- Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?
→ Merhaba arkadaşlar. Ben Pelin Künarcı. Gazi Üniversitesinde Diş Hekimliği okuyorum 3. Sınıfa geçtim. Geçirdiğiniz bu zor süreçte size yardımcı olacak şeyler paylaşmaya çalışacağım.
- Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantaj ve dezavantajlar nelerdir?
→ Bildiğiniz üzere bazı fakülteler hastane şeklinde olduğu için kampüs dışında konumlandırılıyorlar. Diş Hekimliği de bunlardan bbiri. Fakültemiz merkez kampüs dışında tek bina şeklinde. Bir çoğumuzun düşündüğü kampüste çimlere oturma eylemi maalesef okulumuzda mümkün değil. Bana göre bu okulumun bir dezavantajı. Öğrencilerin ders aralarında oturup vakit geçirebileceği bir kantini mevcut. Gidecek çok yerimiz olmadığı için de aslında arkadaş edinmek için güzel bir mekan. Üniversiteye gelmeden önce aklımda her türlü öğrenci kulübüne katılmak gibi bir düşünce vardı. Ancak derslerin yoğunluğundan dolayı hem yeterli sayıda topluluk yok hem de birçoğu aktif değil. Diğer diş Hekimliği Fakülteleri ile karşılaştırıldığında pratik derslerimizin hem daha disiplinli hem de daha verimli olduğunu söyleyebilirim. Mezun olduktan sonra el becerisi büyük önem arz ediyor ve bu yüzden Gazi mezunları çok daha iyi adapte olabiliyorlar. Ayrıca okulumuzun akademik kadrosunun kalabalık olması da öğrencinin kendini geliştirebilmesi için büyük bir fırsat. Fakültemizin işlek caddelere yakın olmasından dolayı konumu da çok iyi.
- Diş hekimliği okumak zor mu?
→ Hangi öğrenciye sorsanız kendi bölümüne zor der. Ancak yazacağım şeylerin böyle anlaşılmasını istemiyorum. 2 yılda deneyimlediğim ve üst dönem arkadaşlarımdan edindiğim bilgilerle soruyu yanıtlıyorum. Diş Hekimliğine gelmeden bana zor olduğu söylenmişti ama gerçekten bu kadarını tahmin edememişim . Bahsettiğim zorluk fiziksel olmasının yanısıra psikolojik. Prekliniklerdeki stres, yaptığınız işi yetiştirme ve beğendirme çabası, kliniğe geçildiğinde hasta barajını tamamlamaya çalışma. Preklinik derslerinin dışında bir yandan da teorik dersler var. Vize ve finaller derslerin çok olmasından dolayı 2-3 hafta sürüyor. Ancak ilk 2 sene için endişe etmenizi gerektirecek çok da bir şey yok. (Anatomi hariç)
- Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?
→ Fakültemiz aynı zamanda hastane olduğu için her zaman kantinde hastalarla karşılıklı çay içiyorsunuz. Ders esnasında anfiye kafasını uzatan hastalara bir süre sonra alışıyorsunuz. Onun dışında kampüs dışında olduğumuzu söyledim ama tabii ki kampüse de seçmeli dersler için gidiyoruz. Çok büyük bir kampüsümüz olmasa da arada bir gitmek iyi geliyor. Kampüse yalnızca ders için gitmiyoruz. Kapalı yüzme havuzu imkanından yaralanmıştım oldukça memnun kaldığımı söyleyebilirim. Spor yapmayı seven biriyseniz daha çeşitli şeylerden yararlanabilirsiniz.
- Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı?(ulaşım, kira vs.)
→ Ankara’yı ilk zamanlarda bir türlü sevememiştim. Gerek havası gerekse memur şehri olduğu için sıkıcı olması. Ama sonradan çok alıştım ve aslında öğrenci için çok da kötü bir tercih olmadığına karar verdim. 6 yıldır yurtta kalan biri olarak eve çıkmayı çok istiyordum bu nedenle de ev kiraları konusunda bir araştırma yaptım. Okulun hemen arka sokağında bir özel yurtta kalıyorum. Yurt ücretleri ile karşılaştırınca eve çıkmak ekonomik anlamda çok daha hesaplı. Tabi ki fakültemizin konumu dolayısıyla diğer semtlerden daha pahalı olduğunu da söylemem gerek. Eğer metro, otobüs vb. ulaşım araçlarını her gün kullanmayı dert etmeyecekseniz çok daha uygun fiyatlı evlerde oturabilirsiniz. Ulaşım konusunda da gideceğim çoğu yer birbirine yakın olduğu için çoğu zaman yürümeyi tercih ediyorum. Ama otobüs kullanmadan metroyla da istediğiniz yerlere kolayca gidebilirsiniz.
- Sınav sisteminiz nasıl, sınıfı geçmek kolay mı?
→ Sınav sistemimiz 2 vize 1 final şeklinde. Genel olarak derslerimiz yıllık. İlk 2 sene çoğunlukla zaten Tıp dersleri ve temel bilimleri alıyoruz. Vizeleri sıkı tuttuktan sonra finalde çok da kasmaya gerek kalmıyor açıkçası. İlk 2 sene anatomi dersine asılmak şart. Ama şanslıysanız çan eğrisi yapılır ve geçme notu düşebilir.
- Diş hekimliği okumak masraflı mı, malzemeleri nasıl temin ediyorsunuz?
→ Diş hekimliğinde preklinikte kullanacağınız her malzemeyi kendiniz temin etmek zorundasınız. Diş depoları malzemelerin fiyatlarını dolar üzerinden hesapladığı için de biraz tuzlu. Ancak üst dönemlerden 2.el alma şansınız da var.
- El becerisi önemli mi?
→ El becerisi konusu okula başlamadan benim de kafamda bir soru işaretiydi. Ama el becerisi geliştirilebilen bir şey ve yapılan pratik derslerin amacı da zaten bu. İlk ve son yaptığınız sabundan dişleri karşılaştırarak bunun farkına varacaksınız zaten.
- Diş hekimliğinde uzmanlık var mı?
→ Tıpta olduğu gibi diş hekimliğinde de isterseniz uzmanlık sınavına giriyorsunuz. (DUS) Hazırlık için dershaneleri de mevcut. Dershanelere genellikle 5.sınıf ve mezun senesinde gidiliyor. Her bölümün puanı ve tamamlanması gereken yılı farklı. Uzmanlık eğitimi sırasında asistanlar başka bir kurum veya muayenehanede çalışamazlar. Ama uzmanlık boyunca maaş alabiliyorsunuz. Bir de doktora yapma şansınız var. Doktora öğrencileri genel olarak bilimsel araştırmalar ve ağırlıklı olarak teorik bir eğitim görüyorlar. Bu süreçte maaş almıyorlar.
- Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?
→ Tıp isteyip sonradan diş hekimliği tercih eden biri olarak iyi ki tıp olmamış diyorum. Bu bölümde insanlarla olan iletişimim gelişti, kendime vakit ayırabiliyorum, mezun olduğumda zorunlu doğu
görevi ve gece nöbeti yok, uzman hekim olmasam bile klinik açma şansım var. Ben bölümümden memnunum ancak son zamanlarda gereksiz artan kontenjanlar ve boş bulunan yere açılan fakülteler canımı sıkıyor.
- Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
→ Üniversitede kendinizi geliştirmeye bakın. Her türlü sosyal aktiviteye katılmaya çalışın. Arkadaşlar edinin. Her şeyin ders olmadığını anladığınızda sizin için çok geç olmasın.
SORULARINIZ İÇİN: