• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→  Merhabalar ben Nisa Şentürk, Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi 2020 mezunuyum.

  • Hemşirelik eğitimi kaç yıl sürüyor?

→  4 yıl sürüyor 1 yılda isteğe bağlı İngilizce hazırlık eğitimimiz var.

  • Hemşirelik bölümünü neden seçtin, istediğin bir bölüm müydü? 

→  İtiraf etmem gerekirse hemşirelik mesleğini tercih ederken korkularım vardı. İnsana zarar verme korkusu. Acaba yanlış bir şey yapar mıyım düşüncesi beni esiri altına almıştı. Ve mezun olmama rağmen hala bu düşüncem ve korkum benim peşimi bırakmış sayılmaz. Ama iyi tarafından bakmam gerekirse bunun  mesleğimi yaparken  hep daha dikkatli olamama sağlayacağı için eskisi kadar endişeli değilim.

Hemşirelik mesleğini isteyerek seçtim aynı zamanda sağlık alanının önünün her zaman açık olması ve çalışma alanlarının sadece hastane olmaması da bölümüm tercih etme sebeplerim arasındadır.Meslek eğitimimi alırken Hemşireliği daha çok sevdim ve bağlandım çünkü insanlara dokunup onlara ufak da olsa yardımcı olabilmek çok güzel bir duygu.

  • Atama süreci nasıl ? Okul bittikten sonra herhangi bir sınava giriyor musunuz?

→  Atanma sürecimiz mezun olduktan sonra hemşirelik için 2 yılda bir olan KPSS’nin GK-GY sınavına girmek. Şuan için bakanlığın tatmin edici sayıda hemşire atadığını düşünüyorum. Çoğu arkadaşım atanmış durumda.Darısı benim başıma diyeyim. Birde okul bitince yüksek lisans yapmak da ihtimaller arasında.Sevdiğimiz kendimizi ait hissettiğimiz herhangi bir hemşirelik alanında uzmanlaşmayı da mesleğimizin kaliteliliği için önemli buluyorum. Eğer yapabilme kapasiteniz varsa hem çalışıp hem yl yapabilirsiniz. Hemşirelik mesleğini sadece hastanelerde değil şirketlerde, okullarda, huzurevleri vb. de de yapabiliriz.Atanmamız da şart değil özel hastanelerde aklımızın bir köşesinde durmalı. 

  • Staj yapıyor musunuz? Bu süreci bize anlatabilir misin?

→  Evet tabi ki staj yapıyoruz. Zorunlu stajlarımız oluyor. Biz 2.sınıfta hemşirelik esaslarıyla staja başlamıştık. Ama sanırım artık değişmiş. 3 gün süren hastaneye alışma gözlem  stajıyla başlanıyormuş.Her dönem 2-3 haftalık teori derslerimizden sonra DEÜ hastanesinde ve ya sağlık bakanlığı hastanelerinde (hocalarımız belirliyor) 10 günlük devamsızlık hakkı olmadan hocalarımızın ve eğitmen hemşirelerimizle elimizden geldiğince güzel bir staj dönemi geçirmeye çalıştık hep.

  • Hemşireler nerelerde çalışabilir?

→  İnsanın olduğu her yerde hemşireler çalışabilir. Çalışma alanı çok geniş.

  • Bulunduğun üniversitenin size sağladığı avantaj ve dezavantajlardan  bahseder misin?

