- Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?
→ Merhaba ben Beyza Velioğlu Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği 2020 mezunuyum.
- Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantaj ve dezavantajlar nelerdir?
→ Üniversitemiz fiziki olarak tam donanımlı 3 binalı bir hastaneye sahip. Yapay hasta kliniği, prekliniklerimiz bulunuyor. Özellikle pratik alanda bir çok hasta görüp çoğu alanda tam donanımlı olarak mezun oluyoruz. Çevre illerden de hasta geldiği için çok fazla hasta ve farklı vakalar görüp, asistanlarımız ve hocalarımızın kontrolüyle yapabiliyoruz da. Bunlar iyi yönleri dezavantajlarına gelecek olursak çok fazla yapmamız gereken hasta ve işlem barajı var. Ösym tarafından kontenjanların artırılmasıyla beraber alt dönemlerimiz özellikle yapay hasta kliniğimizde yer sıkıntısı yaşamaya başladı. Bununla beraber klinikte hasta bakarken ünit sayısnın yetersiz olduğu bölümlerde sıkıntı yaşamaktayız. Çok iyi pratik eğitimi almamıza karşı teorik olarak adı sayılı üniversiteler kadar iyi eğitim aldığımızı düşünmüyorum. Özellikle temel bilimlerde bu sıkıntıyı yaşıyoruz.
- Diş hekimliği okumak zor mu?
→ Her bölümün kendine göre okuma zorluğu var. Bazen çok yorulup bırakmayı düşünüdüğüm zamanlar oldu ama işini sevince o tempoya alışıyorsun. Diğer bölümler gibi tatillerimiz yok. Genel olarak devamlı pratik yapmak zorundayız ve fiziki olarak yoruluyoruz. Her bölümd olmamakla beraber bazen asistan kaprisi çekme durumu oluyor. O zamanlarda fiziksel yorgunluğunuza mental yorgunllukta ekleniyor.
- Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?
→ Fakülte olarak küçük bir bahçemiz var ama ana kampüz büyük olduğu için heryer bizim diyebiliriz. Genel kampüste öğrenciler için çok fazla mekan yok bir kaç kafe ve yemek yeri var. Baharda çimler yeşerdiğinde bence güzel bir kampüsümüz var.
- Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı?(ulaşım, kira vs.)
→ Kayseri çok düzenli bir şehir. Genel olarak heryere ulaşım kolay. Zaten öğrencilerin bulunduğu mekan Talas. Orada da bir öğrenci için gerekli olabilecek çoğu şeyi bulabiliyoruz. Banka market Pazar yurtlar kafeler hep o bölgede. Kiralar Talasa a diğer yerlere göre daha uygun. En son 600-700 civarı başlangıçtı. Oturuduğun binaya göre kira fiyatları doğal olarak artıyor.
- Sınav sisteminiz nasıl, sınıfı geçmek kolay mı?
→ Sınav sistemi her dersin kendi vize finali oluyor. İlk başladığım zmaanda test oluyordu fakat ileriki dönemde klasik sınav yapmaya başladıar. Bizim zamanımızda sınıfta kalmak yetenek isterdi. Hocalarımız zorlasada geçebiliyorduk en son. Şu an yeni dönemlerimizin dersleri çok umursamadığından mı bilmiyorum sanki iraz daha zorlaştı. Teorik derslerden kalmaktan ziyade pratik ve staj sınavlarımız daha zorlu oluor ve geçmek daha zor oluyor.
- Diş hekimliği okumak masraflı mı, malzemeleri nasıl temin ediyorsunuz?
→ Aldığımız malzemeler dolar üzerindn olduğu için genel olarak pahalı oluyor. Zamanla dolar arttığından dolayı bu aralar diş hekimi okumak daha da masraflı. Erciyes klinik staja başladığımızda çoğu malzemeyi klinikten kullanmamıza izin veriyor fakat bazı fakülteler hastada kullanacağımız pamuğu bile öğrenciye aldırabiliyormuş. Biz bu açıdan daha şanslıyız.
- Teorik ve pratik dersler nasıl oluyor?
→ Teorik derslerimiz hocalarımızın anlatımıyla bazen de öğrencinin anlatımıyla oluyor. Pratik derslerimiz preklinik dediğimiz klinik öncesi dönemde labratuvarlarımızda oluyor. Daha sonra fantom labratuvarlarımızda bir süre pratik yapıp kinik stajlarımıza başlıyoruz. İlk üç sene temel tıp bilimleri dersleri alıyoruz. Dört sene boyunca da kendi klinik bilim derslerimizi alıyoruz. Son senemiz daha çok klinik yönetimi ve hasta bakımı olarak ağırlıklı geçiyor.
- El becerisi önemli mi?
→ El becerisi illaki önemli ama zaten çok çalıştırarak geliştirilebiliyor. Bazı arkadaşlarımız el becerisinden dolatı daha rahat ilerleyebilirken bazı arkadaşlarımız pratik olarak daha çok tekrar yapması gerekiyor. Üç boyutlu düşünebilme yeteneğimizin gelişmiş olması lazım. Bazı bölümlerde görmediğimiz bir alana müdehale ediyoruz bu yüzden düşünerek ve hissederek hareket ediyoruz. Üç boyutlu düşünme yeteneğini geliştirmek bu durumlarda bize çok gerekli bir durum.
- Diş hekimliğinde uzmanlık var mı?
→ DUS dediğimiz uzmanlık sınavımız ve 8 uzmanlık dalımız var. Halihazırda uzmanlık tıp hekimliği kadar önemli olmasa da ileri de mutlaka gerekli olacak gibi duruyor.
- Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?
→ Okuduğum üniversiteyi öneririm bölümü araştırıp severek gelmelerini öneririm. Sevmeden yapılacak iş değil.
- Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
→ Seçecekleri bölümü tüm hayatı boyunca yapmak istediklerinden emin olsunlar. Eğer istedikleri gibi değilse sonuç sırf üniversiteye geçmek için tercih yapmasınlar. Bir seneyi kayıp olarak görmeyin. Eğer yanlış tercih yaparsanız tüm hayatınız etkilenecek unutmayın. Okul hayatlarını hem sosyal hem de kendilerini geliştirmek açısından dolu dolu geçirsinler. En güzel zaman öğrencilik zamanı bunu unutmasınlar. Okulu bir şekilde bitiririm diye düşünüp eksik mezun olmasınlar. Özellikle diş hekimliği için yenilikleri ilk baştan itibaren takip etsinler. Sosyal olsunlar derslerini aksatmadan sosyal etkinliklere mutlaka katılsınlar. Herkesi şimdiden tebrik ediyorum. Umarım herşey gönlünüzce olur. sağlıcakla kalın.
SORULARINIZ İÇİN: