• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→  Şeyma Ünlü, Uludağ üniversitesi tıp fakültesi, Dönem 5

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→  Kesinlikle önemli. Akademik kadrosu, staj arkadaşlarının sayısı, hasta görebilme çeşitliliği, tus kazandırma oranı, deneyimli bilgili pratisyen doktor yetiştirebilme olanakları,okuduğun şehir ve olanakları her biri çok önemli.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→  Avantajlar: simülasyon merkezi var ama aktif olarak her bir öğrencinin kullanabildiğini söyleyemem, köklü bir üniversite yani hoca sayımız bir çok fakülteye oranla gayet yüksek, bulunduğu konum itibariyle Çanakkale Balıkesir Kütahya vs şehirlerden gelen çok hasta var yani türlü türlü hasta ile karşılaşabilirsiniz( bu illerde de üniversite hastanesi olmasına rağmen yine de Bursaya geliyorlar), konumundan dolayı yani İstanbul a yakınlığı etrafındaki şehirlerin gezilebilecek olması , başlı başına kendinin çok fazla gezilecek yeri olması ve imkanlarıyla size istediğiniz her tarzda ortam sunabilir. Devam zorunluluğu ilk 3 yıl için yok. Çıkmış soru soran hocalarımız var ama bu değişim halinde sayıları git gide azaldı. Preklinik binası ve hastane karşılıklı, mescid ve abdesthane hemen preklinik binasının yanında, ufak bir büfemiz de var yanında ama çok pahalı L
→  Dezavantajları. Köklü bir okul olmasına rağmen her an her şey değişebilir. Bu insanı ciddi anlamda çok yoruyor. Kafanıza göre plan yapamıyorsunuz. Çok kalabalığız bu da haliyle eğitiminizi etkiliyor. Yeterli kütüphane ortamı yok. Yani okulda çalışma olanağınız çok az. Maket sayısı ve kadavra sayısı çok fazla olmasına rağmen ne yazık ki öğrenci sayısını karşılamıyor. Hocalarımızın çoğu yeniliğe açık diyebilmek isterdim ama bu konuda kararsızım çünkü genel olarak tıbbı yenilikleri bilseler de gerek bize aktarmak da olsun gerek eğitimimizdeki değişikliklerden haberlerinin olması çok yetersiz. Mesela vize final sisteminden komiteye geçişi 1 yıl sonra öğrencilerden öğrenen hocalarımız mevcut L

  • Tıp okumak zor mu?

→  Kesinlikle çok zor. Ömrünüzün sonuna kadar kendinizi bu mesleğe adayacağınızı unutmayın. Sürekli çalışmak zorundasınız. Sürekli yeniliklerden haberdar olmak zorundasınız. Bilgisayar gibi bir hafızanız olmak zorunda. İnsanoğlu unutur ama tıp bunu affetmeyebilir. İnsanlar affetmeyebilir. Mesleğimize saygınlık azalıyor. Şiddet artıyor..

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→  Her kafadan insanı bulabilirsiniz. Tüm fakülteler neredeyse aynı kampüste ama kampüste ne yazık ki arkadaşlarınızla gidebileceğiz düzgün yemek yiyebileceğiz çok çok az yer var oralarda aşırı kalabalık, alışveriş merkezi zaten hayal..Yemekhane kütüphane yürüyerek 10 -15 dk uzağınızda.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→  Genelde Görükle de kalınıyor. Ne kadar gitmicem kalmıcam deseniz de 6 da intörn olunca orada kalmak kaçınılmaz oluyor. Okula yakın ve dershaneler orada. Bu arada 3 adet dershane var Bursa da hepsi de Görükle de kiralar 1000 tl (2+0/2+1)civarında L. Ortamı bol cafeli gürültülü bir yer öğrencilerin mekanı ama okula 15 dk uzaklıkta. Bursa şehir olarak çok çok güzelll. Ama üniversite merkeze 45 dk kadar uzaklıkta. Gezmek istediğiniz zaman 1 saatlik yolu gitmeyi göz önünde bulundurmalısınız. Ulaşım otobüz 1.85 metro 1.50 krş metro ile ulaşım kolay.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→  1. Sınıfta gördüm, çok bir şey hissedemedim haşlanmış et gibiydi. Kokusu çok kötü etkiliyor. 2 hafta boyunca her gördüğüm gün tüm kıyafetlerimi direkt yıkayıp kendimi banyoya atmıştım.

  • • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→  Hayır tabiki sürekli ders çalışılmıyor komiteye 2 hafta kala çalışılıyor genelde bu tıpçılar için klasiktir. Ama sınıf geçmek senin kendine uygun çalışma sistemini oturtmana bağlı. Bunu bulamazsan acı çekersin. Çünkü her şeyi ezberlemen ve bilmen imkansız.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→  Ezber çok önemli. Klinikte hele sözlüde boş bakışlar atmak istemiyorsan ezberin çok kuvvetli olmalı. Çıkmış tıpçının ilacıdır. Ben önce konulara göz gezdirip genel hakim olduktan sonra çıkmışı anlayarak yani açıp slaytlardan bakarak çözerim. En son 2-3 gün vaktim kalırsa tüm konuları okurum.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→  Kan alma vs maket üzerinden ya da birbirimizden 1. Sınıfta. Hastaneye 3. Sınıfın son 2 ayında geçiyoruz.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→  4. sınıfta başlıyor.

  • TUS nedir?

→  Şimdiden bunun derdine düşmeyin boşverin önce pratik imkanlarınızı düşünün.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→  Mezun olduktan sonra

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→  Şehir olarak öneririm. Üniversite olarak önermem

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→  İyi araştırın ve en son seçimi kalbinize bırakın. İçinize ne sinerse orası olsun. İlk 3 yıl gayet rahat gezersiniz son 3 yıl öyle bir imkanınız olmuyor. Aile yanında okumak isteyenler için yazdım bunu. Son 3 yıl yemeğim önüme gelsin diyebilecek kadar yoğun geçiyor. İlk yıllarınızı iyi değerlendirin iyi gezin. Sosyal imkanları iyi olan sineması tiyatrosu kursları olan bir yerde okumaya çalışın kendinize bir aktivite mutlaka bulun. Kongrelere gitmeye çalışın. İngilizce bilin bilmiyorsanız ilk yıllarda kursa gidin.

SORULARINIZ İÇİN: