1-Merhaba, seni tanıyabilir miyiz?
Adım Elif, soyadım TUNUSLU. Bursa Uludağ üniversitesi Diş Hekimliği 2. Sınıf öğrencisiyim.
2-Öncelikle diş hekimliği okumak nasıl bir şey, nasıl bir eğitim alıyorsunuz?
Diş Hekimliği gerçek anlamda zor ve özveri isteyen bir bölüm. Pratik ve teorik derslerin yoğunluğu sizi bazen çok zorlayabiliyor.
Aldığımız dersler temel bilimlerin yanı sıra tıp derslerini de oldukça ayrıntılı bir şekilde görmenizi gerektiriyor.
Pratik dersler de keza ayrıntılı ve el beceresinin yanı sıra yüksek çalışma ve emek gerektiriyor. Ancak günün sonunda gerçekten çalıştığınız konuda yeterli ve bir şeyler öğrenmiş, gelişmiş olduğunuzu hissediyorsunuz. Fakültemiz bu konuda oldukça iyi. Bir şeyleri tam oturttuğumuzdan kesinlikle emin olmak istiyorlar.
3-Diş hekimliği okumak söylenilen kadar zor mu? Sınıf geçmek ne kadar zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?
Diş hekimliği okumak zor, Uludağ Üniversitesi Diş Hekimliğinde okumak daha da zor. Meşakkatli ve belli bir çalışma süresi gerektiriyor. Çalıştığınızda emeğinizin karşılığını alıyorsunuz ve bu sizi mesleki açıdan tatmin ediyor bu bir gerçek, ancak bazen çok çalıştığın, emek verdiğin bir ödevden kalınca bu seni ciddi anlamda yıpratıp çalışma azmini düşürebiliyor. Bu konuda sabırlı olup başarana kadar denemekten vazgeçmediğinizde kendinizi bir anda çok yol kat etmiş olarak görüyorsunuz.
Ayrıyeten henüz yeni açılan bir fakülteyiz. Yalnızca 3 sınıf var. Tıp derslerimizi tıp fakültesi binasında görüyoruz. Pratik derslerimizi ise metro ile ulaşım sağladığımız 1 saatlik uzaklıktaki bir hastanede görüyoruz ve bu fakülteyi zorlaştıran etkenlerden bir tanesi bence.
Sınıf geçmek evet o da zor. Çünkü fakültemizde tıpkı tıp fakültesinde olduğu gibi entegre kurul dersleri sistemi uygulanıyor. Zorunlu derslerimiz kurul derslerine ayrılıyor ve sınıf geçmek için bu her zorunlu dersi vermeniz gerekiyor. Örneğin geçen yıl bulunduğum dönemin yarısı sınıfta kaldı. Bu dönemde benzer oranda bütünlemeye kalma oranı var.
Sürekli ders çalıştığımızı söyleyemem ancak sürekli ödevlerle uğraştığımızı söyleyebilirim. Elbette gezmeye sosyal yaşama ayıracak vaktiniz kalıyor. Ancak bu bölümü seçecek arkadaşların sosyal olarak bazı şeyleri kısması gerektiği gerçeğini göz ardı edemeyiz.
4-Uludağ üniversitesinde okumak nasıl bir şey, üniversitenin iyi ve kötü yanları nelerdir?
Üniversitenin konumu ulaşımı güzel ancak çevre düzenlemesinin o kadar güzel olduğunu düşünmüyorum. Kampüs içi kafelerin ve sosyal alanların düzenlemesi gerekiyor ve artması gerekiyor. Her ne kadar son zamanlarda geliştirilme faaliyetlerine başlansa da henüz yeterli olduğunu düşünmüyorum.
Sosyalleşebileceğimiz okul topluluklarımız var. Çeşitli ve hangi bölümden olursanız olun katılabileceğiniz bir sürü çok yönlü topluluklar ve bu hoş bir şey. Örneğin ben Diş Hekimliği okurken aynı zamanda kendimi, ilgi alanım olan mühendislikte de geliştirme ve o yönde bir çevre edinme şansını da buldum.
