• Merhaba seni biraz tanıyabilir miyiz?

→ Merhaba ben Melis Dincer. Harran üniversitesi tıp fakültesi ikinci sınıf öğrencisiyim.

  • Sence hangi üniversitede tıp okuduğun önemli mi?

→ Başka tıp fakültelerinde okuduğum arkadaşlarımla sohbetimle ayrıca kendi araştırmalarım sonucu fark ettim ki tıp fakültelerinde eğitim açısından bariz bir fark yok. Ama bence büyük üniversitelerde tıp okumanın hem çevreyle etkileşim konusunda hem de sosyal aktivite bakımından avantajları ve bireye kattıkları çok daha fazla.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→ Avantajları: tıbbi malzemeler olsun labaratuvar derslerindeki maketler olsun mikroskop olsun kullanmamız gereken materyallerin tamamı hem çok yeni hem de kişinin bireysel kullanacağı miktarda. Ayrıca öğretmen öğrenci ilişkisinin de iyi olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda üniversitenin kütüphanesinin çok büyük olması ve ders çalışırken kullanabileceğimiz atlasları ve kitapları bulundurması ve tıp fakültesine ait yemekhanemizin de bulunması büyük avantaj
Dezavantajları: sosyal aktivitelerin (spor müzik alanındaki kurslar, konserler vs) bakımından yetersiz olması.

  • Tıp okumak zor mu?

→ Açıkçası bence çok zor. Ama zaman ilerledikçe çalışma stilimizi belirleyerek konulara biraz daha hakim olarak daha az zorlanılacağını umut ediyorum:)

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl kolay mı?

→ Şanlıurfa çok da büyük olmayan bir şehir ayrıca çok pahalı olduğunu düşünmüyorum. Eğer kızsanız ve KYK yurtlarında kalıyorsanız sizin için üniversite çok daha rahat oluyor. Çünkü kız öğrencilerin yurtları kampüs içinde ve fakülteye de yakın, erkek öğrencilerin ise üniversiteye uzak iki otobüs değiştirmeleri gerekiyor. Ama Geçen dönem kampüse yeni bir yurt yapıldı ve sanırım oraya erkek öğrenciler yerleşecek.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissettin?

→ Birinci sınıfta gördük ama dokunmadık onun üzerine çalışmaları ikinci sınıfta yapacağız. Nasıl hissettiğime gelecek olursam ben çok etkileneceğini korkacağımı falan düşünmüştüm ama korktuğum gibi olmadı. Kısacası onu görünce tek hissettiğim heyecan oldu:)

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→ Sınav sistemimiz komite sistemi. Birinci sınıfta dört, ileriki sınıflarda ise altı komite bulunuyor. Ortalamanız 75 ve üzeri ise finalsiz geçme hakkına sahipsiniz, değilse finale giriyorsunuz, ona girdikten sonra da ortalamanız 60’ın altında ise büte girmek zorundasınız.

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→ Açıkçası ben bu soruya yüzde yüz doğru bir cevap vereceğimden emin değilim çünkü bu sene pandemi sürecinden dolayı olağanüstü bir yıldı ve aynı zamanda benim ilk yılımdı. Online eğitim, online sınav, ev ortamı işin içine girince eğitim biraz tuhaf bir hal alabiliyor. Ama bence sınıfı geçmek çok zor değil olur da çok çalışmayıp büte kalınırsa o ruh hali bayağı bir yıpratıcı olabilir ve de zorlayabilir.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→ Kendime uygun metodu henüz arıyor olsam da eğer komiteye günü gününe çalışma alışkanlığınız varsa yazarak çalışmanın etkili olabileceğini düşünüyorum. Ezberin iyi olması işi kolaylaştırır ama ezberi hiç iyi olmadan da çok başarılı olan arkadaşlarım var.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→ Dördüncü sınıfta

  • TUS nedir?

→ Tıpta uzmanlık sınavı anlamına gelen tus; altı yıllık tıp eğitimini bitirdikten sonra öğrencilerin belli bir branşta uzmanlık yapmak için girmesi gereken sınavdır.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→ Tusa girdikten sonra yapılır. Tabi bu bölümlerden birini seçmek için sınavda aldığın puanın bunun için yeterli olması gerek.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara okuduğun bölümü ve üniversiteyi önerir misin?

→ İnsanlara yardım etmeyi ve sağlık alanını seven herkese tıp fakültesini öneririm. Ama biliyorum ki Harran üniversitesini seçecek neredeyse her öğrenci aldığı puan olarak çok fazla seçeneği olmadığı için seçiyor ben de onlardan biriydim. Ama Harran üniversitesinin gerçekten iyi bir üniversite olduğunu düşünüyorum. Size bir tavsiye sevdiğiniz yere gidemiyorsanız gittiğiniz yeri sevmeye çalışın:)

SORULARINIZ İÇİN: