• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→   Tabiki 🙂 Ben Esma DEMİR. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. Sınıf öğrencisiyim.

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→   Eğer mesele 6 yılın sonunda alacağın unvansa hayır ama eğer mesele öğrendiğin bilgiler ve kazandığın tecrübelerse evet.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→   Öncelikle dersliklerimizden bahsetmek isterim biraz. Dönem 1-2-3 lerin kullandıkları amfiler 120 kişilik ancak öğrenci sayısı derslik kapasitesinin çok üzerinde(ort. 170) olması sebebiyle öğrenciler konferans salonu, giriş katın altındaki önceleri kütüphane olan sınıf, yemekhane binasında bulunan konferans salonu ve hemşirelik fakültesi derslikleri gibi yerlerde ders görüyor. Her sene artan kontenjanlar sebebiyle  yaklaşık 1,5 sene önce ek bina yapılmaya başlandı ama henüz kullanımda değil bu yüzden eğer tercihlerinizin arasına bizim fakültemizi yazmak isterseniz öncesinde fakülteyi arayıp bu konu hakkında bilgi almanızı tavsiye ederim.

-Fizyoloji, histoloji ve patoloji pratikleri aynı laboratuvarda yapılmakta ve yaklaşık olarak 2-3 kişiye 1 mikroskop düşmektedir ve bu sayı derslerin verimli işlenmesi için yeterli oluyor. Anatomi laboratuvarında ise yeterli sayıda maket ve 1 tane de kadavramız bulunuyor.

-Hocalarımız bizimle çok ilgili ve istediğimiz zaman ulaşabileceğimiz, soru sorabileceğimiz, sorunlarımızı dile getirebileceğimiz ve eleştirilerimize olumlu dönütler alabileceğimiz yakınlıkta ve samimiyettedir. Elbette arada istisna olabilir 🙂

-Fakültemizde bir tane kütüphane bulunmakla birlikte sınav zamanları yer bulmakta zorlanabiliyoruz ancak fakülteye 5 dk uzaklıkta yeni yapılan ve ders çalışmak için çok güzel bir mekan sunan kütüphane binamızda her zaman yer bulabilirsiniz.

-Fakülte kantinimiz biraz küçük ders aralarında kahve almak için biraz uzun bir sıra beklemek zorunda kalabilirsinizJ Bir termos edinmenizi tavsiye ederim özellikle  ders çalışmak için kütüphanede kalacağınız zamanlar çok işinize yarayacaktır.

-Fakülte binamızda mescidimiz bulunmaktadır ancak abdest almak için uygun bir mekanımız yok maalesef. Bunun için genellikle hastane mescidini ya da diş hekimliği mescidini kullanıyoruz. Yeni yapılan binamızda abdest almak için uygun yer yapıldığı söyleniyor ancak ne zaman açılacağı hakkında bir bilgim yok maalesef. Üniversite kütüphanemizde de mescit ve abdest alma yeri bulunuyor.

-Yemekhane binası fakülteye çok yakın ve ücret olarak gayet uygundur-Geçtiğimiz dönem 3,5 tl idi-

-Fakültemize yakın bir yaşam merkezi de bulunmaktadır. İçerisinde kafeler, yemek için uygun mekanlar, A-101, hediyelik eşya dükkanı ve TUS dershanesi bulunmaktadır.

  • Tıp okumak zor mu?

→   Ben bana bu soruyu soranlara genellikle okumak kazanmaktan daha zor diyorum. Çünkü içine girmeyince zorluğunu anlamak da anlatmak da pek mümkün olmuyor.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→   Bizim üniversitemizde tıp, diş hekimliği, ilahiyat ve hemşirelik gibi bazı fakülteler kampüs girişinin dışında kalıyor ancak yürüyerek 10-15 dkda kampüse ulaşmak mümkün. Ringe binerek de kampüs içerisinde herhangi bir yere gidebiliyoruz. Fakültede ise ne kadar dersliklerin durumundan ve bu duruma bağlı olarak özellikle 1. sınıfların fakülte dışında ders gördükleri için dönemler arası iletişimlerinin kopuk olmasından şikayet ediyor olsak da ortamını seviyorum.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.) 

→   Elbette ki kolaylıkları olduğu gibi zorlukları da var. Bolu küçük bir şehir olduğu için genellikle gitmek istediğin birçok yere yürüyerek gidebiliyorsun. Üniversite şehir merkezine biraz uzak ve yakınlarında bir köy dışında yerleşim yeri yok ancak kyk yurtlarının çoğu üniversitenin bulunduğu yerde sabahları yürüyerek derse gidebiliyorsunuz. Çok sayıda kyk binası olduğu için kyk yurt başvurusunda bulunanlara genellikle yurt çıkıyor. Kampüse yürüme mesafesinde spor tesisi ve yüzme salonu da var. Kyk dışında kalan öğrenciler genellikle merkezdeki evlerde ya da özel yurtlarda kalıyorlar. Eğer merkezde kalıyorsanız her sabah ya tıklım tıklım dolu belediye servisleriyle ya da kendi aracınızla okula gelebilirsiniz. Belediye servisleri çok dolu geçtiğinden biraz erken çıkmanızda fayda var özellikle sınav günleri riske atmamak için 30-45 dk daha erken çıkmanızı tavsiye ederim. Kyk sayısı birkaç sene içinde çok arttığı için özel yurtların çoğu öğrenci azlığından kapandı. Yurtların numaralarını internet sitelerinden bulup arayarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Ev fiyatlarına gelirsek 1+1 eşyasız daire fiyatları 600-700 arası, 2+1 fiyatları 700-800 arası diyebiliriz. 3+1 ler de genellikle 2+1lerle aynı fiyat aralığında oluyor. Eşyaları da spotçulardan ya da mezun olup evini eşyalarıyla birlikte devreden arkadaşlardan uygun fiyata temin edebilirsiniz.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→   Kadavramızla 2. sınıfta tanışıyoruz. Kadavrayı görmeden önce çok merak ediyordum nasıl bir şeyle karşılaşacağımı ama ilk gördüğüm anı hiç hatırlamıyorum ben de pek derin duygular uyandırmamış herhalde 🙂 Genelde bayılan falan oluyor mu diye soruyorlar ona cevap verebilirim aslında bizde hiç olmamıştı anatomiye az buçuk aşina oluyorsunuz zaten ve o da öcü değil 🙂

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→   Sınav sistemimiz komite usulü oluyor 🙂 Komite; döneminize göre sayısı değişen(6-5-7), her biri yaklaşık 1-1,5 ay süren ve sonunda o 1- 1,5 aylık sürede işlediğiniz derslerin konularını ihtiva eden 100 sorudan oluşan bir sınav olduğunuz sürecin bütününe verilen ad. Bir komitede işlediğin derslerin sorusu diğer komitede sorulmuyor. Komite sınavında baraj sistemi uygulanıyor, bir dersin soru sayısının yarısına baraj deniyor ve barajın altına düştüğünüz her soru kadar puanınızdan düşülüyor. Mesela A dersinden 20 soru varsa baraj 10 oluyor ve eger sen bu dersten 7 soru doğru yaptıysan 7-3 ten 4 puan almış oluyorsun. Sene sonunda bütün yıl boyunca işlediğin dersleri içeren ve 200 sorudan oluşan final sınavına giriyorsun. Sınıf geçmek için komite notlarının ortalamasının %60ı, final notunun ise %40ı alınıp toplanıyor ve eğer sonuç 60ın üzerinde olursa üst döneme geçmiş oluyorsun. Eğer daha düşükse bütünleme sınavına giriyorsun ve oradan aldığın not da final notu gibi hesaplanıyor. Bir de finalsiz geçmek diye bir olay var. Eğer komite notlarının ortalaması 80 ve üzeri ise(Her tıp fakültesinde bu not farklılık gösterir.) ve herhangi bir komite notun 50nin altında değilse finale girmene gerek kalmıyor. Finale giren arkadaşlar için de finalden en az 50 alma zorunluluğu var. Eğer finalden 50nin altında bir not aldıysan ortalaman 60ın üstünde olsa bile bütünlemeye giriyorsun.

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→   Sınıfta kalanların oranı sınıfın yaklaşık %10-15 ini oluşturuyor. Elbette kendimize ve sevdiklerimize ayırdığımız vakitler olsa da vaktimizin büyük çoğunluğunu ders çalışmakla geçiriyoruz.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→   Sadece ezberleyerek o kadar bilgi birikimini hafıza da tutmanın mümkün olduğunu düşünmüyorum. Zaten hocalarımız da dersleri anlatırken olayı anlamamızı ve bu doğrultuda ezberlerimizi yapmamıza yardımcı oluyorlar. Her şey ezber olmamakla birlikte, ezber de büyük yer kaplıyor. Ders çalışma metodu konusunda kendim her zaman uygulayabildiğimi söyleyemem ancak ders çıkışı dersleri tekrar etmek çok önemli ve arkadaşlarım sürekli tekrar etmenin çok önemli olduğunu söylüyorlar 🙂 Ben gün içerisinde işlediğimiz dersleri akşam eve gidince bitiremiyorum maalesef ve bu yüzden son 2-3 haftaya çok fazla slayt kalıyor ama son 2 haftanın sadece 2 haftadan ibaret olduğunu düşünmüyorum 🙂 2 ayda bitmeyecek konular bakıyorsunuz o son 2 haftada bitmeye yaklaşıyor. Tabi ki sınavlardan önce çıkmış bakmak da önemli hem hocaların soru tarzları hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz hem de bazen sınavda karşınıza o baktığınız soru çıkabiliyor 🙂

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→   1. Sınıfın 2. döneminde

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→   4. Sınıfta başlıyor.

  • TUS nedir?

→   Tıpta Uzmanlık Sınavı. Tıp fakültesini bitirdikten sonra girdiğiniz ve sonucunda aldığınız puanla uzmanlık yapmak istediğiniz bölümü ve bu eğitimi almak istediğiniz üniversiteyi seçtiğiniz sınav. 

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→   TUS sonuçları açıklandıktan sonra.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→   Eğer doktorluğu birçok önceliğinizin önüne koyabilecek kadar istiyorsanız tavsiye ederim ama eğer yapmak istediğiniz birçok şey varsa ve hekim olmak sadece bunlardan bir tanesiyse biraz zorlanabilirsiniz. Bizim üniversiteden yukarıda biraz bahsettim, diğerleriyle kıyaslayıp kendinize en uygun olanı seçebilmenizi temenni ederim.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→   Seçtiğimiz meslek kısa ömrümüzde büyük yer kaplayacak. Mesleğinizi seçerken son nefesinizde heybenizi nelerle dolu görmek isteyeceğinize dikkat edin.

SORULARINIZ İÇİN: