• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→ Muhammed Yusuf Baykal, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. Sınıf

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→ Bu kişinin hedefi ve gelecek planına göre değişkenlik gösteren bir durum. Eğer kendini daha çok geliştirmek ve tıp alanında ilerlemek gibi bir düşünce mevcutsa hangi üniversitede okuduğun önem arz ediyor.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→ Bulunduğum üniversite öğretim üyeleri içerisinde tıp alanında oldukça değerli hocaları barındırıyor bununla beraber hacettepe üniversitesi hastaneleri öğrencilerine stajyerlik döneminde daha geniş bir tecrübe sunabiliyor. Bütünleşik doktora programı(MdPhd) akademik alanda avantajlar sunuyor. Bunu yanısıra üniversitenin bilimsel araştırma topluluğunun sunduğu birçok staj ve eğitim şanslaro öğrencilerine 1. Sınıftan itibaren belli alanlarda donanım sağlıyor.

  • Tıp okumak zor mu?

→ Tıp okumak başlangıçta zor gelebilir. Burdaki zorluk benim gözümde ilkokulda okumayı sökmek gibi. Belli bir süre sonra çalışma stratejisi ve efektik öğrenme oturtulabilirse tıp okumanın herhangi bir zorluğu kalmayacaktır.

  • İngilizce Tıp ve Türkçe Tıp arasında ne gibi farklar var? Avantajları ve dezavantajları neler?

→ Hacettepede İngilizce tıpın dersine giren hocalarla türkçe tıpın dersine giren hocalar %50 aynı. Derslerin İngilizce olması ingnin diri kalmasına olan katkısı ve araştırma yaparken daha geniş bir tarama taban sunması açısından avantajlı. Başlangıçta zor gelebilir ama ilerde alışılan bir durum. Hacettepede İngilizce tıbbı tavsiye ederim

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→ Hacettepe tıp fakültesi üniversitenin sıhhiye kampüsünde yer alır. Bu kampüs içerisinde hem Hacettepe hastanelerini hem de sağlıkla ilişkili bölümlerinin fakülte binalarını barındırır. Kampüs konumu açısından Ankara’da merkezidir. Yakınında hamamönü evleri bulunur. Kampüs içerisindeyse yurtlar ve spor salonu kütüphane gibi çeşitli üniversite binaları da vardır.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→ Ankara’da öğrenci olmak rahat olarak nitelendirilebilir. Metroyla aşağı yukarı her yere ulaşım sağlanabildiği gibi ev kiraları özellikle kurtuluş ve Cebeci gibi okula yakın bölgelerde 3+1 1000-1400 bandı şeklinde değişim göstermektedir.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→ Kadavra Hacettepede 2. Sınıf anatomi labarotuvarlarında gösterilir. Hangi kadavrayı gördüğünüze göre de hisleriniz değişik olacaktır. Fiziksel olarak göze hoş gelmeyen durumlar veya yapılan disseksiyonlar ile oluşan estetik bozukluklar bazen kadavralardan hoşnutsuzluğa sebep olabilir.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→ Komite kurul sınavı demektir. Kurul sınavları tıp fakültelerinde belli dönemde alınan derslerin toplu olarak verilmesidir. Hacettepede birinci sınıfta 4 ikide 7 üçte 8 olmak üzere komiteler şekillenmiştir. Komite sistemi öğrencinin belli bir dönemde belli bir sistem (sinir,kas,dolaşım vb) veya sistemle ilgili bozukluklar konusundaki bilgisini ölçer. Komite geçme notu bulunmayıp sene sonu notunun 60ı geçiyor olmasına baklır. Yani hacettepede komitede kalmak gibi bir durum söz konusu değildir. Sene içi komiteler ortalaması %60 oranında etkili olup finalde alınan not %40 etkiyle hesapmanır. Ortaya çıkan sonuç 60 ve üzeri ise öğrenci geçmiştir. Öte yandan Hacettepede final barajı mevcuttur. Bu da final notunun en az 50 olmasını gerektirir, aksi takdirde sene içi notuna bakılmaksızın öğrenci kalır:

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→ Bu genel bir yanılgıyı teşkil eder. Zamanını güzel düzenleyebilen bir insan için sürekli ders çalışma kavramı geçerli olmaz. Her gün ve düzenli çalışmak kendinize ayıracağınız zamana katkı sunar. Sınıfı geçmek çalışmayan biri için tabii ki zor olacaktır. Çalışmak ise düzen oturtulursa oldukça kolaydır.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→ Ders çalışma tarzı herkesin kendine hastır. Ben en fazla iki defa tekrar yapabilen bir insan olarak çok tekrardansa ilişkilendirerek öğrenmeyi tercih ederim. Tıp fakültesinde öğreneceğiniz hiçbir şey diğerinden ilişkisiz, alakasız olmayacaktır.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→ Labarotuvar ve İHU(iyi hekimlik uygulamaları) gibi eğitimler Hacettepede birinci sınıftan itibaren verilir.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→ 4. Sınıf

  • TUS nedir?

→ Tıpta uzmanlık sınavıdır. Fakülte bitiminde uzmanlık yapmak isteyenlerin girmesi gereken bir sınavdır. Doktor olmanız için tusa girmeniz gerekmez. Tıpı bitirmek yeter.

SORULARINIZ İÇİN: