• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→ Ben Amenah Haidar, Dokuz Eylül Üniversitesi tıp fakültesinde dönem 4 öğrencisiyim

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→ Bence önemlidir; rank’ı yüksek olan üniversiteler tecrübe, müfredat ve sistem açısından önde olan üniversitelerdir ve böyle bir yerde eğitim almak daha avantajlıdır.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→ Peki;
avantajlardan ilk sınıfta lisede gördüğümüz temel bilgileri tekrarlamadan hemen tıp eğitimine girmek, PDÖ (probleme dayalı öğrenim) sistemi ki bu sistemde problemli senaryolardan yola çıkarak küçük gruplar halinde birbirimizle tartışıp hastanın öyküsü, fizik muayenesi, test ve tetkikleri yapıp öğrenmemiz gereken hedefler koyuuyoruz ve bu hedeflerle ilgili aldığımız derslerden ve yaptığımız araştırmalardan notlar hazırlıyoruz, ve tekrar buluştuğumuzda bu hedefleri birbirimize anlatarak beraber öğreniyoruz, okulumuz yanında kantin dışında çeşitli kafeler ve avm’ler vardır bu da eğlence ve stress atmak için bir avantaj, ilk sınıftan itibaren okulumuz kendi hastanesinin acilinde nöbet tutma olanağı veriyor isteyenlere, yıl sonunda ortalamanız 80 üstünde ise finale girmenize gerek kalmaz direkt diğer sınıfa geçiyorsunuz, büyük geniş amfilerimiz var,
dezavantajlar ise; belki en rahatsız edici olan dersler ve uygulamalar gördüğümüz iki binanın birbirinden uzak olması (15dk falan) sürekli bizi koşuşturuyor, kampüsümüz esas DEU kampüsünden ayrıdır ve sadece sağlık alanları içerir bu da biraz sıkıcı, ulaşım biraz zor ve trafik kalabalık ancak hastanemize metro hattı uzatma işi yapılıyor şuan,

  • Tıp okumak zor mu?

→ Yani bence herhangi bir bölüm zor olacak , tabi ik tıp bilindiği gibi daha yoğun ve ezberlemeye dayalı olduğu için daha zor olabilir ancak bir işi ne kadar seviyorsunuz zorluğu o kadar zevkli gelir size ve başarırsınız.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→ Bizim kampüs dediğim gibi esas kampüstan ayrı ve o kadar yeşillik ve saha alanları küçük, hastanemiz, tıpa ait binalar, hemşireliğe ait bina, FTR binası ve başka yüksek okul enstütüsü ve araştırma binaları var bizim kampüsümüzde, manevi olarak konuşacak olursam bizim gerek kantinde gerekse sahalarda geçirdiğimiz vakitler çok güzel, yoğun bie dersten ya da stajdan sonra hava alacağın ve stres atacağın ortamı bulabiliyorsun.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→ Yani İzmir zaten öğrenci şehri diye bilinir, belki gençlik yıllarınız en güzel geçireceğiniz şehir, ulaşımı soruyorsanız büyük bir şehir olduğu için trafik çok kalabalık v. Okulumuza olan trafik da aynı şekilde. Okul çevresinde yurtlar biraz pahalı özel yurtlardır, sadece erkek KYK yurdu vardır, ev kiraları da biraz pahalıdır.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→ Kadavrayı 1.sınıfta gördük, tabi ki ben görünce çok heyecanlandım tıp öğrencisi olduğunu hissediyorsun bir anlamda.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→ Biz yaklaşık iki aylık ya da bir buçuk aylık tek bir sistem hakkında tüm dallardan ders gördüğümüz kurula komite diyoruz ve her komite sonunda sınav oluyoruz, sene sonunda 4 ya da 5 sınav yapmış oluyoruz ve bu sınavlardan ortalamamız 80 üstünde ise tüm yılı kapsayan finale girmeye gerek kalmaz. Finalde kalanlar bütünleme sınavına girerler.

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→ Final ve bütünleme ile geçmek olanağı var , yani sınıfı geçmek bence o kadar zor değil, tabi ki işin başından bilmeniz gerekir ki düzenli ders çalışırsanız güzel geçersiniz, ne demek her zaman mı ders çalışıyoruz? Hayır tabi, gezip tozduğumuz vakitler var, film izlediğimiz etkinliklere katıldığımız vakitlerimiz oldu, yani vakitinizi iyi değerlendiriseniz her şey için vaktiniz olur.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→ Bence tıpta ezber en çok istenen iştir öğrenciden, ben düzenli olarak gün gününe çalışıyordum ve hafta sonları gezme ve rahatıma bakma vaktim oluyordu, ve hep finalsiz geçiyordum.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→ İlk sınıflarda hafif olarak mesleksel beceriler var (iğne vurma, tansiyon ölçme, ilk yardım …vs) ve esas stajlar dönem 4 ten itibaren başlıyor.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→ 4.sınıfta

  • TUS nedir?

→ Tıpta uzmanlık sınavı mezun olduktan sonra 6 yılımız boyunca gördüğümüz tüm bilgilerden sınav oluyoruz ve bu sınavdan aldığımız puanlara göre uzmanlık dalını kazanıyoruz.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→ Mezun olduktan sonra TUS puanına göre.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→ Ben tıpı severek ve isteyerek seçtim ve onu sevenlere öneriyorum, dokuz eylül üniversiteyi de öneriyorum yani sıalaması yüksek bir okul.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→ Üniversite hayatınızda en güzel anılar geçireceksiniz, iş sorumluluğu almadan önceki bu son yılları iyi değerlendirmenizi tavsiye ediyrorum, ne kadar zor ve uğraştırıcı olsa da sadece akademik seviyeniz değil sosyal hayatınız da geliştirin. Üniversiteler sosyal bir karakter kazanmak için ve gerek işte gerekse günlük hayatta kişinin elde etmesi gereken beceri ve bilgiler üniversitede kazanır. Ve şunu bilmek gerekir ki üniversitede tüm bilgileri hazır olarak lisede olduğu gibi hocalardan almıyorsun; sana düşen paylar ve çabalaman gereken kısımlar var bu da aklında kalsın. En iyi seçimler diliyorum.

SORULARINIZ İÇİN: