• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→ Merhabalar, ben Elif Kılınç.Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği 4. sınıfa geçtim .

• Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantaj ve dezavantajlar nelerdir?

→ Bazı üniversitelerin sınıf mevcuduyla kıyaslarsak daha az bir mevcudumuz var, ortalama 90 kişilik.Bunun pratik dersler açısından avantaj olduğunu söyleyebilirim.Stajlarda da yine hasta bakma sıklığı açısından avantajlı olabilir.Büyük bir dezavantajı yok sanırım, aklıma bir şey gelmedi 🙂

• Diş hekimliği okumak zor mu?

→ Zor 🙂 Ama aşılamayacak bir zorluğunun olduğunu düşünmüyorum. Genelde pratik anlamda bir yorgunluğu var bölümün, teoriklerle birlikte yürütmek biraz yorucu olabiliyor.Ama her şey çabalayarak bir şekilde hallediliyor.Her zorluktan sonra bir kolaylık vardır.

• Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→ Bizim üniversitenin kampüsü güzel, fakülteler bir arada ama fizyoterapi, hemşirelik, tıp, diş hekimliği, ilahiyat ve mühendislik fakülteleri diğer fakültelerden 10-15 dk bir yürüme mesafesi uzaklıkta o sebeple biz o kampüs ortamına pek dahil olamıyoruz.Ama fakültemizin hemen yanında yeşil bir park alanı var orası nefes almak için güzel bir yer.

• Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı?(ulaşım, kira vs.)

→ Bolu küçük bir şehir olduğu için burada öğrenci olmak çok zor değil. Bazı pahalılıklar söz konusu olabiliyor ama kira bakımından çok pahalı sayılmaz. 2+1 ev kiraları 700 civarındaydı en son pandemiden sonrasını bilmiyorum tabi.

Ulaşım için otobüsü üniversiteye ve milli park gibi alanlara gitmek dışında kullanmanıza gerek kalmıyor.Şehiriçi gütmek istediğiniz her yere yürüyerek gidebilirsiniz 🙂 Merkezden üniversiteye otobüsle 20-25 dk’da ulaşılabiliyor bunun  yanında da sabahları otobüslerin balık istifi oluşu hepimizin ortak derdi diyebiliriz.Umarım siz geldiğinizde düzelmiş olur 🙂

• Sınav sisteminiz nasıl, sınıfı geçmek kolay mı?

  → Sınıfı geçmek zor sayılmaz, tabi ki çaba gerektiriyor.

   Teorik ders sınavlarımız ilk dönem ve ikinci dönem birer vize ve dönem sonu bir final şeklinde oluyor.%40 vize, %60 final alınarak puan ortalaması hesaplanıyor.60 puan barajı var.Finalden en az 60 almak ve son ortalamanın en az 60 olması gerekiyor.Pratik derslerimizin sınavları yine pratik şeklinde oluyor.Dönem boyu öğrendiğimiz pratik uygulamalardan sorumlu oluyoruz.Teorik ve pratik derslerden de 60 puan altı alırsak başarısız sayılıyor ve bütünleme sınavlarına giriyoruz.

  Bütünleme sonrası eğer kaşınan tek ders olursa onun için de tek ders bütünlemesi yapılıyor.Alan derslerimizden alttan alma gibi bir durum yok, alan dışı derslerden 2 tane alttan alınabiliyor.

• Diş hekimliği okumak masraflı mı, malzemeleri nasıl temin ediyorsunuz?

   → Masraflı bir bölüm.Malzemelerimizi diş depolarından temin ediyoruz.Bolu’da diş deposu olmadığı için Ankara’dan sipariş veriyoruz genelde.Bizim okul nispeten daha az masraf yaptığımız, marka dayatması olmayan bir okul.Bir de yaptığımız uygulamaya elimizin alışmasına göre malzeme harcama oranımız da değişebiliyor.Üst dönemlerle tanış olmak önemli oluyor, malzeme yardımlaşması önemli bir konu 🙂

• Teorik ve pratik dersler nasıl oluyor?

   → 1. sınıftan itibaren pratik ve teorik derslerimizi birlikte alıyoruz. Alan dersleri için teorik derslerde yapacağımız pratiğin teoriğini de görmüş oluyor sonra da onun uygulamasını yapıyoruz. Temel tıp derslerimizden histoloji, patoloji, fizyoloji gibi derslerin pratiklerini yoğun olarak yapmıyoruz.Bu derslerin labı olduğunda tıp fakültesindeki lablara giderek orada işliyoruz.Anatomi dersinin labı için de tıp fakültesini kullanıyoruz. 2. sınıfta kadavra üzerinde de ders görmüştük.

  4. sınıfa geçtiğimizde artık pratik derslerimiz olmuyor.Sabahtan teorik ders öğleden sonra stajda hasta bakma şeklinde ilerliyor. 5. sınıfta da sabahtan hasta bakma öğleden sonra teorik ders görme şeklinde oluyor.

• El becerisi önemli mi?

  →   El becerisi bir avantaj elbette ama kritik bir önemi olduğunu düşünmüyorum.Çabaladıktan sonra el becerisi de gelişiyor.

• Diş hekimliğinde uzmanlık var mı?

   → Var. Mezuniyet sonrası yılda bir kere yapılan ( Dişte Uzmanlık Sınavı) DUS’a giriyoruz.DUS sonucuna göre uzmanlık alanlarından birine yerleşebilirsek, 3-4 yıllık bir asistanlık süreci sonrası uzman ünvanı alıyoruz.

• Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

  →   Mutlaka burayı yazmalısınız diyemem ama çok yazılmayacak bir tarafı yok diyebilirim 🙂 Ailenizin yaşadığı şehire yakınsa; sakin, trafikle uğraşmayacağınız bir yerde okumak istiyorsanız yazabilirsiniz.Bölüm için de şunu söyleyebilirim içine girmeden böyle olduğunu bilmiyordum:).Toz pembe değil hiçbir şey, yıpratıcı-yorucu tarafları da var.Çok isteyerek geliyorsanız daha kolay bir eğitim süreciniz olacaktır.Ben çok sevdiğim için yazmamıştım ama şu an sevdiğimi söyleyebilirim.

• Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

   → Derslerinizi ihmal etmeden sosyalleşmeyi öğrenmenizi tavsiye ederim. Diş hekimliğine gelirseniz ilk 3 yıl sosyal faaliyetlere zaman ayırmak için çok daha rahat yıllarınız olacak, 4. ve 5. sınıfta da bir şeyler yapılır elbet ama zaman bakımından aynı fırsatlar ele geçmiyor, gözlemlerime göre 🙂 Öğrenci toplulukları, derslerin arasında hem güzel hem verimli vakit geçirebileceğiniz ; nefes almalık zamanlar oluşturabilir size.