Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

Merhaba, ben Fatma Durmuş. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi tıp fakültesi 5. Sınıf öğrencisiyim. 

Sence hangi üniversitede tıp okuduğun önemli mi?

Tıp fakültesine girmeden önce çok da önemli olmadığını düşünüyordum fakat fakülteye başlayıp başkalarıyla kıyas yapma fırsatım olduğunda fikrim değişti. Öncelikle eğitim veren hocaların motivasyonu, üniversite hastanesinin imkanları, ve farklı alanlarda kendini geliştirmek için gerekli kulüplerin varlığı önemli farklardır. Ve buna göre üniversite seçimi yapılabilir.

Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar , dezavantajlar nelerdir?

Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin benim için en iyi avantajı hocaları diyebilirim. Hocalarımız bizlere ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorlar. Onlara ulaşmakta zorluk yaşamıyoruz ve rahatsız hissetmiyoruz. Üniversite hastanesi olarak da diğer şehirlerden gelen hastaların yoğunluğu bizim lehimize. Dezavantajlarıysa pratik kısmının biraz eksik olması diyebilirim. Laboratuvarlara ulaşım konusunda biraz eksiklik var. Hastanede bazı uzmanlık bölümlerinin olmaması ve fiziksel eksiklikler nedeniyle her uygulamayı göremiyoruz bazen.

Tıp okumak zor mu? Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

Tıp okumak tabi ki zor. Bu zorluğu kabullenerek gelmek gerekir fakat yapılamayacak bir şey de değil. Emek verilirse çok rahat yapılabilir ve sonuçları da o derece güzel olur. 

Fakültemiz asıl kampüsten biraz uzak. Hastanenin hemen yanında olması güzel bir avantaj fakat sosyal alanlar daha yukarıda kalan kampüs alanında. Fakültenin yanında arboretum dediğimiz yeşil güzel bir alan var.

Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? 

Ben ailemle kalıyorum o yüzden çok bilgi veremeyeceğim fakat arkadaşlarımdan bildiğim kadarıyla biraz pahalı bir şehir Bolu. Kiralık ev bulmak çok kolay değil. Fakat KYK yurtları temiz ve güzel.  Ulaşım otobüsle sağlanıyor yalnızca. Bolu küçük sakin bir şehir kısaca.

Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissettin? Sınav sisteminiz nasıl?

Online eğitime denk geldiğimiz için kadavra göremedik maalesef. 

Sınav sistemimiz komite sistemi. Komitelerimiz yaklaşık 1 ay sürüyor her komite sonunda sınava giriyoruz ve senenin sonunda finale giriyoruz. Stajyer olduğumuzda ise her staj sonunda sözlü ve yazılı sınava giriyoruz, final sınavı yok fakat her stajın büt sınavı var.

Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

Ben gezmeyi ve aktivitelere katılmayı seven biri olduğum için sürekli ders çalışmıyorum açıkçası. Derslere katılmak ve sınava yakın yoğun çalışarak dersleri rahatlıkla geçiyorum. Stres kontrolü önemli bir nokta bence. 

Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

Not çıkarmak konusunda çok iyi değilim, çıkarsam da okumaya fırsat bulamıyorum o yüzden slaytları okuyup anlamaya çalışıyorum aynı zamanda başka kaynaklardan da okuyunca aklımda kalıyor. Bazı derslerde ezber yapmak gerekebiliyor, onu da genelde arkadaşlarımla birlikte çalışıp ezberliyoruz daha yararlı oluyor.

Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

2 ve 3. Sınıflarda laboratuvarda pratik derslerimiz oluyor. 4. Sınıftan itibaren hastanede pratiklere başlıyoruz.

Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

4. sınıftan itibaren hastanedeki derslerimiz başlıyor.

Uzmanlık nedir? Uzmanlık alanı seçiminde rehberlik sağlanıyor mu?

Hastanede stajlara gittikçe kafanızda uzmanlık alanınız şekillenmeye başlıyor. Onun dışında özel bir rehberlik sistemimiz yok. Bazen konferanslarla uzman kişilerden daha detaylı bilgi alabiliyoruz.

Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

Tıp isteyen herkese bölümümü öneririm , hiç pişman olmadım şimdiye kadar. Puanınıza göre en iyi üniversiteyi tercih etmeniz en iyisi olacaktır. Kendi üniversitemi de öneririm .

Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Üniversite hem akademik hem de sosyal açıdan en aktif olmamız gereken yer. Gelecek kaygısıyla kendinizi bunaltmadan  fırsatları değerlendirin ve güzel vakit geçirin.