• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→ Merhaba ben Murat BABAHANOĞLU, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde intörn doktorum.

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→ Çokça önemli olduğuna inanıyorum. Okuyacağınız fakültede aramanız gereken en önemli kriterin ise hastanesine başvuran hasta çeşitliliği ve miktarı olduğu fikrindeyim. Ne kadar çok hasta görüp muayene ederek mezun olursanız meslek hayatınızda o kadar rahat edeceğinize inanıyorum.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→ Bulunduğum üniversitede hoca sayısı, hastanemize başvuran hasta sayısı ve çeşitliliği açısından oldukça avantajlı bir noktada olduğumuza inanıyorum. Dezavantaj mıdır bilemiyorum ama tus odaklı bir fakülte eğitimimiz yok. Bu da tusu ilk girişten kazanmamızı zorlaştırıyor. Ama fakültemizden mezun olan çoğu kişi kısa bir pratisyenlik sürecinin ardından tusu kazanıyor.

  • Tıp okumak zor mu?

→ Kesinlikle zor, yanlış hatırlamıyorsam 2.sınıf final notlarım 21kg ağırlında idi. Ama bu zorluğa değer mi derseniz ona da kesinlikle değeceğini düşünüyorum. Bir insanın doğumundan ölümüne kadar biz hekimler yanlarında yer alıyoruz. İnsan ömrüne şahitlik edebilmenin kıymeti bu zorluğun yanında çok daha fazla bana kalırsa.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→ Üniversite kampüsümüzün çok spesifik özellikleri olduğunu söyleyemem. Lakin Eskişehir’in kendisini kocaman bir kampüs olarak düşünebilirsiniz 

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→ Bahsettiğimiz şehir öğrenci şehri olmasıyla meşhur ve bunu da hakkettiğini düşünüyorum. Eskişehir’de okuyacak olursanız ulaşıma pek para harcayacağınızı düşünmüyorum. Kız, erkek kyk fakülteye yürüme mesafesinde bulunuyor. Benim kaldığım ev 20 dk yürüme mesafesinde, eşyalı bir ev. Kirası 550 TL. Tabi 5 senedir bu evde kaldığım için piyasadan biraz daha ucuza kalıyorum. Aynı şekilde bir evi 600-800 arasına bulabilirsiniz. Çok huzurlu bir şehir, ve her görüşten insanın birbiriyle saygı çerçevesinde yaşadığı bir şehir. Yemek içmek gibi masraflar konusunda da çoğu şehirden çok daha uygun fiyatlara sahip.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→ 1.sınıfta gördüm ilk olarak. Hissedebildiğim tek şey kokusuydu.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→ İlk 3 sene farklı derslerin insan vücudundaki aynı sistemlerle alakalı olan konularının belli periyotlar halinde işlenmesine komite deniyor. Biz fakültemizde bunu kurul olarak adlandırıyoruz. Diğer fakültelerden farklı olarak bizim sınavımızda 12 puanlık klasik soru da oluyor. Bu sınavın zorluğunu artırıyor. Her sene dekanlığın belirlediği ortalamanın üzerinde bitiren öğrenciler final sınavına girmeden bir üst sınıfa geçebiliyor. Stajlara başladığımızda ise sözlü, teorik ve performans notu geçme notumuzu oluşturuyor.

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→ Sınıf geçmenin çok zor olduğunu düşünmüyorum, ama hakkını vermek zor. Hekim olup insan hayatını emanet alacağımız için önemli olan da hakkını verebilmek Sürekli ders çalışmadım, hayatım devam etti. Bu süreçte 3 farklı öğrenci topluluğunda çeşitli görevler aldım. 3 defa yurt dışına çıktım, yurt içinde çokça gezdim. Bir çok sivil toplum konulu çalıştaya katıldım. 4.sınıfın yazında Kudüs’te bir hastanede staj yapma imkanı buldum. Fakülte hayatımı sosyal yönden dolu dolu yaşadığıma inanıyorum. Derslerim ilk iki sene pek iyi olmasa da sonrasında iyiydi. Hiç büte girmeden 5 yılı bitirdim.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→ Her insan farklı şekilde çalışıyor. Siz de zamanla en uygununu bulacaksınızdır. Sözlülere çalışırken olası hastalıkları hocaya nasıl anlatabileceğime yönelik özet notlar çıkarıp omları tekrar tekrar okumayı tercih ediyorum ben. Teorik sınavlara ise herhangi bir not çıkarmıyorum, hocanın slaytını veya o konuyla alakalı ders notunu hızlı bir şekilde tekrar tekrar okuyorum.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→ 1.sınıfla beraber pratik dersler başlıyor. Temel tıp derslerinin labaratuar uygulamaları oluyor.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→ 3.sınıfta propedotik dersleri ile başlıyor. Bunun öncesinde ise mesleki beceriler dersleri oluyor, nasıl iğne yapılır kan alınır vb gibi.

  • TUS nedir?

→ Uzmanlık için geçmemiz gereken sınav oluyorlar kendileri.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→ Tusu kazanınca

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→ Ben üniversitemden genel olarak memnunum, memnun olmayanını da bulmak mümkündür tabi ki.