• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→ Merhaba, ben Hediye Zeynep Çinar. İstanbul Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi 5.sınıf öğrencisiyim.

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→ Eğer güzel bir eğitim almak amaçsa hangi üniversitede Tıp okunduğu önemli diye düşünüyorum. Ama bunun yanında kişinin gelişimi sadece aldığı eğitimle orantılı olmadığı için yüksek motivasyona sahip olup güzel bir plan yaparak her üniversite seçilebilir.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→ Bulunduğum üniversitenin avantajı sınıflarda kişi sayısının az olması ve hocalarımızla kolayca birebir iletişime geçebilmemiz. İlgili öğrencileri güzel destekliyorlar. Bunun yanında TUS çalışmamız için çok imkan sağlıyorlar. Dezavantajlarına gelirsek dönem dönem akademik kadro yetersiz olabiliyor. Bu durumda öğrenciyi mağdur etmemeye çalışıyorlar.

  • Tıp okumak zor mu?

→ Tıp okumak sabır ve azim gerektiren bir iş. Çok isteyerek başlasanız dahi bunlardan biri sizde eksikse benim gibi motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→ Fakültede diğer sağlık bilimleri bölümleri de mevcut ancak sadece derse girip çıktığınız bir tempoda olduğunuz için çevreye pek dikkat edemiyorsunuz. Kampüsümüz Tuzla Akfıratta olup şehrin dışında kalıyor ancak büyük ve güzel.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→ İstanbulda hemen heryere ulaşım kolay ancak zaman alıyor. Kiralar konuma göre değişiyor ama genel olarak pahalı diyebilirim.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→ 1.sınıfın ikinci döneminde anatomi laboratuvarında görmüştük. Görene kadar nasıl olacak acaba diye bir heyecan yaşadım ama gördüğümde pek birşey hissetmedim. Tek kötü yanı ilaç kokusundan gözleriniz ve boğazınız biraz tahriş oluyor.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→ Sınav sistemimiz komite sistemi. Tıp fakültelerinde konular belirli ünitelere göre işlenir diyebiliriz. Bu ünitelere komite diyoruz ve her komite sonu sınav oluyoruz. Sistem yıllık olduğu için final sınavını senenin sonunda bütün komiteler bitince oluyoruz. Bizim üniversitede geçme notu 60 ve finalden en az 50 almak şartı var. Bildiğim kadarıyla finalsiz geçmek için komite ortalamalarınızın 75 ve üstü olması gerekiyor.

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→ Sınıfı geçmek çok zor değil. Normal bir çalışmayla geçer not alabilirsiniz. Ama sınırın üstünde her 5 puan için daha fazla çaba sarfetmeniz gerekiyor diyebilirim.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→ Ders çalışırken ezberden çok mantığı anlamayı ve öğrenmeyi ön planda tutuyorum ancak ders çalışma anlamında iyi bir örnek olduğum söylenemez.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→ Anatomi ve histoloji laboratuvar derslerini pratik saymazsak 2.sınıfta klinik beceri derslerine başlıyoruz.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→ Hastaneye 4.sınıftan itibaren başlıyoruz.

  • TUS nedir?

→ Tıpta Uzmanlık Sınavı. Doktorluk hayatına uzman olarak devam etmek isteyen yahut akademik kariyer düşünen arkadaşlarımızın girmesi gereken sınav.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→ Mezun olduktan sonra uzmanlık yapmak isteyenler TUS’a girerek istedikleri bölümü tercih ediyor. İstemeyenler için de bildiğim kadarıyla iki seçenek mevcut; Acil veya Toplum Sağlığı Merkezlerinde pratisyenlik.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→ Tıp fakültesini tercih etmek isteyen arkadaşların zorluklarını iyice araştırmasını tavsiye ederim. Yine de okumak istiyorlarsa başarılı olunmayacak bir bölüm değil kesinlikle. Okuduğum üniversite vakıf üniversitesi olduğu için Tıp fakültesi adına tavsiye etmiyorum. Mümkünse devlet üniversitelerini tercih etsin arkadaşlar. Zira ailenizin durumu iyi dahi olsa sınıfta kaldığınızda sene kaybının yanı sıra mali bir kayıp olacağını düşünmek stresinizin katlanmasına sebep oluyor.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→ Bize büyüklerimiz hep anın zorluğu bir sonraki aşamaya geçince bitecek şeklinde öğütlerdi. Ama bir sonraki aşamaya geçince işin öyle olmadığını anlıyorsunuz. Hayatı zorluklarıyla yaşamayı kabul edince herşey daha kolay oluyor. Yorucu bir tempodan çıktınız. Sonuç ne olursa olsun emek verdiniz. Emeğinize sağlık. Hepinize yeni yaşamınızda sağlık, mutluluk ve başarı dilerim.

SORULARINIZ İÇİN: