• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→   Ben Dilara Efil. İnönü üni. Eczacılık fakültesi 3.sınıf öğrencisiyim.

  • Eczacılık eğitimi kaç yıldır?

→   Eczacılığım 5 senelik bir eğitim süreci var.

  • Eczacılık bölümünü neden seçtin, istediğin bir bölüm müydü?

→   Eczacılık bölümünü istediğim için seçtim. Akademisyenlik düşündüğüm için ve sağlık alanında çalışmak istediğim için tam bana uydun bir bölümdü.

  • Eczacılık bölümünde ne gibi dersler okutuluyor?

→   İlacın her şeyini öğreniyoruz , hazırlanışından satışına, hastaya ulaşmasına kadar her aşamasını en ince ayrıntısıyla biliyoruz. Ağırlıklı kimya ve biyoloji ağırlıklı dersler görüyoruz . Bunun yanında bitkileri de öğreniyoruz.

  • İlaç isimlerini ezberlemek zor mu?

→   İlaç ismi ezberlemek başta zor gelse de gördükçe çok rahat akılda kalıyor. Dert edilecek bir şey değil.

  • Atama süreci nasıl? Okul bittikten sonra herhangi bir sınava giriyor musunuz?

→   Okul bittikten sonra çok çeşitli çalışma alanları olduğu için herhangi bir sınava girip girmemeniz sizin seçeceğiniz alana bağlı. Serbest eczacı olacaksanız sınava girmiyorsunuz ama klinik eczacı olacaksanız EUS a (eczacılıkta uzmanlık sınavı) girmeniz gerekiyor. Hastane eczacılığı kura ile seçiliyor örneğin.

  • Staj yapıyor musunuz? Bu süreci bize anlatabilir misin?

→   2.sınıfın yazından itibaren her yaz ve 5.sınıfta dönem içi staj yapıyoruz. Ben bu yaz ilk defa staj yaptım. Serbest eczane stajı. Birçok şey öğrendim, teorik ve pratik. Benim için çok eğlenceli geçti.

  • Bulunduğun üniversitenin size sağladığı avantaj ve dezavantajlardan  bahseder misin?

→   İnönü üniversitesi güzel bir üniversite fakat eczacılık bölümü için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Diğer üniversitelerde nasıldır bilmiyorum ama daha güzel bir eğitim almamız gerektiğini düşünüyorum. Akademik kadro açısından çok eksikleri var. Sınıflarımız kalabalık olduğu için hocalarımızın öğrencilerle olan iletişimi de sınırlı oluyor. Labaratuvarlarda kalabalık olduğumuz için sıkıntı çekiyoruz.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→   Fakültemiz güzel bir binaya sahip fakat üniversitenin merkezine biraz uzak kalıyor. Kampüs havasını yaşamakta zorlanıyoruz. Ama üniversitenin kampüsü çok güzel.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (ulaşım, kira vs.)

→   Ben ailem ile yaşıyorum o yüzden kira vs. masraflar hakkında bir bilgim yok. Malatya sakin bir şehir, konserler oluyor, fakat bir öğrencinin aradığı tüm özellikleri barındırdığını söyleyemem. Sanatsal ve bilimsel açıdan daha aktif bir şehirde okumak isterdim.

  • Pratik dersleriniz nasıl oluyor? Bahseder misiniz?

→   Pratik derslerimiz genelde labaratuvarda ve fakültemizdeki uygulama eczanesinde oluyor. Ben 3 sınıfa yeni geçtiğim için uygulama eczanesini henüz görmedim. Labaratuvarlarda deneylerimizi hocalarımız gösteriyor ve birlikte yapıyoruz.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Sınıfı geçmek zor mu?

→   Vize sistemi var bizde . Komite usulü değil. Sınavlarımız ortalama zorlukta. Çalıştığınız taktirde sınıf geçmek zor değil.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→   Okuduğum bölümü kimyaya ve sağlığa ilgisi olanlara öneririm fakat okuduğum üniversiteyi bölümüm açısından önermiyorum. Daha güzel eğitim veren yerler olduğunu düşünüyorum.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→   Üniversite hayatınızı dolu dolu geçirin. Kendinize katabildiğiniz güzel ne varsa katın. Kitap okuyun, hobilerinizi geliştirin, dil öğrenin, yeni insanlarla tanışın. Sadece çevrenizdeki insanlarla sınırlı kalmayın. Teknolojinin bu kadar geliştiği bir zamanda tüm dünyayla iletişim halinde olun, öyle olursanız ülkemizde olmayan sistemlerden de haberdar olursunuz ve ülkemiz için de yeniliklere adım atabilirsiniz. Bölümünüz ile ilgili meraklı olun, öğrenci kongrelerine katılın. Araştırın öğrenin. Derslerinizi sırf geçmek için değil gerçekten öğrenmek için dinleyin. Alanınızda en iyisi olmaya çalışın. Ve şunu unutmayın siz en iyisi olursanız herkes sizi ister. İşsiz kalmazsınız, bundan korkmayın. Ama en iyisi olmak zordur, canla başla çalışın. Çalıştığınız sürece her şeyin devamı gelir:)

SORULARINIZ İÇİN: