevcut.Yine hastanenin her yere uzak olmasından sadece kantin ve yemekhane yakın. Çevrede başka hiçbir şey yok.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→  Ulaşım ne yazık ki kolay değil. Tıp fakültesinin yıl içindeki ders programları diğer fakültelerden çok farklı ve sayımız az olduğu için bizi düşünerek araç çıkarılmıyor.Araçlar tek elden yürütüldüğünden bu konudaki şikayetlere cevap alınamıyor.(ben 6 yıl boyunca hiçbir cevap alamadım) gece ulaşım belli saatlerden sonra yok.Kendi aracınız varsa yol kalabalık değil 10-20 dk içinde varılabilecek mesafede.Otobüsle bulunduğunuz yere göre değişiyor (20-50 dk)

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→  2.sınıfta gördüm.Açıkçası bir şey hissetmedim

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→  Komite sistemi ve 60 barajı var

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→  Düzenli çalışılırsa geçilebilir.Çok boşlamaya gelmiyor.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→  Ezberiniz iyi ise rahat edersiniz. Ben hala çözemedim nasıl çalışılması gerektiğini.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→  Biz 4 te başlamıştık ama sanırım su an değişiklikler mevcut .Pek bilgim yok

  • TUS nedir?

→  Tıpta uzmanlık Sınavı. Mezun olduktan sonra girip sonucuna göre uzmanlık/bölüm seçebileceğiniz süreçlerden biridir. 6 ayda 1 yapılır. Yaklaşık 15 bin doktor sınava girer ve yaklaşık 3 bin kişi uzmanlık için eğitime başlar

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→  Mezun olduktan sonra TUS sonucuyla yapılabilir. farklı yöntemler de mevcut

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→  Bölümü seviyorlarsa öneririm sevmeden çalışmak zor. Üniversite konusunda da puanları yüksekse daha büyük üniversiteler yazılabilir.(Benim sıralamam üniversiteme göre yüksek olmasına rağmen ailemin yanında okumak için yazmıştım.)

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→  Üniversite hayatları boyunca kendinizi geliştirmek için çabalayın. Girişken olun. Merak ettiğiniz bölümler hakkında bilgi almak için çekinmeden o bölümde çalışan insanların yanına gidin. Kimse size neden buradasın, durma burada demez. Rahat olabilirsiniz saygısızlık yapılmadığı surece birçok kişi size yardım edecektir.