- Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?
→ Merhaba 😊 Ayşegül Akdeniz ben. Dokuz eylül inversitesi tıp taze dönem 6 öğrencisiyim.
- Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?
→ Bence önemli değil, tıpta en önemli şeyin kendini geliştirmek, textbook okumak olduğunu düşünüyorum. Ama okulun kendi hastanesi olması bence yine eğitimde en önemli nokta.
- Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?
→ Okulumuzda özel çalışma modülü adı altında dersler var. Bunlar sayesinde araştırma yapma, literatür taram vb şeyleri öğreniyoruz. Şu an eğitim sistemi biraz değişti fakat grup dersleri ile bence birbirimiz ve hocalar arası iletişimimiz güçleniyordu. Dezavantaj olarak ise bana kalırsa task sistemi biraz zorlayıcı ve hocaların inisiyatifine kalmış bir sistem.
- Tıp okumak zor mu?
→ Zor gibi fakat sevince ve de azim gösterince kolaylaşıyor. Yine, yıllar geçtikçe tempoya ve çalışmaya alışıldığını düşünüyorum. Yani dışarıdan zor gelse de süreç içinde alışılıyor.
- Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?
→ Bizim kampüsümüz yok maalesef. Fakat fakülte ortamı ise gayet güzel, bazı kafeteryalar, tıpçıların sadık yâri kütüphane ortamı bence yeterli. Fakat kendi okulum adına diyorum, sosyal aktivitelere daha çok ağırlık verilmiş olsaydı daha güzel olabilirdi.
- Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)
→ Diğer şehirlere göre biraz daha ucuz olabilir. Fakat ben ailemle kaldığım için bunlardan biraz bihaberim. Ama şehir en azından İstanbul’a göre daha az kalabalık bence bu ulaşım açısından bir avantaj.
- Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?
→ Birinci ve ikinci sınıfta gördük. Ben şahsen pek etkilenmedim. Tek parça halinde görmediğimiz için olabilir. Ama tek parça görünce de çok etkilenmemiştim. Ama dokunmam biraz zaman aldı.
- Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?
→ Bize sınav sistemi blok sistemi şeklinde. Sanırım komite ile eşdeğer bi sistem, emin değilim. Bloklara göre değişiyor fakat genelde 2’şer aylık bloklara ayrılıyor ve blok sonu sınavları oluyor. Yine anatomi histoloji gibi laboratuvar derslerinden zilli sınav dediğimiz pratik sınavlar oluyor.
- Sınıfı geçmek çok zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?
→ Sınıf geçmek bana kalırsa çok zor değil. Fakat muafiyet durumu söz konusu, sene içinde ortalamanız 80 ve üstü ise final sınavından muaf oluyorsunuz, belki o biraz zor olabilir. Ben şahsen sınavlar içi düzgünce son 3-4 haftda çalışmaya başlıyordum fakat ondan önce de aldığımız dersleri bazen tekrar ediyordum. Ama genelde derste iyi dinleyip not alıp o şekilde bazen tekrar etmiyordum. Düzenli bir şekilde son birkaç hafta önceden çalışılırsa sınavların da sınıfın da geçileceğine inanıyorum.
- Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?
→ Bence ezberin iyi olması gerekmez. Ben şahsen ezber yapmıyorum. Olayı anlayıp aklımda kurgulayıp o şekilde aklımda tutuyorum. Yine mümkünse tekrar etmeye çalışıyorum, böylece aklımda daha kalıcı oluyor. Birebir ezber de yapan var fakat ben öyle pek yapamıyorum.
- Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?
→ Mesleksel temel becerilerin edinildiği(kan alma, eldiven giyme, damar yolu açma, sütur atma vb) dersleri birinci sınıftan itibaren görüyoruz. Acilde gönüllü nöbete kalıp pratik yapma şansımız da var. Yine birinci sınıftan itibaren kliniğe geçiş derslerimiz mevcut(Şu an yeni sistemde mevcut mu bilgim yok açıkçası) o derslerde de simüle hastalar, hocalar yada kendi arkadaşlarımız üstünden hastaya yaklaşımın pratik eğitimini alıyoruz.
- Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?
→ Hastane pratiklerine yani stajlarına 4. Sınıfta geçiyoruz.
- TUS nedir?
→ TUS, tıpta uzmanlık alanlarına başvurmak isteyen öğrencilerin-doktorların girdiği bir sınav. Girmek gibi bir mecburiyetimiz yok fakat genelde meslekte daha ilerlemek için tercih ediliyor.
- Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?
→ Fakülteyi bitirince pratisyen hekim oluyoruz ve çalışmaya başlıyoruz. O zaman da atanırken bazı bölümleri(acil, halk sağlığı, 112 acil vb) tercih etme hakkımız var. Fakat temel yahut klinik branş tercihi TUS sınavına girince seçilebiliyor. Alınan puana göre hastane-bölüm tercihi veriliyor.
- Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?
→ Ben tıpı öneriyorum. Fakat arada kaldıkları bir branş ise iki kez düşünmelerini de öneririm. Çünkü çalışması okumasının yanısıra başka zorlukları da var ve belki bu zorluklar herkesin aşabileceği zorluklar değildir. Uzmanlık alanı olarak çok geniş olması belki bu durumu daha hafifletir tabi. Ama isteyen herkese öneririm. Dokuz eylül de hastane olarak ve hocalar olarak bence yeterli bir üniversite. Bölgedeki en yetkin hastanelerden birine sahibiz. Ben hem bölüm-okul olarak hem de şehir olarak gelenlerin pişman olmayacağı bir yer olduğunu düşünüyorum.
- Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
→ Hepsine başarılar diliyorum. Umarım hayırlısı ile gönüllerinden geçen bölüm-meslek olur. Unutmasınlar ki her ne okurlarsa okusunlar, bir insan her şeyini yoğunlaştığı o alana vermelidir ki o işte en iyisi olsun. Herkes tarafından bilinen biri değil ama, vicdanınızda, ruhunuzda en iyisi olmak bence ayrı bir tatminiyet veriyor. Olduğu kadarıyla, elimden geleni yaptım diyecekleri bir hayat temenni ediyorum. Umarım mutlu olurlar ve hayatta hep iyi insanlarla karşılaşırlar. Tekrardan başarılar 😊
SORULARINIZ İÇİN: