• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→   Mustafa Açıkgöz, Erciyes Üniversitesinde Tıp Fakültesinde okuyorum. 3.sınıf öğrencisiyim.

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→   Tabi ki önemli, üniversitenin hoca sayısı, hocalarn bilimsel çalışmaları, hocaların ünvanları, derse hangi hocaların girdiği, üniversitenin laboratuvar sayısı ve imkanları, kadavra sayısı, sınav sistemi, hastane imkanları, hastaneye gelen vaka çeşitliliği vb. şeyler tıp okuyacağımız üniversiteyi seçmemizde bir etken olduğunu düşünüyorum.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→   Akredite belgesine sahip olması yurtdışında tanınırlık avantajı sağlıyor ayrıca etrafında küçük şehirlerin bulunması ve buradaki hastaların hastanemize getirilmesi de vaka çeşitliliği açısından güzel bir avantaj, kadavra sayısı olarakta gayet yeterli bir sayıda olması ve neredeyse görülebilecek her şeyi kadavra da görebiliyor olmak ileride ki meslek hayatımız için büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Dezavantaj olarakta fakültemizin biraz eski olması bazı aksaklıklara neden olabiliyor bazı sınıflarımızın öğrenci kapasitesi düşük olduğundan bazen doluluk yüzünden derse giremiyoruz. Ayrıca yüz okutma sistemi olduğu için öğrenciyi gereksiz yere okula bağlıyorlar ve bir yere ayrılamıyoruz bu da bizi kötü etkileyen durumlardan biridir.

  • Tıp okumak zor mu?

→   Evet kesinlikle zor.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→   Kampüsüm var diyemem çünkü hastanenin ve caminin yanında olduğumuz için bu yüzden dışarıdan gelen halka açık oluyoruz bu da bizim bir kampüs ortamımızın olmamasını sağlıyor.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→   Öğrenci olmak güzel sakin düzenli bir şehir tabi buraya gelen öğrencinin nasıl bir hayat yaşamak istediğine bağlı. Ulaşımı gayet düzenli yaşadığı ve kaldığı yere bağlı tramvay otobüs gibi alternatifleri var. Ulaşımda çok sıkıntı çekileceğini sanmıyorum. Ev kiralarından bahsedersek evin durumuna ve konumuna göre değişiyor fakat genel olarak çok pahalı diyemeyiz.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→   1. Sınıfın bahar döneminde gördük. Yani mutlu oldum diyebilirim. Çünkü merak ediyordum.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→   Komite sistemi var bizde final yoktu ama bu sene gelecek öğrenciler için artık var. Ama bizim sistemimizi anlatırsak 1-1,5 aylık bir ders programından sonra o zaman diliminde işlenen konulardan sınav oluyoruz ve bu konular sonraki komite sınavına dahil olmuyor yani öğrenci sadece o zaman diliminde işlenen konulardan sorumlu oluyor.

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→   Yani kolay değil ama geçilmez de değil bu yanlış bir algıdır. Bir tıp fakültesi öğrencisi tabi ki zamanının büyük bir çoğunluğunu ders çalışarak geçiriyor ama sürekli değil. Yani derslere düzenli girilip planlı bir şekilde zamanında ders çalışmaya başlanırsa kolaylıkla sınıf geçilir.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→   Ezberin iyi olmasa da ezberlemenin şart olduğu bir fakülte. Ben öncelikle çıkmış sorulara bakıp hocaların soru tiplerini analiz edip derste dinlediklerime göre notları okuyorum tabi ki bir kere okuma ile olmuyor 1-2 tekrar atmak gerekebiliyor. Tabi insandan insana değişir bu sonra da çıkmış çözüp sınava giriyorum benim metodum budur.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→   1.sınıfta başlanıyor. Ama ağırlıklı olarak 2.sınıfta pratik derslerimiz daha fazladır.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→   4.sınıfta başlıyor.

  • TUS nedir?

→   Sadece açılımını bildiğim bir sınav Tıpta Uzmanlık Sınavı.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→   Fakülte bittikten sonra TUS sınavına giriliyor ve onun sonucuna göre bölüm seçiliyor.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→   Kesinlikle öneririm köklü ve sistemi oturmuş bir tıp fakültesi gelirlerse çokta pişman olmazlar.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→   Gidecekleri üniversiteleri ve bölümleri iyi araştırsınlar tercihlerine koyacakları her tercihi isteyerek ve bilerek koysunlar tercihlerine baktıklarında hepsine mutlu bir şekilde gideceklerini bilsinler. Ve asla üniversiteye geldiklerinde bitti rahatladım demesinler her şey yeni başlıyor olacak şimdiden hepsine hayatlarında başarılar diliyorum.

SORULARINIZ İÇİN: