- Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?
Merhaba. Benim adım Zinaida. Diş Hekimliği Fakültesi 4. sınıf öğrencisiyim.
- Sence hangi üniversitede Diş okuduğun önemli mi?
Evet, bence önemli .Verilen bilgi düzeyi tamamen üniversitenin akademik kadrosuna bağlı ve üniversitenin sunduğu imkanlar bizim mesleki becerilerimizin gelişmesini çok etkiliyor. Özellikle son yıllarda dijital diş hekimliği çok hızlı gelişiyor ve bizim kullandığımız malzemeler cihazlar yetersiz kalıyor. Bunlarla birlikte her üniversitenin kendi çalışma sistemi ve kendine özel akademik takvimi var. Bu da ders içeriklerini, stajyer barajlarını, öğrencilerin sınav tarihlerini ve şeklini, üniversite dışında başka eğitimlere, etkinliklere katılabilme imkanlarını etkiliyor.
Sonuç olarak üniversitenin sunduğu akademik kadroya, dijital imkanlara, uyguladığı sisteme göre doğru üniversite seçmeniz çok önemlidir.
- Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?
Bence avantajlardan en önemlisi büyük bir kütüphanenin var olması ve bu kütüphanenin 24 saat boyunca açık olması.
Akademik kadromuzun çok iyi olduğunu düşünüyorum. Hocalarımızın çoğu çok bilgili ve ilgililer.
Preklinik derslerinde öğrencilerin ödevlerini hazırlayabilmemiz için laboratuvarları açık bırakmaları çalışmamızı ve kendimizi geliştirmemizi sağlıyor.
Üniversitemiz güvenlik açısından çok dikkatli ve titiz bir yaklaşıma sahip. Bu da öğrencilere güvenli bir ortam sağlıyor.
Kampüs, aşağı ve yukarı kampüs olarak ayrıldığı (10 dk yürüme mesafesi) için iki tane öğrenci yemekhanesi var.
Dezavantajlarıdan en önemlisi ekipman, malzeme eksikliği. Bu hocalarımızın bize sunabilecekleri bilgileri sunamamasına sebep oluyor ve klinikteki uygulamalarımızın teorikte gördüğümüz tedavilerden farklı olmasına sebep oluyor. Stajyerler açısından oturtulmuş düzenli bir randevu sistemin olmaması da ayrıca bir dezavantaj. Randevulu hastalar gelmezse boşta kalıyorsunuz. Gelip gelmeyeceğini önceden bilmek için de kendiniz hastaları aramak zorunda kalıyorsunuz.
Sınav sisteminin oturtulmamış olması da bir dezavantajdır.
4. Diş okumak zor mu?
Zor ancak sevdiğiniz zaman kaldırabileceğiniz bir bölüm.
Preklinikte yıpranacaksınız desem yalan olmaz. Klinikte çok stresli olur, beklediğiniz gibi düzenli bir sistem bulamazsınız desem da yalan olmaz . Fakat karşılaştığınız zorluklar hastalarınız gülüşüne değerdir.
5.Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?
Fakülte ve kampüs ortamımız çok hoş, okumak için ideal olduğunu düşünüyorum.
Her yer yemyeşil, kampüs alanı çok geniş, içerisinde birkaç tane göl var,havası temiz ve ferahtır. Diş hekimliği,Tıp,İlahiyat ,Fizyoterapi ve Mühendislik Fakülteleri diğer fakültelerden bir 10-15 dakika yürüme mesafesindedir, fakültemiz daha çok hastane ortamıyla kaplıdır, ama yürüyüşü seversiniz sizin için sorun olmaz(veya kampüs içerisinde dolaşan ring otobüsleri kullanırsınız).Tam dibimizde bir tane göl var,ona götüren düzenlenmiş yolda mevcuttur.
6.Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)
Genel olarak ulaşım sağlanıyor tabi ki . Ancak ulaşım açısından çok kolay olduğunu düşünmüyorum. Özellikle kampüse gelen otobüsler hakkında. Sayıları öğrenci sayısına göre oldukça az diye düşünüyorum.
Evler için kira ücretleri çoğu yere göre makül gibi.
Diş hekimliği açısından hiçbir diş deposu yok. Diş hekimlerin katılabileceği eğitimler, kongreler burada düzenlenmiyor. Ancak başka şehirlere gidip katılabilirsiniz. Ankara’nın 2 saatlik bir yol mesafesinde bulunması eğitim ve malzeme ihtiyaçları karşılama açısından avantajlıdır.
7.Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?
Sınav sisteminiz nasıl?
Kadavrayı 2. sınıfta anatomi dersinde görüyoruz. Biz online döneme denk geldiğimiz için görmedik .
Sınav sistemimiz şu şekilde 2 tane ara vizemiz(biri 1. dönem, diğeri 2. dönem ) ve final sınavımız var.
2 tane ara sınavımız %40 etkili ve final sınavımız ise %60 etkili. Toplam ortalama geçmek için 60 ve üstü olmalıdır.
Fınal sınavlarımız sene sonunda oluyor ve bir derste sene boyunca gördüğümüz tüm konular bu sınava dahil oluyor. Finalde her derste 60 ve üstü almak şarttır. 60’tan düşük alanlar sınavdan kalmış oluyor.
8.Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?
Bence düzenli ders çalışıldığıda sınıfı geçmek zor değil . Çabalayınca yapılır. Düzenli çalışırsanız, belirli dönemlerde sürekli ders çalışmanıza gerek kalmaz.
Ancak üniversite dekanlığının düzenlediği sınav takvimi de burada önemli bir faktör. Bu takvime dikkat ederek çalışırsanız sınav döneminizi kolaylaştırmış olursunuz.
9.Ders çalışırken nasıl metotlar uyguluyorsun ,ezberin iyi olması gerekli midir?
Aralıklı tekrarlama en akılda kalıcıdır. Her zaman uygulama şansım olmasa da en etkili yöntemin bu olduğunu düşünüyorum . Ezberden ziyade anlamak önemlidir. Uygulamada ezber yaptıkların değil anladıkların aklına geliyor.
10.Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?
Preklinik derslerimizi 1. sınıf itibariyle görüyoruz.
11.Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?
Genel temel tıbbi ve diş hekimliği bilgiler ‘giriş’ şeklinde 2. sınıf itibariyle başlıyor. Ama hastaneye yönelik olan ana derslerimiz yoğun bir şekilde 3. sınıfta verilmeye başlıyor.
12.Uzmanlık nedir? Uzmanlık alanı seçiminde rehberlik sağlanılıyor mu?
Diş hekimliğinde uzmanlık belirli bir branşta daha iyi bir hizmet verebilmek için yapılır. DUS sınavında aldığımız puana göre branş seçimi yapıyoruz. Uzmanlık alanı seçiminde rehberliği klinikteki stajlarımız sağlıyor . Hocaların çoğu da bu konuda ellerinden geldiği kadarıyla yardımcı olmaya çalışıyorlar.
12.Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?
Beklentilerine bağlı . Eğer okumak için sakin ve huzurlu, trafiksiz bir yer arıyorlarsa tavsiye ederim. Ama hem okumak hem de eğlenmek için imkanlar arayanlara pek tavsiye etmem; aradığınızı bulamazsınız.
Bölüm açısından her ne kadar dezavantajlardan bahsetmiş olsam da bir çok üniversiteye kıyasla daha yeni ekipmanlara sahiptir. Teknoloji açısından olsun akademik kadro açısından olsun son yıllar çok fazla alınımlar gerçekleşti. Üniversitemizin her sene imkanları artıyor.
13.Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Bölüm seçimi yaparken bölümü sevip sevmemeniz ne kadar önemliyse, bir bölüme uygun karaktere sahip olmak veya olmamak da o kadar önemli.
Diş hekimliği bölümünde uygulamalı bir tedavi sunduğunuz için hastanızın size güvenmesi çok önemli ve tedavi sürecini etkileyen temel faktör. Anksiyeteleriyle, hastalıklarıyla, kaygılarıyla baş edebilmeniz gerek. Kısacası empati ve güven verici bir ilişki kurabilmeniz şarttır. Yani önerim insanları anlamayı ve sorunları giderebilmeyi öğrenmenizdir.☺️