→  Öncelikle üniversite köklü bir üniversite olduğu için çok geniş olanakları var. Hocalarımız da alanında uzman kişiler. Bazıları yardımcı olurken bazıları sevimsiz olabiliyorlar desem ayıp etmem bence. Bide her öğrencinin illallah ettiği öğrenci işleri görevlileri var tabi. Benim pek işim düşmedi ama genede okuma dönemim boyunca kendilerine pek ısındığım söylenemez. Fakültemizin ufacık bir kütüphanesi var ama çoğu arkadaşım bundan haberdar değildi. Kampüste tıp dekanlığında olan daha büyük kütüphaneyi ortak kullanıyorduk. Kampüsümüz inciraltındaydı, deniz manzaralıydı. Arkadaşlarımla dersten kaçıp inciraltı sahiline gitmişliğimiz çoktur. Birde okul DEÜ hastanesiyle aynı yerde. Bulunduğu yerde işlekti çoğu işimizi kolaylıkla halledebiliyorduk. DEÜ yerleşkeleri dağınık olduğu için bizim kampüsümüzde kalabalık değildi. Sağlık, görsel sanat, BESYÖ ögrencileriyle bir arada okuduk. Kavga veya siyasi olaylar yüzünden karmaşa yaşandığını hiç duymadım ve ya görmedim. Kız öğrenci yurdu ege üniversite kampüsünde yani okula bir saat uzaklıktaydı. Ama erkek yurdu okula 10 dklık mesafedeydi. Kız arkadaşlarım ulaşımı metroyla yapıyorlardı. 90 dk boyunca aynı ücretle ve öğrenci tarifesiyle yolculuk yapılabiliyor. Eğer ev kiralamak isterseniz okul çevresindeki evler çok pahalı. Arkadaşlarınızla eve çıkmanız çok daha ekonomik olacaktır. Aynı zamanda özel yurtlarda normale göre biraz daha pahalı diye biliyorum. Haa birde okulumuzun yemekhanesinde yemek yemek ucuzdu baya. Yemekleri de güzeldi. Genel olarak İzmir pahalı bir şehir değil. Eğer tutumlu olursanız rahatlıkla geçinebileğinizi ve ailenize yük olamayacağınızı sanıyorum. Ama tabi partime iş yapan arkadaşlarımda vardı. Dediğim gibi harcamalarımıza göre değişir.

  • Pratik dersleriniz nasıl oluyor? Bahseder misiniz?

→  Son sınıf hariç 8-16 çalışma saatlerimiz vardı. Hocalarımız sürekli başımızda durmadılar onu yerine hemşirelerle daha çok çalıştık ama hocalarımız hep hemşirelerle irtibat halindelerdi. Bizi hep savunurlardı ve arka çıkarlardı. Reflekşınlarımız vardı. Vaka tartışırdık. Hocalarımızın belirlediği zamanlarda tabi boş bir oda veya sınıf bulabilirsek. Stajımızı tartışırdık. Tabi her staj sonu vaka sunumlarımız, vaka dosyası teslimlerimiz olurdu. Onlardan puan alırdık.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Sınıfı geçmek zor mu?

→  Klasik sistemde eğitim gördüm. Sınavlarımız zordu evet. Çalışmayan geçemezdi. BÜT’te geçtiğim derslerim oldu maalesef. Derslerimiz de zordu. Bütün teori derslerimizin devam zorunluluğu vardı teoriden geçse bile devamsızlıktan kalıp tekrardan dersi almak zorunda kalan arkadaşlarım vardı. Eğer alan dersinden geçemezsek dönem uzar alan dersi değilse seneye derse alıp kaldığımız yerden dersi verene kadar devem edebiliyorduk.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→  Benim gibi çoğu arkadaşım da hocalardan yana mesleğinden soğumaya doğru kaysa da genede öneriyorum. Ne kadar zor ve stresli  eğitim dönemi geçirsem de bir sürü güzel anı ve arkadaşlıklar biriktirdim.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→  Bana göre herkes üniversite okumalı. Üniversitenin insana kattığı bambaşka bir şey var. En önemlisi artık büyüdüğümüz ve kendimizi tanıdığımız keşfettiğimiz bu dönemde çevremizin bizi kısıtlamadan yol göstermesi için çok güzel bir deneyim olacak. Sadece okumaya odaklanmamalı birde sosyalleşmeye başka insanlar tanımaya sosyal kulüplere katılmaya gezmeye hatta mesleğinizde kendinizi geliştirmek için sempozyum, panel gibi etkinliklere katılınması taraftarıyım. Bu mesleği seçip yapacak arkadaşlarıma şimdiden hoş geldiniz diyorum. İnşallah güzel, dolu dolu bir eğitim hayatınız olur. Allah’a emanet olun.

SORULARINIZ İÇİN: