• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→  Harun ÇITLAK, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tıp Fakültesi dönem 4 öğrencisiyim.

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→  Bence gerçekten Tıbbı isteyerek gidiyorsanız yani  gerçekten doktor olmak istiyorsanız hiçbir önemi yok önemli olan bu bölüme isteyerek severek gelmek.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→  Avantaj:Eğitim anlamında 24 saat açık büyük bir kütüphane var bu ders çalışmak için gerçekten iyi oluyor.

Hoca kadrosu genel olarak uzman hocalardan oluşuyor ve hocalar ve ilgili öğrencilere karşı soruları sorabilirsiniz her an gidip .

Dezavantaj olarak : Dönem 3 sınıfının camı yok ve havalandırma pek iyi değildi aşırı sıcak ve havasız oluyordu.donem 1 2 amfisi de aşırı uzun ince şeklinde devam eder yani genel olarak sınıfların fiziki koşulları biraz kötü ama çok sorun değil yani dersi kesinlikle dinlersiniz öyle girmemezlik duymamazlık olmaz.

  • Tıp okumak zor mu?

→  Yani tabi zorlukları var ama aşırı yapılamaz diye bir şey yok çalışmak lazım sadece. Bence TIp okumak isteyen birisi bu çalışmayı her türlü yapar güveniyorum size arkadaşlar 🙂

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→  İkisi de iyi. Genel olarak kampüste her türlü ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Cafeler, market filan olsun.

Fakültemiz kampüsün girişinde yer alır ve ulaşım rahattır her yerden otobüs bulunur hastaneyle yan yana durumdadır bundan dolayı ulaşım baya rahattır. Avm ye yeni kordona filan yürüme mesafesindedir hatta.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→  Bence kolay genel olarak zaten Çanakkale öğrencilerin beğendiği bir şehirdir. Ulaşım 2.10 liradır öğrenci için belediye otobüsleri var zaten sadece. Her türlü bütçeye uygun yemek kıyafet ihtiyacınızı giderebileceğiniz mekanlar vardır o konuda sıkıntınız olmasın.Kira olarak da 1+1 ler 600-900 arası değişir.Yurt  olarak pahalı özel yurtlar olduğu gibi devlet yurtları vardır. Erkek kyk lar ulaşım olarak uzakta olmakla birlikte kız kyk lar hem merkez hem kampüs içinde olup ulaşımı baya rahattır.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→  Kadavrayı ilk 1.sınıfta gördüm. Baya insan turşusu kurmuşlar gibi geldi bana 🙂 Solüsyon içinde hafif buruşmuş yaşlı bir amca vardi. Ama güzel bir duyguydu kendinizi böyle doktorluğa adım atmış gibi hissettiriyor.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→  Sınav sistemimiz komitedir. Komite; 1.5 ya da 1 ayda bir paket şeklinde alınan derslerin arkasından yapılan sınavdır. Komite sonundaki Perşembe pratik sınav (sözlü ya da yazılı nasılsa artık) Cuma ise test sınavı yapılır (AYT’nin her ay yapılanı gibi düşünebilirsiniz. Sadece dersler farklı. Matematik yerine anatomi, biyoloji yerine mikrobiyoloji gibi düşünün.).

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→  Bence orta seviye yani çok olay da değil ama zorda değil. Sürekli ders çalışmıyoruz genel olarak komite sınavına birkaç hafta kalla başlayıp çalışıyoruz.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→  Ders çalışırken genelde ilk okumamda anlayarak okumaya çalışıp 2. Ve 3. Okumamda ezber yapamaya çalışırım ezberinizin biraz iyi olması lazım bence ama iyi olmasa bile tekrar ede ede akılda kalır merak etmeyin.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→  Hastane pratiği 3.sınıfta  başlanıyor haftada 1 gün öğleden sonra diğer lab dersleri 1.sınıftan itibaren oluyor .

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→ 3.sınıfta haftada 1 kere ama asıl 4’te tabi stajlarla oluyor.

  • TUS nedir?

→  TUS tıpta uzmanlık sınavı olup fakülteyi bitirince bir dalda uzmanlaşmak isteyen hekimlerin girdiği bir bilgi sınavıdır. Bu sınavdan aldığınız sınavla aynı şu anki gibi puanınızla bir branş ve hastane seçip asistanlık başlarsınız onu bitirinceye uzman doktor olursunuz.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→  Fakülte bitince TUS’tan aldığınız puana göre seçim yapılır.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→  Kesinlikle.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→  Kesinlikle bence ilk başta yapmak istedikleri işi, okumak istedikleri bölümü çok iyi belirleyip seçsinler, sonra şehri önemsesinler. Önemli  olan bölüm çünkü, bu sizin hayatınız mesleğinizi belirleyecek bir seçim, bunu unutmayın, buna göre secim yapın. İkinci olarak arkadaşlarınızı ortamınızı iyi seçin. Arkadaş özellikle şehir dışında baya önemlidir, bunu unutmayın. Kendinize yetmeyi öğrenin. Son olarak inşallah her şey hakkınızda hayırlı olur ve mutlu olacağınız yerler bölümler gelir. üniversite hepiniz için inşallah çok iyi olur.