- Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?
→ Merhaba, ben Zehra Kılınç. Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 2. Sınıf öğrencisiyim. 🌸
- Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantaj ve dezavantajlar nelerdir?
→ Önce avantajlarından bahsedeyim, kliniklerle amfiler aynı binada. Bence en büyük avantajlarından biri bu çünkü bazı üniversitelerde ayrı binalarda olduğu için dersten sonra kliniğe gitmek zor oluyormuş. Fakültemiz Türkiye’de açılan ilk diş hekimliği fakültelerinden biri. Engelsiz ağız ve diş sağlığı hastanesiyle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiştir. 2023 yılı itibariyle fakültemiz akreditasyon belgesi almaya hak kazandı.
Eski bir fakülte olduğu için yerleşmiş bir düzen var, bu da çoğu konuda avantaj sağlıyor. Profesör unvanlı akademisyen sayısı fazla, laboratuvarlarımız artan kontenjana rağmen yeterli sayıda, dönemler arası iletişimin de iyi olduğunu düşünüyorum ve bu diş hekimliği fakültesinde çok önemli çünkü malzeme ihtiyacımız birçok fakülteye göre fazla.
Dezavantaj olarak; klinikte de preklinikte de çoğu malzemenin parasını kendiniz karşılıyorsunuz.
- Diş hekimliği okumak zor mu?
→ Bu sorunun cevabının kişiden kişiye değişeceğini söyleyerek başlayayım. Bana göre zor bir bölüm. Zaten ağır olan teorik derslere bir de pratik dersler eklenince işler daha da zorlaşıyor. Ancak bir süre sonra bu tempoya alışıyorsunuz.
- Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?
→ Sene içinde sınıflar arası spor müsabakaları, geziler düzenleniyor. Alt dönem üst dönem ilişkisi çok iyi olduğunu düşünüyorum. Fakültede yürüyorken bir üst dönemi durdurup soru sorsanız bile yardımcı olur. Kampüs ortamı ortalama düzeyde diyebilirim, kampüsümüzde yaşam merkezinin bulunması ile şartlar biraz daha iyi.
- Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı?(ulaşım, kira vs.)
→ Isparta tam bir öğrenci şehri ve çok büyük bir şehir değil zaten. Ancak etrafında ve ilçelerinde gezilecek doğal güzellikler var. Böyle etkinlikleri sevmeyen insanlar için şehir içinde kafeler oldukça fazla. Ulaşımın da iyi olduğunu düşüyorum. Kyk ve diğer öğrenci yurtları okula yakın hatta bazıları yürüme mesafesinde. Yurt değil apart düşünen arkadaşlar için apart fiyatlarının biraz fazla olduğunu söyleyebilirim.
- Sınav sisteminiz nasıl, sınıfı geçmek kolay mı?
→ Sınav sistemimiz vize final şeklinde. Bazı derslerde 2 vize 1 final, bazılarında 4 vize 1 final oluyor. Derslerimizin %90’ı senelik dersler. Çan sistemi gibi bir sistem yok. Ders ortalaması ve finalin 60’ı geçmesi gerekiyor aksi takdirde bütünlemeye kalıyorsunuz. Sınıf geçmek çalışan için zor değil. 🙂 Ancak alttan ders alma gibi bir olanağınız yok. (Çoğu diş hekimliği fakültelerinde böyle diye biliyorum.) Bir dersten kalsanız bile sınıfta kalıyorsunuz.
- Diş hekimliği okumak masraflı mı, malzemeleri nasıl temin ediyorsunuz?
→ Üzülerek söylüyorum; masraflı. Malzemeler yurtdışından temin edildiği için fiyatlar da dolar kuruna göre değişiyor. Ama fakülte içerisinde 2. el malzeme piyasası var.🙂 Bazı üst dönem arkadaşlar yardımlaşma adına para almadan bile malzemelerini verebiliyor. Satanlar da cüzi fiyatlara satıyorlar. Buna ek olarak maddi durumu yeterli olmayan arkadaşlarımıza fakülte tarafından yardım ediliyor diye biliyorum.
- Teorik ve pratik dersler nasıl oluyor?
→ Teorik dersler amfilerde işleniyor. Bazı hocalar anlattığı slaytları veriyor ve oradan çalışıyoruz. Bazı derslerde kendinizin not alması gerekiyor. Ya da mesleki kitaplar almanız gerekiyor. Pratik dersler ilk 2 sene preklinik laboratuvarlarında 3. sene preklinik laboratuvarlarına ek olarak fantom laboratuvarlarında işleniyor. 3. Sınıfın 2. döneminden itibaren pratik dersler bitiyor. 4. ve 5. sınıfta klinikte hasta bakmaya başlıyorsunuz.
- El becerisi önemli mi?
→ Gerçekçi olmak gerekirse el becerisi size kolaylık sağlar mı, elbette sağlar. Ancak bu; el becerisi olmayanlar, el becerisi olanlar kadar iyi işler çıkaramayacak demek değil. Biraz fazla iş yapıldığında yatkınlığın artacağını düşünüyorum.
Kısaca anlatacak olursam yaptığınız işler yaptığınız pratiklerle orantılı olarak iyileşiyor.
- Diş hekimliğinde uzmanlık var mı?
→ Diş hekimliğinde uzmanlık var. Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı (DUS) yılda 2 kez gerçekleşmektedir. 8 tane Anabilim Dalı var. Alacağınız puana göre istediğiniz bölümü tercih edebiliyorsunuz.
- Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?
→ Üniversitesimiz çok iyi diyemem, eleştirdiğim noktaları var. Ancak başka üniversitelerde okuyan arkadaşlarımla iletişime geçtiğimde bunların ülke genelindeki üniversitelerde olan sorunlar olduğunu fark ettim. Okuduğum fakültenin; köklü geçmişi, yerleşmiş düzeni ve aldığımız eğitim doğrultusunda ortalamanın üstünde olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden tavsiye ederim.
- Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
→ Okumaya başladıktan sonra bir şekilde uyum sağlıyorsunuz, hatta bir süre sonra yaptığınız işlerden zevk almaya başlıyorsunuz. Önemli olan üniversite hayatınızı akademik anlamda da sosyal anlamda da verimli bir şekilde geçirmek. Düzenli çalışmanızı tavsiye ederim, böylelikle çoğu şey kolaylaşmış olacak. Ek olarak; akademik yaşantının yanında insani olarak kendimi her yönden geliştirmek istiyorum, iyi bir “hekim” olmak istiyorum derseniz sizleri SİHAT’e bekliyoruz. Gelirseniz daha çok muhabbet etme, tavsiye verme imkanı bulabiliriz 🙂