Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?
Merhaba Ben Mustafa Emre, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi 4.sınıf öğrencisiyim.
Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?
Bence kesinlikle önemli özellikle bir idolü olan üniversiteler ve kaliteli hocalar insanlara çok güzel bakış açısı kazandırabiliyor. Bence bir üniversitenin ya da hocanın öğrenciye kazandırabileceği en güzel şey bakış açısı.Ayrıca kendi özel nedenleriniz de olabilir seçeceğiniz üniversitenin yaşadığınız şehre uzaklığı da önemli
Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?
Atatürk üniversitesinin avantajları Türkiye’nin en eski ve köklü tıp fakültelerinden biri, çevre illerden bir çok hasta hastanemize geliyor, bir çok vaka görebileceğiniz yoğun bir hastaneye sahip ayrıca Atatürk tıp fakültesinin pratik yönünden bir çok tıp fakültesinden daha iyi olduğu görüşündeyim birçok tıp fakültesinin aksine hedefi asistan adayları yetiştirmek değil iyi pratisyen hekimler yetiştirmek bu genel anlamda bir tatmin sağladığı gibi bence doğru olan bir yaklaşım ayrıca bu yıl itibariyle fakültemiz TEPDAD tarafından akredite edildi,akreditasyon sanılanın aksine yurt dışına çıkışta kolaylık sağlayan bir belge değildir ,akreditasyon o fakültenin akredite eden kurumun kalite standartlarına uygun olduğunun göstergesidir.
Dezavantajları tusa yönelik bence yeterli bir eğitim veriliyor ama yoğun bir intörnlüğü olacağı için tus da daha iyi bir derece yapmak için fazladan efor harcamanız gerekiyor. Bir diğer dezavantaj Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Ağrı Tıp fakültesi öğrencilerinin de ilk 3 yıl Atatürk üniversitesiyle eğitim görmesi ve tıp fakültesi kontenjanlarının artırılması sonucu oluşan öğrenci sayısındaki artış örnek olarak tıp fakültesi yemekhanesi bence yeterli gelmiyor dışarda sıra beklemeniz gerekiyor ama amfiler ve laboratuvarlar için şuanlık bu konuda bir sorun yok.
Tıp okumak zor mu?
Sistematik çalışan biri için sınıfı geçip fakülteyi tamamlamanın gayet kolay olduğunu düşünüyorum bence asıl zor olan mentaliteyi korumak ve yeterli donanımlara sahip iyi bir doktor adayı olmak
Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?
İlk 3 sınıf dersleri tıp fakültesi amfisinde(hastane içerisinde değil ayrı bir bina) teorik dersleri pratik derslerimizi morfoloji binasında görmekteyiz amfimizin kantini gayet güzel ayrıca istediğin zaman çıktı alabileceğiniz fotokopici de mevcut Özel bireyler için tıp fakültesi amfilerinde asansörümüz de bulunmakta
Fakültemizin Kampüs içinde olması da bizim için güzel bir avantaj kampüs imkanlarından yararlanabiliyoruz. Kampüsümüz de kütüphane ve çalısma salonları bence yeterli.
Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)
Erzurum birkaç avmye sahip. Bir şey bulmak için uğraştığınızda bulabileceğiniz bir şehir ,şehrin sosyal imkanları bence yeterli ara ara konserler yapılmakta şehir tiyatrosuna sahip ve tiyatroda tiyatro gösterimleri yapılmakta kış aylarında palandöken kayak merkezinde kayak yapabileceğiniz gibi yüzmek için de birkaç kapalı yüzme havuzu mevcut. Çok büyük bir şehir değil ama benim için tarihi yapılarıyla güzel sade bir şehir ayrıca Terminal caddesinde bulunan kafeler ve Mng Avm modern bir yapıya sahip.
Erzurum’un toplu ulaşım sisteminde giderilmesi gereken sorunlar var, ulaşım otobüs ve dolmuşlarla sağlanıyor bazı zamanlar çok yoğun oluyor.
Kız kyklar üniversite içinde ya da çevresinde olduğu için ulaşım sorunları yok kampüsten şehir merkezine yürüyerek yarım saatte ulaşabilirsiniz ama Erkek kyklar genel olarak kampüse uzak, kampüse yurtlardan gelmek için toplu ulaşım kullanmanız gerekli sabahları toplu ulaşım çok yoğun oluyor ve bu sorunlar olusturabiliyor
Kiralar bence ortalama ama Erzurum soğuk bir il olduğu için normal bir şehirden daha fazla doğalgaz gideriniz olacağını belirtmem de fayda var
Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?
İlk iki yılımı farklı bir üniversitede okudum eski üniversitemde kadavra görmüştüm ama Atatürk üniversitesinde arkadaşlarımdan öğrendiğim kadarıyla kadavra üzerinde bir eğitim yapılmamakta . Benim için kadavra görmek onun üzerinde anatomik yapıların gösterilmesi güzel bir deneyimdi, öğrendiğim şeylerin ciddiyetini anlamama neden oldu.
Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?
Diğer bölümlerin aksine tıp fakültesinde bahar ya da güz dönemi yoktur, tüm yıl bir dönemdir yani dönem 1 öğrencisi dediğimde birinci sınıf öğrencisi anlaşılmakta.
Komite yaklaşık 1-1.5 ay içerisinde gördüğün konulardan ve derslerden toplu şekilde çoktan seçmeli soruları cevapladığınız bir sınav sistemidir. Komitelerde baraj sistemi uygulanmakta.
Atatürk üniversitesinde her dönem 7 komite olmakta 7 komiteden 70 ve altı ortalaması olanlar ya da herhangi bir komiteden geçemeyen(60 ve altı )öğrenciler dönem sonunda o dönem içerisinde gördüğü tüm konulardan pratik ve teorik sınav olan finale girmek durumundadır.
Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?
Sınıfı geçmek çok zor değil derslerine zamanında giren, derste notlar alan sınava yakında slaytlara,notlarına göz gezdiren ve çıkmış soruları çözen biri rahatlıkla sınıfı geçebilir diğer bölümlere göre daha fazla çalışıyoruz ama bu çok ağır çalıştığımız anlamına gelmiyor ama eğer textbooklardan da konuyu okuyup işin mantığını kavrayıp sınavlardan da yüksek puanlar almak istiyorsanız o zaman sürekli çalışmanız gerek
Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?
Derin çalışma metodunu uyguluyorum ve verim aldığımı düşünüyorum
Evet tıp fakültesi öğrencisiyseniz ezberiniz kuvvetli olmalı ve öğrendiklerinizi sık sık tekrar etmelisiniz
Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?
1.sınıfdan itibaren pratik derslere başlıyoruz son 3 yıl kliniğe geçişle pratik ayrı bir anlam kazanıyor.
Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?
4.sınıfta stajyer doktor olarak hastanemiz de eğitim görmekteyiz.
TUS nedir?
Tıp fakültesi bitirdikten sonra pratisyen hekim olursunuz, eğer pratisyen hekim olduktan sonra bir uzmanlık alanında(dahiliye,cerrahi ,psikiyatri vs) uzman doktor olmak istiyorsanız uzmanlık alanınıza göre asistan olarak eğitim görmeniz gerekmekte asistanların eğitim kurumlarına yerleşmesi de Tıpda Uzmanlık Sınavında yani TUS da alacağınız puana göre yapılmaktadır.
Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?
Pratisyen olduktan sonra gireceğimiz Tus sınavında alacağınız puana göre yapıyoruz.
Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?
Evet öneririm. Erzurum biraz soğuk ve ulaşım olarak bazı illere çok uzak ama ben profesör ve eğitim görevlisi sayısının yeterli oluşuyla ve Türkiye’nin en büyük ve en köklü hastanelerinden birine sahip olmasıyla Atatürk Üniversitesi’nin belirli puan aralığında en mantıklı tercih olduğu görüşündeyim
Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Birinci sınıf öğrencileri fakültede çok kolay bir şekilde gözlerinde ki parlaklıktan anlaşılabilmekte şehir dışına çıktığınızda ya da farklı bir ortama girdiğinizde ailenizin vermiş olduğu ahlak bilgisini unutmamaları gerektiğini belirtmek istiyorum bir çok kişi saçma sapan arkadaşlıklar edinip saçma sapan olaylar yaşayarak gözlerindeki ışığı yitirebiliyor. Unutmayın üniversite başarıya ulaştığınız yer değil başarıya ulaşmak için adım atacağınız basamaklardan biri.