5-Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?
Kampüs ortamı iyidir eminim ancak kendi adıma konuşacak olursam 2 yıl içerisinde hem derslerimizin yoğunluğu hem de pratik derslerimizi gördüğümüz hastanenin uzak olması sebebiyle kampüs ortamını doyasıya yaşayacak bir vakit elde edemedik. Ancak bu biraz da kendinize ne kadar vakit ayırabileceğinizle alakalı. Özellikle sonbaharda okullar açıldığında ve baharın gelişiyle kampüsün cıvıl cıvıl olduğunu söyleyebilirim.
6- Okulunuzda ve fakültenizde ne tür topluluklar var? Bu topluluklar ne kadar aktif?
Okulun yetkin birçok topluluğu var. Topluluklarla alakalı en sevdiğim yön multidisipliner olmaları yani bölümünüzden bağımsız birçok alanda kendinizi geliştirebileceğiniz alanlar var.
Fakültemizin yeni olmasının verdiği bir etkiyle şu an için fakültemize ait yalnızca bir topluluğumuz var ancak hem alana yönelik hem sosyal ortam olarak güzel etkinlikler düzenlediler geçtiğimiz yıl. Etkinliklerini yine Instagram sayfasından görebilirsiniz.
7-Bursa’da öğrenci hayatı nasıl, avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Bursa’nın genel olarak öğrenci dostu bir şehir olduğunu düşünüyorum. Ulaşım açısından her yere gidiş-geliş çok kolay. Çok fazla gezilecek görülecek keşfedilecek yer var. Bu konuda Bursa’yı seviyorum hava güzel olduğunda Hüdavendigar’da oturmak veya Tophane’den manzarayı seyretmek bazen tüm günün yorgunluğunu alabiliyor.
8-Peki, hangi üniversitede diş hekimliği okuduğun önemli mi, üniversitelerin sunduğu eğitimler ne kadar farklı?
Bu yine sizin hayattan ve meslekten ne beklediğinize bağlı. Çoğu üniversitede artık Diş Hekimliği var ve bizleri öne atacak bir başka faktörün de uzmanlık için girilen DUS sınavı olduğunu düşünüyorum. Fakültemiz sistemini yeni yeni oturtmaya başlayan ve bizim mezuniyetimize odaklanan bir program oluşturduğunu söyleyebilirim. Dersler buna yönelik anlatılıyor ve nedenin nasılının kavrandığına emin olup bizi belli bir yeterlilikte mezun etmeyi amaçlıyor. Bu da fakültenin bizi akademik açıdan zorlamasına ancak mesleki yönden geliştirmemize olanak sağlıyor.
9-Kadavra görüyor musunuz?
Evet, üniversitenin ilk yılından itibaren Tıp derslerimize paralel olarak kadavra görüyor ve onlar üzerinden çalışıyoruz. Bu derslerimize Tıp hocalarımız giriyor ve en eğlenceli geçen derslerden olduğunu söyleyebilirim.
10-Sınav sisteminiz diğer fakültelerden daha farklı. Sınav sisteminizi bize biraz anlatabilir misin?
Sınav sistemimiz Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi sistemine paralel gidiyor aslında. Hata ilk 2 yıl tıp dersleri konularımız aynı şekilde ilerliyor. Tıp fakültesinde olduğu gibi kurul sistemi mevcut.
Amaç dersleri ve konuları birbirine paralel bir şekilde öğrenmek ve konularda tam bir yeterlilik sağlamak.
Pratik derslerde; teorik bilgiyle, pratik ödevleri paralel götürerek yapıyoruz
Kurul derslerimiz için yılda 4-5 sınav yapılıyor ve bir de final sınavımız oluyor.(kurulların ortalamasının %60’ı ve finalin %40’ı alınarak hesaplanıyor. Geçme notumuz: 60)
( pratik derslerimiz için ise 2 vize 1 final sistemi uygulanıyor ve yine aynı şekilde yüzde oranları ve geçme notu kullanılıyor)
11-Nasıl ders çalışıyorsun? Diş derslerinde başarılı olmak için el becerisinin olması gerekli mi?
El becerisi başlangıç için evet hızlı ilerlemenizi sağlar ancak el becerisi geliştirilebilir ve hızlanabilir bir yetidir. Kısa süre sonra aradaki farkı emin olun kapatırsınız.
İlk başlangıçta anlamakta zorlanacağınıza sizi temin edebilirim. Ancak hiçbirimiz tıbbi terminolojiyle büyümedik. O dili oturttuktan sonra ise gerisi yalnızca dersi dikkatli dinlemekte. Dersi anlatan hocalarımız gerçekten soru sorulmaya açık insanlar ders sonrası bile kafanıza takılanları odasına gidip sorabilirsiniz.
Ardından ders slaytları üzerinden tekrar ve hazırsınız.
Pratik derslerin çalışması ise bence daha farklı. Onda da ödevleri zamanında yapmak ve rutin olarak pratik yapıyor olmak önem taşıyor. Bu sizi aşama aşama geliştiriyor. Fakültemizde henüz asistan yok bu yüzden direkt olarak ödevlerimizi hocalarımıza gösteriyoruz. Ve hocalarımızın bizim seviyemizin farkında olup ona göre bizi yönlendirmesi hem elimizin hem de teorik bilgimizin gelişmesini sağlıyor.
12 – Diş okumak çok masraflı mı?
Evet maalesef. Kullandığımız çoğu malzeme yurtdışı markalı ve kur farkı bizim bölümümüz için çok fark ediyor. Malzeme teminini anlaşmalı diş depolarıyla yapıyoruz .
Üst-alt dönemimizin şu an nüfusumuzun azlığının da getirdiği bir yakınlıkla bizlere malzeme konusunda yardımcı olmaya çalıştıklarını söyleyebilirim. Tekrar tekrar kullanılan malzemeleri devir daim yaptırabiliyoruz.
13-Pratik dersler ne zaman başlıyor, bu derslerde neler yapıyorsunuz?
Pratik derslerimiz 1. Sınıftan itibaren başlıyor. Ve hastane günleri yalnızca diş hekimliği ile ilgili derslerimizi görüyoruz. Sabahtan teorik bilgisinin anlatıldığı dersin öğleden sonra preklinik laboratuvarında pratiğini yapıyoruz.
14- Hastanede eğitim almaya ne zaman başlıyorsunuz?
1.sınıftan itibaren preklinik derslerini görüyoruz. 3.sınıf 2. dönemden itibaren ise artık gözlem derslerimiz başlıyor.
15- DUS nedir, bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?
DUS= diş hekimliğinde uzmanlık sınavı olarak geçiyor. Mezun olduktan sonra girebileceğimiz uzmanlık sınavı sonucu branşlaşmaya başlıyoruz( ortodonti, pedodonti, periodonti vs. )
16- Tercih döneminde olan arkadaşlarımıza okulunu ve bölümünü tavsiye eder misin?
Okulun en büyük sıkıntısı henüz fakülte binasının olmaması bence. Onun dışında Diş Hekimliği okumak isteyenlere Fakültemizi akademik açıdan öneririm. Yine kadrosuna baktığınızda her bir hocamız kendi alanında gerçekten kendini geliştirmiş ve öğrenci yanlısı hocalar olduğunu söyleyebilirim.
17- Son olarak üniversiteye yeni geçenlere önerilerin/uyarıların var mı?
Fakülteden ziyade bölümü iyi araştırmanızı ve bölümde okuyanlarla birebir iletişime geçmelerini öneriyorum. Neyle karşı karşıya kalacağınızı bilmeniz gerek. Bence okunması en zor bölümlerden biri ancak çalışma hayatı veya akademik olarak çok yönlü çalışma alanları var. Yalnızca klinisyenlik olarak değil akademik dallarını ve olanaklarını da araştırmalısınız.