Merhaba, ben İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 3. sınıf öğrencilerinden Tülay Kiye.

Eczacılık için 5 yıllık bir eğitim almanız gerekiyor. Benim bu fakülteye başladığım sene yeni bir sisteme geçildi. Önceden vize final vardı ve sınavlar sözlü olarak yapılırdı. Sistem değişince yani entegre sisteme geçince sınavlar test usulü yapılmaya başlandı ve ders ders sınava girmek yerine birkaç dersin belli kısımlarına kadar işleyip o derslerin dahil olduğu bir sınava giriyoruz .dersler daha düzenli bir sırada işleniyor ama çok fazla sınava tabi tutuluyoruz, nasıl mı?

Bizde modül dediğimiz ortalamayı az etkileyen sınavlar var yani vize gibi birde kurul dediğimiz ortalamayı çok etkileyen sınavlar var .yaklaşık her ay bir kurul sınavımız oluyor ve o ay içerisinde en az iki tane modül sınavına giriyoruz. Bu şekilde biraz stresli geçebilir ama düzgün bir program ve yeterli zamanı ayırdığınızda başarabileceğinizi umuyorum. Onun dışında bu kurullara dahil laboratuvar dersleri oluyor. Lab derslerinde çok zorlamıyorlar, amaç öğrenmen. Bizim sınıfımız 200 kişi civarında ve amfilerde ders görüyoruz. Fakültemiz ana kampüsün hemen yanında yani hayalini kurduğunuz ve hep televizyonlarda resmini gördüğünüz  o güzel kampüs ..). Devlet yurtlarından fakültenize çok yakın olan iki yurt var Vezneciler’de ve Çemberlitaş’ta. Onun dışında yine de fakültemize ulaşım kolay çünkü bir çok ulaşım aracına yakın otobüs, metro, gemi, tramvay… ulaşım ücretleri öğrenciler için daha uygun ama yine de İstanbul pahalı bir yer gelmeden önce birçok burs başvurularına başvurmanızı tavsiye ederim.

Eczacılık derslerine gelecek olursak , ne gibi dersler alıyoruz diye sorarsanız , kimyanın ve ezberin ağırlıklı olduğu dersleri görüyoruz birkaç tane örnek vereyim: Bitki biyolojisi , genel kimya I,II

Tıbbi biyoloji, farmasötik botanik teorik ve uygulamalı,anatomi ,halk sağlığı,analitik kimya I,II,

Organik kimya I,II  ,mikrobiyoloji ve ümminoloji, biyokimya I,II ,fizyoloji,Farmakoloji,

Farmakognozi, farmasötik kimya I,II  ve birkaç ders daha

Staj konusuna gelirsek 5 yıllık eğitim sürecinde toplamda 120 günlük staj zorunluluğu var ilk sene zorunlu değil onun haricinde yapmak zorunlu.

Okul bitince ya serbest eczacı olabilirsin ama bunun için de ailenden maddi desteğe ihtiyacın olmalı  onun haricinde birçok çalışma alanı var .Hastane eczacılığı,ecza depoları , kozmetik sanayi,adli tıp kurumu, AR-GE gibi araştırma geliştirme merkezlerinde , ilaç firmalarında…

Yani bölüm güzel ama her güzel şey emek ister , bunun içinde çok çalışmanız ve bir şeylerden fedakarlık yapmanız gerekebilir.Ortam güzel ve temiz. İstanbul’da da kendinizi geliştirmeniz için bir çok imkan var . Umarım hakkınızda en güzeli ve hayırlısı olur .

SORULARINIZ İÇİN: