- Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?
→ Hatice Korkmaz ,Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 3 öğrencisiyim.
- Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?
→ Çok büyük bir önemi yok. Fakat yaşadığın şehre yakınlığı, fakültedeki profesör sayısı, üniversitenin akredite özelliği gibi bazı şeylere bakılabilir.
- Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?
→ Birincisi Çukurova akredite bir üniversite. 1972 yılı kuruluş tarihi olduğu için çok köklü bir üniversitedir. Çevre illerden çok fazla vaka almaktadır. Çukurova bölgesine özel nadir vakaları bizim hastanemizde görebilirsiniz. Profesör sayımız oldukça fazladır. Dezavantajlarını da saymak gerekirse : Sınıf mevcudumuz çok fazladır ortalama 350 kişi ama amfi derslerimizde yoklama sıkıntısı olmadığından amfimiz genelde aşırı kalabalık olmaz. Sınıfta kalma olayı fazladır ortalama 50 60 kişi sınıf tekrarı yapar. Finalsiz geçme puanımız 80 dir bu da finalsiz geçmek isteyen biri için çok yüksek bir puandır.
- Tıp okumak zor mu?
→ Bence tıp okumak baya zordur. Ama severek gelen biri de bu zorluğa katlanır elbette.
- Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?
→ Çukurova üniversitesinin kampüsü çok güzeldir içinde seyhan barajı vardır. Fakültemiz kampüsün girişindedir ve balcalı hastanesinin dibindedir.
- Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)
→ Ulaşım sıkıntısı yok bence otobüs, belediye otobüsü oldukça fazladır. Ekonomik olarak çok pahalı bir şehir değildir. Kiralar evin konumuna göre değişir ama onlar da aşırı pahalı değildir.
- Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?
→ Normalde kadavramız vardı ama az olduğu için öğrencilere gösterilmiyordu. Fakat bu sene ilk defa 1.sınıf öğrencilerine anatomi pratik dersinde göstermeye başlamışlardı.
- Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?
→ Komite aynı ya da benzer konulara ait derslerin birarada entegre bir şekilde beraber verilmesidir. Bizde tem/kurul da denmektedir. Biz de her kurulda farklı dersleri görürürüz ve sınavda da o derslerin sorularını toplam 100 soru olacak şekilde hepsini birlikte çözeriz.
- Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?
→ Çok zor değil bence derslere hakimseniz ve sınava yakın çalışırsanız düşük not almazsınız. Ama bazı fakültelerin soruları kolaydır ya da daha önceki seneden çıkmış soru sorar, bazıları da farklı soru sorar genelde. Bizimkinin sınıf geçme özelliği 2.tip olanlardan yani sınıfı geçmek çok kolay da değil çok zor da değil.
- Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?
→ Herkesin ders çalışma metodu farklıdır. Ben çoğu derslere girmeye çalışıp sınava yakın çok çalışanlardanım. Ezber evet iyi olması gereklidir ama bence bi konuyu öğrenirken mantığını kavramak daha önemlidir.
- Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?
→ Pratik derslerimiz 1.sınıfın ilk kurulundan itibaren başlar. Ama her kurulda derslere göre sayıları değişir.
- Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?
→ İlk 3 yılımız fakültede amfilerde geçer. 4.sınıftan itibaren hastane içinde derslerimiz ve stajlarımız başlar.
- TUS nedir?
→ Açılımı tıpta uzmanlık sınavı. 6.sınıf bittiğinde uzman olmak isterseniz bu sınava girmek zorundasınız.
- Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?
→ Tusta belli bir puan elde ettikten sonra puanınıza göre seçebiliyorsunuz.
- Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?
→ Evet, tavsiye ederim. Ben çok memnunum
- Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
→ Tıp fakültesine sadece aileniz, çevreniz istiyor diye gelmeyin. Çünkü çok zorlanırsınız. Eğer gerçekten istiyorsanız, her türlü fedakarlığa katlanırım diyorsanız gelin. Tıp bölümüne karar verdikten sonra da üniversite seçiminde orda okuyan insanların görüşlerini alın derim. Sonuçta 6 yılınız evinizden uzakta geçicek belki de. Bu yüzden iyi düşünmekte fayda var. Herkese başarılar dilerim.