• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→   Merhabalar ben Şeyda Aslan. Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 4. Sınıf öğrencisiyim.

  • Eczacılık eğitimi kaç yıldır?

→   Eczacılık eğitimi 5 yıldır. Hazırlık yoktur.

  • Eczacılık bölümünü neden seçtin, istediğin bir bölüm müydü?

→   Aslında istediğim bir bölümdü diyemem. Bende sıralama mağdurlarındanımJ. Sıralamam doğrultusunda tercih yaparak eczacılık bölümünü seçtim. Ama şimdi bölümümü, mesleğimi çok seviyorum.

  • Eczacılık bölümünde ne gibi dersler okutuluyor?

→   Eczacılık 1. ve 2. Sınıfta temel dersler okutuluyor. Analitik kimya, mikrobiyoloji,matematik,fizik,tıbbi biyoloji vs. 3. Sınıfta alan derslerine geçiliyor ki eczacı olacağının farkına 3. Sınıfta başlıyorsun. Alan dersleri farmakoloji,farmakognozi,farmasötik teknoloji,farmasötik kimya,toksikoloji vs şeklinde.

  • İlaç isimlerini ezberlemek zor mu?

→   Evet ilaç isimlerini ezberlemek bir hayli zor ama stajlar ve pratik derslerle birlikte bir süre sonra ilaç isimlerini adımız gibi biliyoruz.

  • Atama süreci nasıl ? Okul bittikten sonra herhangi bir sınava giriyor musunuz?

→   Eczacılıkta atama hastanelere kura şeklinde yapılıyor. Eğer istenirse okul bittikten sonra Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı(EUS) na giriliyor. Bu şekilde klinik alanda ilerlenebiliyor.

  • Staj yapıyor musunuz? Bu süreci bize anlatabilir misin?

→   Evet 2. Sınıftan başlamak üzere her yıl staj yapıyoruz. 5. Sınıfa kadar olan stajlarımız yaz döneminde 5. Sınıftaki stajımız dönem içinde oluyor. Henüz bir staj yapabildim. Bu stajımı da şehir hastanesinde yaptım. Stajlarımızı isteğe bağlı olarak eczane, hastane, endüstri şeklinde yapabiliyoruz. Benim yaptığım stajı anlatmak gerekirse 5 hafta staj yaptım ve stajımda hastane eczanesinde çalıştım. Burda yatan hastaların ilaçları  hazırlanıyor ve eczacılar ilaçları kontrol ediyor. Bizde ilaçların nasıl hazırlandığını hangi programların kullanıldığını öğrendik.

  • Bulunduğun üniversitenin size sağladığı avantaj ve dezavantajlardan  bahseder misin?

→   Üniversiteye ulaşım oldukça kolay. Şehir merkezi de tramvayla yakın. Dezavantajları hakkında pek bir şey söyleyemem gözüme çarpan herhangi bir şey olmadı.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→   Fakülte ve kampus ortamını ben gerçekten beğeniyorum. Ders saatini beklerken oturabileceğin bir çok yer var hiç olmazsa çimler var.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (ulaşım, kira vs.)

→   Ben ailemle birlikte kalıyorum. O yüzden kira hakkında pek bir şey söyleyemem ama ulaşım gayet kolay. Ve Kayseri nin çok pahalı bir şehir olduğunu düşünmüyorum.

  • Pratik dersleriniz nasıl oluyor? Bahseder misiniz?

→   Pratik derslerimiz 2 grup halinde her dersin kendi laboratuarında oluyor. Çok eğlenceli geçen derslerimiz de var çok sıkıcı geçenler de tabi ki. Pratik derslerin eczacılık adına bize bir çok şey kazandırdığını söyleyebilirim. Öğrenmemiz gereken her şeyi öğreniyoruz. Şurup hazırlamasından ruj yapımına kadar.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Sınıfı geçmek zor mu?

→   Sınav sistemi dörtlük sistem şeklinde. Sınıf geçmek çok zor değil ama bazı dersler zorlayıp alttan kalabiliyor tabi ki.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→   Her meslek gibi eczacılıkta sevilmeden yapılabilecek bir meslek değil. Öncelikle gerçekten seveceklerine inanıyorlarsa gelsinler bir şekilde bitirirler zaten okulu. Üniversitemi ve bölümümü öneririm. Diğer üniversitelere kıyasla imkanları daha iyi. Yatay geçişle geldiğim için imkanlarının daha iyi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyorum.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→   Hepimiz geleceğin mimarlarıyız. Ve geleceği en iyi şekilde inşa etmek bizim elimizde. O yüzden lütfen herkes başarılı olabileceği , en iyi şekilde ülkesine,devletine hizmet edebileceği bölümü seçsin. Herkese tercih döneminde kolaylıklar diliyorum. Sağlıkla kalın 🙂

SORULARINIZ İÇİN: