• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→   Merhabalar, ismim Emine Beyza Nur Kaynar. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 6.sınıf öğrencisiyim.

  • Sence hangi üniversitede tıp okuduğun önemli mi?

→   Evet, bence oldukça önemli. Daha büyük ve merkezi okullarda hasta görme oranınız artıyor ve gördüğünüz hastalar genelde küçük şehirlerde çözülememiş daha kompleks vakalar oluyor. Bu tip hastaları öğrenciliğiniz döneminde görmek eğitiminiz açısından gerçekten önemli. Ayrıca hoca sayısı da daha fazla oluyor büyük ve merkezi okullarda. Bu da aldığınız eğitimi mutlaka etkiliyor.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→   Bulunduğum üniversitenin en büyük avantajı eğitiminin gerçekten iyi olması, özellikle kliniğe geçtiğimizde (4.sınıftan sonra) pratik derslerimiz ve hasta görme/hazırlama sayımız çok fazla. Sosyal açıdan imkanları oldukça iyi. Çok çeşitli ve fazla sayıda kulübümüz var. Okulumuz şehrin merkezi bir yerinde. Dezavantajları konuşacak olursak okulumuz kampüsün dışında olduğu için öğrencilerin rahatça vakit geçirebileceği bir kampüs ortamımız yok maalesef. Hasta yakınlarıyla ortak alanları kullanıyoruz. Okulumuzun binası biraz eski. Son olarak artık kadavra gösterilmeyeceğine dair duyumlar var ancak ne kadar doğru olduğunu bilmiyoruz.

  • Tıp okumak zor mu?

→   Tıp okumak kolay sayılmaz evet ancak abartıldığı kadar da-her anım ders çalışarak geçiyor, asla başka şeylere vakit ayıramıyorum- değil. Sosyal hayatınıza da pekâlâ zaman kalabiliyor. Kulüplere katılabilir, sosyal aktivitelere katılabilir, arkadaşlarınıza ve ailenize vakit ayırabilirsiniz. Evet, başka bir fakültede belki daha rahat olabilirsiniz ancak sonucuna değeceğini biliyorsunuz.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→   Fakültemiz kampüsün içinde değil. Ancak hastanemiz ve okulumuz kampüse 10 dk mesafede. İstediğiniz zaman kampüse gidebilir açık alanda hoşça vakit geçirebilirsiniz. Büyük ve yeşillik bir kampüsümüz var. Kampüste gayet büyük ve pek çok kaynağın olduğu bir kütüphanemiz de mevcut. Ayrıca yüzme havuzu ve spor salonu gibi imkanlar da mevcut. Fakültemizin yeri de gayet merkezi. Ulaşımı kolay. Bahçelievler’de her şeye rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir bölgede bulunuyor.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı?

→   Ankara bir memur ve öğrenci şehri denilebilir. Bu yüzden genel itibariyle öğrencilik rahat. Ulaşım gayet kolay ve uygun fiyatlı. Devlete ve özele ait pek çok yurt var. Ev kiraları küçük şehirlere göre biraz daha pahalı olsa da uygun fiyatlara da evler bulabilirsiniz.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissettin?

→   Kadavrayı anatomi derslerinde yani 1 ve 2. Sınıflarda gördüm. İlk gördüğümde bir irkilme hissettim tabi ki ancak daha çok etkileneceğimi düşünüyordum. Sandığım kadar korkutucu olmadı benim için. Sadece kokusuna alışmak uzun bir zaman aldı.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→   Sınav sistemimiz komite usulü. Komite bir, bir buçuk ay süren dersler sonrasında girilen test sınavına verilen isim. Yıl içinde 5-9 arasında komite sınavına giriyoruz. Bunların ortalamasının %60’ı alınıyor. Yıl sonunda girilen final sınavının ise %40’ı alınıyor. Toplamda ortalamanız 56’yı geçiyorsa bir üst sınıfa geçiyorsunuz. Bu sistem ilk 3 sene için geçerli. 4 ve 5. Sınıflarda staj sınavlarına giriyorsunuz. Her stajın pratik, teorik ve sözlü sınavları oluyor. Yine 56 üzerinde puan alırsanız bir sonraki staja geçebiliyorsunuz.

  • Sınıfı geçmek çok zor mu? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→   Diğer fakültelere göre oldukça zor ancak sisteme alışırsanız ve nasıl çalışacağınızı bilirseniz kolaylaşıyor. İlk komiteler ve 1.Sınıfta biraz zorlanabilirsiniz bu yüzden. Sürekli ders çalışmanız gerekmiyor. Kendinize uygun ders çalışma sistemini bulmanız önemli burada. Örneğin ben komiteye 1-2 hafta kala ders çalışmaya başlıyordum. O haftalar sadece ders çalışarak geçiyordu. Ondan önceki 2-4 hafta ders çalışmayıp başka şeylere zaman ayırıyordum. Bazı arkadaşlarım ise 6 hafta boyunca azar azar ve düzenli şekilde ders çalışıyorlardı. Siz de kendinize en uygun çalışma şeklini bularak sınıfları rahatlıkla geçebilirsiniz.

  • Ders çalışırken nasıl metotlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→   Ben not alarak ders çalışıyorum. Daha sonra da aldığım notları okuyarak tekrar yapıyorum. Bu biraz zaman alıyor ancak bana en uygun ezberleme tekniği not almak diye düşünüyorum. Bence ezberin iyi olması diye bir şey yok. Herkes aşağı yukarı aynı hızda ezberliyor, daha hızlı ezberlemek için kendinize uygun tekniği bulmalısınız. Not almak, ders dinlemek bunlardan bazıları.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→   Pratik derslerimiz 1. Sınıftan itibaren başlıyor. Probleme Dayalı Öğrenim pratiklerinde hocalarla beraber verilen vakaya yaklaşımı öğreniyorsunuz. İletişim Becerilerinde hasta ile en doğru iletişimi kurmayı ve kötü haber vermeyi öğreniyorsunuz. Kanıta Dayalı tıp pratiklerinde ise en doğru araştırma yöntemlerini öğreniyorsunuz.

  • Hastanedeki derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→   Hastanedeki derslere 4. Sınıfta stajlarla beraber başlıyoruz.

  • TUS nedir?

→   Tıpta Uzmanlık Sınavı. Okuldan mezun olduktan sonra 6 yıl boyunca gördüğünüz tüm konuları içeren bir test sınavına giriyorsunuz. Aldığınız puanla istediğiniz bölüm ve istediğiniz hastane yönünde tercihte bulunuyorsunuz. Eğer puanınız tutarsa asistanlık eğitiminiz başlamış oluyor.

  • Bölüm seçimine zaman yapılıyor?

→   Bölüm seçimi Tusla beraber mezun olduktan sonra yapılıyor.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümünü önerir misin?

→   Evet, bölümümü ve üniversitemi gerçekten öneriyorum. Pek çok alanda öncü bir hastane olduğumuzu düşünüyorum. Geldiğinizde zaten ne kadar büyük bir hastane olduğumuzu ve alanında yetkin çok fazla hocamız olduğunu göreceksiniz.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→   Hangi üniversitenin hangi bölümü tutarsa tutsun tüm arkadaşlara tavsiyem üniversite hayatınızda mutlaka okulunuzdaki kulüplerde sosyal etkinliklere katılın. Ben kulüpleri üniversite eğitiminin en büyük tamamlayıcısı olarak görüyorum. Hem bölümünüz hem de hayatın geneli hakkında ufkunuz genişliyor, yeni bakış açıları gelişiyor. Üniversitede bölümünüz hakkında teknik eğitim alıyorsunuz ancak doğru kulüpler bu eğitimi manalandırıyor diye düşünüyorum.

SORULARINIZ İÇİN: