• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz? (İsim, soyisim, üniversite, bölüm, sınıf)

→ Murat Can Çelik, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi 4.Sınıf

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→ Evet tabii ki. Öğrencilik hayatın boyunca karşılacağın hasta çeşitliliği üniversiteler arasındaki farkı oluşturan en büyük etken. Bu sebeple Çapa, Cerrahpaşa, Hacettepe gibi Türkiye’nin her yerinden hastaların gittiği okullarda okumak çok daha avantajlı olabiliyor, kullanabilene. Ayrıca İstanbul’da okumanın da İstanbul şehrinin kendisinden kaynaklanan avantajlara sahip olduğunu düşünüyorum.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→ Avantajlar olarak, Türkiye’nin ve dünyanın sayılı hocalarından olan hocalara sahip olmak, köklü bir eğitim geleneğine mensup olmak, Türkiye’nin en iyi öğrencileriyle birlikte olmak, sosyal yaşama önem veren bir üniversitede bulunmak ve İstanbul’da öğrencilik yaşıyor olmak diyebilirim. Dezavantaj olarak ise okulumuzun kalabalık ve eski olması, bu sebepten kaynak kullanımında yaşanan sıkıntıları söyleyebilirim.

  • Tıp okumak zor mu?

→ Gerçekten okumak istiyorsan zaten sana zor gelmez, okumak istemiyorsan zorlanmadan mezun olursun. Yani sen kendine zorlaştırmazsan, bence tıp okumak zor değil.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→ İstanbul Tıp Fakültesi’nin eski yapısı ve kampüsün çoğunu hastanenin oluşturması sebebiyle hayal edilen öğrenci kampüsü hayatı yok ama benim ihtiyaçlarımı karşılayacak derecede yeterli bir kampüs hayatı olduğunu düşünüyorum. Yine de çoğu öğrenciye göre dar ve yeterince gençlere hitap etmiyor diyebilirim.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→ Hep yurtta kaldığım için kira konusunda derinlikli bilgiye sahip değilim ancak biraz pahalı olduğunu duymuştum. Yurt ücretleri de aynı şekilde ama kiralardan her türlü daha uygun. İstanbul’da toplu taşıma kullanan biri için ulaşımın rahat olduğunu düşünüyorum ancak özel araç kullanımı trafikten ötürü oldukça sorunlu. Bunun dışında şehrin kalabalığı ve gürültüsü insanı sıkıyor ama bir gencin kendini bilimsel, kültürel ve sosyal açıdan besleyebileceği hemen bütün kaynaklara sahip olması açısından İstanbul’da okumayı başka hiçbir şehire değişmezdim.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→ 1.Sınıfın 2. döneminde gördüm. Heyecanlandım ve şaşırdım. Beni düşüncelere sevk etti.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→ Komite sisteminde sınav oluyoruz. Örnekle açıklayacak olursam, sindirim sistemi, boşaltım sistemi gibi sistem sitem konulara ayrılıyoruz ve o sistemin anatomisini, fizyolojisini, patolojisini aynı bölümde alıp sonra hepsinden toplu sınav oluyoruz. Bugün bütün tıp fakültelerinden sistem aynıdır, sadece konuların yeri ve zamanı değişir.

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→ Kesinlikle hayır. Sınava 1-2 hafta kala çalışmaya başlanması geçmek için yeterli oluyor ama yüksek ortalama vs. gibi bir hedef varsa çok daha fazla çalışmak gerekiyor tabi ki.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→ Çok tekrar yapmak tıp çalışmanın kilidir. Görsel hafıza da anahtarı. Bu iki cümle yeterince anlatıyor sanırım.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→ İlk sınıftan itibaren laboratuar pratiklerimiz başlıyor, 3. sınıftan itibaren hasta başı pratiklerine başlıyoruz.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→ 3. Sınıfta

  • TUS nedir?

→ Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra girilen, girmenin zorunlu olmadığı, ancak bir alanda uzmanlık yapmak isteyen hekimin girmek zorunda olduğu sınav. Mesela dahiliye uzmanı olmak isteyen biri o sınava girip dahiliye için yeterli bir puan yapmak zorundadır ancak pratisyen hekim olarak devam etmek isteyen biri o sınava girmeyebilir, hekimlik yapmaya devam eder.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→ TUS sonuçları açıklandıktan sonra.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→ Evet.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→ Telefon numaram 05534610930, yazdıklarımdan anlayamadıkları veya başka sormak istedikleri olursa veya okulumuza gelirler de bir şeye ihtiyaçları olursa bu numaradan bana ulaşmalarını rica ediyorum. Ayrıca okulumuza gelirlerse Sosyal Sorumluluk Kulübü’ne de kendilerini bekliyorum 🙂

SORULARINIZ İÇİN: