• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→   Meysa bakırcı. Erciyes üniversitesi.Beslenme ve diyetetik. 4.sınıf

  • Beslenme ve Diyetetik nedir, eğitimi kaç yıl sürer? Bize bölümünü biraz açıklayabilir misin?

→   Beslenme ve diyetetik, besinleri nasıl tüketmemiz gerektiğini, daha iyi diyet seçimleri yaparak sağlığımızı nasıl maksimize edebileceğimiz üzerinde çalışan bir bilim dalıdır. Bu alan hem sağlık hem de besin endüstrisi ile ilgilidir. Beslenme, besin ögelerinin vücuttaki metabolik ve fizyolojik rollerini araştırmaktadır. Diyetetik ise beslenme ile ilgili hastalıkların tedavileri ve hastalık komplikasyonlarının önlenmesi ile ilgilenmektedir. Bölümde 4 yıl eğitim görülmektedir. 3 yıl teorik eğitim son yılda sahaya çıkarak staj ve tez çalışmasından oluşmaktadır.

  • Mezun olduktan sonra nerelerde çalışabiliyorsunuz? Hastanede mi oluyorsunuz?

→   Hastaneler- aile sağlığı merkezleri-  Toplum sağlığı merkezleri-toplu beslenmenin sağlandığı; fabrikalar,oteller, okullar-spor salonları- Sporcularla çalışmak için özel takımlar-Özel klinik açılabilir.

  • Atama süreci nasıl ? Herhangi bir sınava giriyor musunuz?

→   Kpss lisans sınavına girerek atanılıyor. Yılda 100 kişi devlete atanıyor oldukça az bir sayı ve yüksek puanlar almak gerekiyor.

  • Staj yapıyor musunuz? Bu süreci bize anlatabilir misin?

→   Özel bir klinikte staj yaptım. Hastanın antropometrik ölçümlerini değerlendirilip, biyokimyasal testleri değerlendirip gözlem yapıyordum.Diyetisyen hasta iletişim yazdığı diyet listelerini  inceliyordum.

  • Hangi sektörlerde staj yapıyorsunuz?

→   Hastanelerde , Toplum sağlığı merkezlerinde, yemekhanelerde, okullarda, özel kliniklerde.

  • Bulunduğun üniversitenin size sağladığı avantaj ve dezavantajlardan  bahseder misin?

→   Beslenme ve diyetetik alanın açıldığı ikinci üniversite olduğu için köklü ve sistemi oturmuş bir yer. Eğitim olarakta tüm hocalar beslenme ve diyetetik bölümden mezun olduğu için çoğu okuldan çok donanımlı mezun çıkarıyor. Anadoluda büyük bir araştırma hastanesinde staj yapıldığı için tüm hastalıklarda diyetetik konusunu sahada da görme fırsatı bulunuyor. Dezavantajı, bölümde kendini yetiştirmen gerekiyor farklı seminerler konferanslar vs Kayseride de bu imkan çok kısıtlı ve sıkıntılı okul bu tarz etkinliklerin düzenlenmesinde yetersiz ve isteksiz. Hocalar ders dışında seninle iletişimi kısıtlı, yeni fikirlere açık değiller. Sınıflar küçük olduğu için dersi dinlemek oldukça zor olabiliyor. Besin hazırlama lab. yetersizliğinden dolayı sıkıntı yaşanabiliyor. Eğitim olarak çok iyi ama mekana bakarsınız hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→   Kampüste bir hareketlilik yok,  kendine yeni şeyler katıp öğrenebileceğin alan az. Tüm fakülteler aynı kampüsün içinde olması belki bir avantaj.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı?(ulaşım, kira vs.)

→   Ulaşım kolay ve çok rahat.Kampüsün içinden tramvay geçiyor buna rahatlık sağlıyor. Kira olarak ortalama ucuz değil ama aşırı pahalıda değil.Yurtlar çok rahat devlet yurtarı özellikle rahat ve güzel ulaşımları da kolay. Fakat Kayseri çok hareketli bir şehir değil yapacağın aktiviteler kısıtlı, kış aylarında kayak açıldığı için daha hareketli geçebilir. Genel yemek içme alışveriş olarakta pahalı bir şehir öğrenci olduğunu çaktırırsan Kayseri esnafının meşhur pahalılıklarıyla karşılaşabilirsiniz.

  • Hiç pratik dersiniz var mı?

→   İlk 2 yıl pratik derslerimiz olarak laboratuar dersleri alıyorsunuz. 3.sınıftada diyetetik uygulamaları için pratik dersleri görülüyor.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Sınıfı geçmek zor mu?

→   Vize final sistemi var. Sınıfı geçmek çalıştıktan sonra değil.

  • Hep sağlıklı mı besleniyorsunuz, böyle bir zorunluluk hissediyor musunuz?

→   İlk zamanlar hissetmiyorsun. Öğrendikçe bilinçsiz olarak bırakmaya başlıyorsun zararları veya vücuda etkilerini görünce yemek istemiyorsun. Yaptığımız şey aslında örnek olup anlatıp göstermek başkasına yeme yapma dediğin şeyi kendin yaptığında huzursuz oluyorsun. Zorunluluk hissediyorsun bölüme girdiğin ilk günden herkes senin yemene içmeni izliyor. Mesela ben çayı şekerli içerdim, etraftaki diyetisyensin şekerli mi içiyorsun tepkinden bırakma zorunluluğu hissetmiştim  J

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→   Beslenme ve diyetetik seçecek arkadaşlar hacetepe-Erciyes- Gazi seçmelerini öneririm bu üç üniversite dışındaki mezunların şu an bile bilgilerin çok az olduğuna şahit oluyoruz. Bölümü insanlara yardımcı olmayı seven herkes sevecektir fakat sektörde ayakta kalmak kolay değil çok fazla mezun vermeye başladı ve iş sıkıntısı çekecektir, bu yönden bakarsak önermem.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→   Fırsatları yakalayın.

Üniversiteyken yapabileceğiniz her türlü aktiviteyi deneyin çünkü başka zaman bu imkanı bulamaya bilirsiniz.

Araştırmayı öğrenin.

Yapmak istedikleriniz çapalayın, uğraşın zamanı geldiğinde kapı size açılacaktır.

SORULARINIZ İÇİN: