• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→ Hasan Nail Alkayış, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi 4.sınıf

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→ Bence Çapa, Cerrahpaşa’da okumadıktan sonra çok da önemli değil senin okuldan ne istediğin şehirden ne beklediğin daha önemli çünkü hepimiz bu ülkenin en çalışkan insanlarıyız ve genelde nereye gidersek gidelim çalışıyoruz.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→ Avantaj olarak hastanesi iyi ve yeni hastane açılıyor. İstanbul’da olduğu için hasta sayısı fazla. Şehir olarak İstanbul olduğu için avantajlı, benim seçme nedenlerimden biri de İstanbul olması. Fakültemizin ulaşımı çok iyi metro, metrobüs, otobüs var, avrupa tarafında oturanlar da çok rahat gelebiliyor anadolu tarafından da Beylikdüzü’nden gelen de var Pendik’ten de. Okulda yeni bir kütüphane açılıyor ve bildiğim kadarıyla en büyük üniversite kütüphanesi olacak. Geçen seneki mezunlar TUS’ta çok iyi yapmış, üniversiteler arasında 4-5.sıralarda. Dezavantajları ise yeni açılmış bir okul olması tıp fakültesinde ilk mezunlarını geçen sene verdi. Herkes özel üniversite sanıyor. Kampüs yaşamı yok denecek kadar az ve yemekhanesi prefabrik tarzında. Bizim kadavramız vardı ancak yerimiz olmadığı için Marmara Üniversitesinde saklanıyordu bu yüzden biz göremedik(bu benim için çok önemli değil )ama plastine kadavra dediğimiz kadavradan ders gördük(hocalarımız seneye geleceğini söylüyor ne kadar doğru bilemiyorum). Okul küçük olduğu için çok fazla etkinlik yok, tıp kulüpleri etkin ama diğer kulüpler çok etkin değil.

  • Tıp okumak zor mu?

→ Tıp okumak tabi ki zor, hiçbir şey kolay değil, hekim olacaksınız sonunda ama bence keyifli ve insan alışıyor. Gözünüz korkmasın herkes yapıyor siz de yaparsınız. Severseniz yapamayacağınız şey yok.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→ Fakülte ve kampüs ortamı yok denecek kadar az zaten E5’in üstünde olduğu için küçük bir yer ama yanına yeni fakülteler açılıyor, kampüs büyüyor, kütüphane de açılacak.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→ Bence İstanbul mükemmel, kiralar pahalı ama ben zaten yurtta kalıyorum. Yurdum okula 50 dk. akşam gelirken de 1 saat 10 dk. civarı. Öğrencilerin katılabileceği tonla etkinlik var. Bir o kadar da kendinizi geliştirebileceğiniz seminer konferanslar var.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→ Kadavra görmedik, daha doğrusu plastine olduğu için çok bir insana benzer bir tarafı yok. O yüzden korkmuyorsun ama bir kere gördükten sonra alışılır.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→ Komite lisedeki deneme sınavı gibi, her dersten sorular var. Komitelerdeki yoğunluğa göre dersin soru sayısı değişiyor ama total 100 soru var ve tabi bazı soruları hocalar pratik olarak soruyor. Sınav sistemi güzel her dersle hocalarla ayrı ayrı uğraşmak yerine toplu giriyorsun sınava ve bitiyor.

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→ Sınıf geçmek zor değil, düzenli çalışırsan geçersin. İlk sene daha çok sınıfta kalınıyor. İlk seneyi atlatıp olayı çözdükten sonra daha rahat oluyor. Sürekli ders çalışmıyoruz ama düzenli çalışma gerekli ve derse katılım önemli (mesela komite altı haftaysa üç hafta çalışıp 70 civarı alabilirsin) Daha yüksek notlar için her gün düzenli çalışman lazım, bir zaman sonra alışıyorsun, komite senin yaşam tarzın oluyor.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→ Slaytları okuyorum, sınıf grubumuz ortaklaşa özet çıkartıyoruz orda hocaların önem verdikleri kısımlar var oraları çalışıyoruz, son iki üç gün de ara vermeden bilgi depoluyoruz. Yazarak çalışmak çok mantıksız çünkü asla yetişmez. Bir iki komite geçtikten sonra nasıl çalışacağını çözüyorsun zaten. Ezberin iyi olmasına o kadar gerek yok bence zaten çoktan seçmeli sorular, hastanede sözlüler açısından ezber önemli ama o zamana kadar alışıyorsunuz.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→ Her zaman pratik dersler var ama ilk seneler çok değil. İlk sene haftanın bir günü vardı. İkinci sene pratik çoktu haftada iki gün, üçüncü sene de pratik baya azdı. Ama çok zor değil daha çok öğretici. Sınavlarda etkisi olmuyor bazen ama katılım zorunlu %90 devam zorunluluğu var ve zaten eğlenceli geçiyor.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→ 4. Sınıfta hastanede dersler başlıyor, ilk üç senede de bazen gidebiliyorsunuz ama orda ders görülmüyor. İsterseniz hastaneye gözlem yapmaya nöbete ameliyata vs. gidebilirsiniz. Hocalarımız bu konuda çok anlayışlı her zaman hastaneye gelmemizi istiyorlar.

  • TUS nedir?

→ TUS tıpta uzmanlık sınavı, okul bitince giriyorsunuz, şimdilik çok da düşünmenize gerek yok rahat olun.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→ Bölüm seçimi TUS’ta aldığınız puana göre yapılıyor. Üniversite sınavı mantığının aynısı, en yüksek puan alan istediği yere gidiyor.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→ Evet öneririm

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→ Her yeri araştırsınlar üniversite-bölüm seçmek biraz da kıyafet almaya benzer, ilk baktığınız yer size güzel gelebilir ancak hepsini görmeden hangisinin en iyisini olduğunu bilemezsiniz. Araştırın sonra pişman olmayın ve okuldan ne istediğinizi bilin ona göre okul seçin, mesela benim için İstanbul’u gezmek ve hastane eğitimi önemliydi Medeniyet benim isteklerimi karşılıyor ama kampüs ortamı isteyen biri memnun kalmayabilir.

SORULARINIZ İÇİN: