• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz? (İsim, soyisim, üniversite, bölüm, sınıf)

  →  Merhaba , ben Mahmut Er .İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisiyim.

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

   →  Bu soru bence içinde bir çok kriteri barındırıyor. En önemlisi ise kişinin bireysel kariyer hedefi.Bu kariyer planlaması ise daha çok kariyeri yurt dışında yapıp yapmama ile ilgili. Eğer kişinin yurt dışında kariyer yapma amacı varsa uluslararası tanınırlılığı fazla olan okullar bu hedef için daha kısa bir yol olacaktır.Diğer taraftan tüm üniversiteler için bu kapı açıktır fakat daha çetrefilli bir yol olma ihtimali mevcuttur.Bu ve benzeri parametreler üniversitenin hangisi olması gerektiği sorusunun cevabına etki etmektedir dolayısıyla hangi üniversite sorusu tıp fakültesi için bir noktada önem kazanmaktadır.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

    →  Avantajlar:

*İstanbul’da olması başlı başına bir avantaj .Özellikle benim gibi gezmeyi çok seven biri iseniz suriçindeki Cerrahpaşa tam size göre.Ayrıca İstanbul ne kadar pahalı olursa olsun öğrencilere sunduğu burs imkanları ile bu eksiği giderilebilmektedir.Ayrıca tarihi yapıları ve kültürel mirası ile bir öğrenciye yeterli seviyede entellektüel birikim sağlamaktadır.

*40 yılı aşkın tarihi ve yaklaşık 400 akademisyeni ile Türkiye’nin uluslararası arenada en çok bilinen tıp fakültelerinden biri olması başka bir avantajıdır.

* Cerrahpaşa’da ilk iki sene için mentör hocaya sahip olmak için bir sistem mevcut .Bu da okul içindeki sorunlarda direkt danışabileceğiniz bir kapı sunmaktadır.Ayrıca öğrencinin bireysel çabası doğrultusunda bilimsel çalışmalar ve ERASMUS imkanları için de mentör hocalar yardımcı olabilmektedir.

    →  Dezavantajlar:

*Cerrahpaşa diğer fakültelere nazaran düzgün bir kampüse sahip değil yerinde yapılanmadan dolayı. Bu da güzel kampüste okuma kriterine sahip öğrenciler için eksi puan oluşturmakta.

  • Tıp okumak zor mu?

→  İlk başladığımızda lise mantığı ile yürümeyeceğini anlayana kadar çok acı çektiğimiz doğrudur .Fakat bu süreci atlatıp potansiyel bir hayat kurtarıcı olduğunun farkına varınca işin ciddiyetini de kavramak ile bu zorluklar aşılıyor .Fakat tıpa gelirseniz hayatınızda çoğu şey için fedakarlık yapmanız gerektiğini unutmayın. Belki de yaşadığınız her an  sizin hayatınızın geri kalan süresinin en rahat vaktidir.Dolayısıyla sürekli artan sorumluluk ,stres ve çalışma temposuna katlanamayacak arkadaşlar bu fakülteden pek hoşlanmayabilir.Netice itibarı ile tıp gerçekten sevene mazoşist biz haz verirken sevmeyene ızdıraptan başka bir şey vermemektedir.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→  Cerrahpaşa özelinde  bu soruyu cevaplarken bir çok arkadaşımın bu puan ile böyle bir yer mi yazdın diyerek alay etmesini düşünüp hafif sırıtarak cevap veriyorum.Cerrahpaşa’da şu an bir yerinde yenilenme süreci mevcut .Örnek vermek gerekirse  teorik derslerin görüldüğü binalar yenilerken teorik dersler pratiklerin görüldüğü binada görülüyor daha sonra ise bina tamamlanınca teorik dersler eski yeri ,yeni binasında görülürken bu sefer pratikler başka yerde görülüyor. Böyle bir durumun üstüne bir de hastaneyi de ekleyince ortada kampüs diye bir şey kalmıyor . Fakülte ortamı hakkında ise arkadaşlık ilişkileri penceresinden baktığımızda fazlası ile bir çeşitlilik olduğunu görmek mümkün.Fakülte nasıl bir ortam arıyorsanız size bunu verecek bir yapıya sahip dolayısıyla sıkılacağınızı düşünmüyorum.Kampüs mevzusunda bir pencere daha açmak istiyorum .Öğrenciler gözünden bu durum nasıl diye sorabilirsiniz .Öğrencilerin büyük çoğunluğu bunu görmezden geliyor  “Cerrahpaşa Ruhu”nun ardında duruyorlar .Bende bu ruh ne kadar oluştu bilmiyorum ama okulumu saydığım bu eksiklere rağmen fazlası ile sevdiğim doğrudur.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→  İstanbul’da yaşamak pahalı bu herkesin yakındığı bir durum .Peki ya bir öğrenci olarak yaşamak? Burda söyleyeceğim şey İstanbul sizden aldığı kadar size veriyor da .Yani masrafı fazla ama burs imkanları da fazla .Kira ,yemek vb. diğer şehirlere göre fazla gelebilir fakat bu masraflar burslar ile kendini dengeleyecektir .

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→  Aslında ben kadavrayı ilk olarak Cerrahpaşa’nın tercih tanıtım gününde gördüm .Tabi baya farklı bir histi sonuçta ilk defa üzerinde çalışma yapılan bir insan bedeni görüyordum ve bir o kadar cahil bir deneyim idi çünkü hiçbir şey hakkında bilgim yoktu .Daha sonra sene içinde anatomi dersinde bir kadavra dersimiz daha oldu .Bu sefer öğrenmek için yaklaşmıştım aslında biz tıp öğrencileri için ne kadar yararlı olduğunu düşündüm. Fakat o gün için benim kötü hissetmeme sebep iki şey vardı.Birincisi kadavra dersinde hayatını kaybeden kişinin yüzüne dokunulmamış idi ve olduğu gibi duruyordu.Dersten sonra dışarda kimin yüzüne baktıysam sanki kadavra görüyordum .İkincisi ise hayatını kaybetme sebebi mide kanseriydi .Benim liseden bir arkadaşımın babası da aynı sebepten hayatını kaybetmişti.Bunu direk tümörün yerini ,sebebini öğrenmek arkadaşım adına üzmüştü beni.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→  Burada önce bizim fakültede komite değil kurul deniyor ben aynı şeymiş gibi cevaplayacağım ki sanırım öyle.Üniversite senatosu bizim müfredatlarımızı ,senelere ve dönemlere göre kazanımlarımızı belirliyor ve bunları paketler haline getiriyor diyebiliriz.Örneğin 1. sınıfta 4 kurul vardı .1. kurulun amacı tıbba giriş ve tanıtımdı biraz karışık bir müfredat vardı. Ama 2. kurulun amacı hücreyi anlamamızdı . Hücrenin membranı sistemleri onun hakkında her şeyi öğrenmemiz gerekiyordu.Bu yönde dersler vardı.Tıbbi biyoloji biyokimya gibi.Sınav sistemi ise vize 90 soru civarı idi kalan 10 puan pratiklerden sözlülerden geliyordu.Finaller ise 100 soruydu.Tamamı şıklı soruluyor.Kurulu geçme puanı ise vizenin %40’ı finalin ise %60’ı alınarak belirleniyor.Bu puan 60 üstü ve final not da 50 üstü ise sınıf geçiliyordu .Bu şartlar sağlanmazsa bütünlemeye giriliyordu.

  • Sınıfı geçmek çok zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→  Cerrahpaşa için sınıfı geçmek çok   zor demek fakülteye haksızlık olur.Ders olarak da söylediğim gibi sürekli olarak zamandan ,hayattan ,neşeden ,eğlenceden fedakarlık yapmak gerekiyor.Yani genel planlama şöyle oluyor: bu günlerde hedefim bunları bitirmek .Kalan vakit benimdir .Eğer vakit kalırsa diğer istekleriniz için değerlendirebilirsiniz.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→  Aslında şu an kesin bir metod  bulduğum söylenemez ama yakın zamanda hocanın verdiği notları sesli okuyup kayıt altına almayı denedim .Daha sonra ise o ses kaydını açup hocanın slaytı üzerinden tekrar çalıştım.Bunun şu an için test aşamasında olduğunu ve benim için başarılı olduğunu söyleyebiliim.Ezberinin iyi olmasından öte çalıştığın zaman odağının hepsinin orda olması gerekiyor.Ezber çok üstün bir yetenek değil yani tamam bazı arkadaşlar bir kez okuma ile her şeyi aklında tutuyor ama herkes aynı değil neticede .Dolayısıyla ders için oturduğunda tüm odağını toplayıp çeşitli kanallardan bir kaç defa tekrar yaptığında pek bir pürüz kalmıyor.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→  Geçtiğimiz sene birinci sınıftım ve başladık .Cerrahpaşa aslında teorikten çok pratiğe önem veren bir kurum.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→  4. sınıfta stajların başlaması ile stajyer doktor unvanını alarak minik birer doktor oluyoruz ve hastane maceramız da başlıyor .

  • TUS nedir?

→  TUS ösym’nin mezuniyet sonrası belli bir bölümde uzmanlaşmak isteyen hekimleri sınıflandırmak için yaptığı  merkezi sınavdır.Burdan elde edilen puana göre hekimler kendilerine branş seçmektedir.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→  TUS puanını elde ettikten sonra o puana göre istenilen bölümm tercih edilebilir.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→  Bölüm olarak eğer gerçekten tıp istiyorsa kesinlikle öneririm.Üniversite olarak da burda edindiğim samimi dostluklar hayatımı değiştirecek tarzda oldu ve dahası bu kadar fedakarlığa göğüs gererek tercih ettiğim bu bölüm ve özellikle şantiye halindeki bu üniversite bana öyle farklı bir dünya verdi ki ne molozların arasında ders görmek ne yetmeyen mikroskoplar ne de sığmadığımız pratik odaları bana bu  üniversite için bir daha olsa yazmam dedirtti.Hatta aksine bir daha olsa yine yazarım yine yazarım.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

  →  Canım arkadaşım bu tercih senin .Sakın kararı başkalarına bırakma .Senin tercihine karışan insanlar sen bir ömür boyu bu bölümün sıkıntılarını çekerken senin yanında olmayacaklar.Pişman olacaksan sadece kendi verdiğin karardan dolayı pişman ol başkalarının senin için verdiği kararda pişman olman başkalarının umrunda değil.Hayatın boyunca ideallerin olsun ve var gücünle gerçekleştirmeye çalış.Hayatın boşa vakit harcamak için çok kısa olduğunu tüm vaktini ve şimdiki genç enerjini bitirdikten sonra değil şimdi fark et.Üniversite hayatın boyunca geç kalınmış kişilik inşaana başla ve bitirebilyorsan bitir.Üniversite hayatın boyunca bir çok kültürel gezide bulun,oku, gör ,araştır ve yaşa. Bu dünya bizler için keşfedilmeyi bekliyor.Son olarak ya  sevdiğin işi yap ya da yaptığın işi sev.İkincisi daha zor biliyorum ama bu dünyada önüne ne çıkacağı belli olmaz .Sen de bunun psikolojik altyapısını bu cümle ile kur.Her ne yerdeysen oranın sana bahşedildiğini unutma değerini bil ve ona göre yaşa.İnşallah hayatın hep hayırlı şekilde geçer ve inşallah hayırlı olan gönlünün de razı olduğudur.Sağlıcakla kal Allah’a emanet ol.

SORULARINIZ İÇİN: