• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→  Merhaba ben Meryem Akkurt İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi  6. Sınıf öğrencisiyim, namıdiğer intörnüm 🙂

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→  Bana kalırsa hangi üniversitede tıp okuduğun bir mühendislik kadar önemli olmamakla birlikte hiç önemli değil de denemez. Çok kalabalık staj gruplarında olmak, yeni kurulan üniversitelerdeki bazı eksiklikler, hocaların öğretmedeki istekleri  tabiî ki bunlar şuan aklıma gelen düşündüğümde bazı fakültelerden fakültemi ilerde ya da geride yapan bazı durumlar. Ama tabiî ki de genel itibariyle bakarsak hangi üniversitede okuduğun değil senin tıbbı nasıl okuduğun önemli ve şu da bir gerçek ki ne TUS’ta ne de atamalarda kimse diplomaya bakmıyor.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→  Bulunduğum üniversitenin  sunduğu avantajlar, dezavantajlara değineceksem eğer ben şimdiye kadar üniversitemi eksileriyle artılarıyla değerlendirdiğimde başka öğrencilere hep önerdim. Açacak olursam hocalarımızla yakın iletişimde olabilmemiz ve eğitimimizde ekstra harcadıkları çaba en büyük avantajlarımızdan biri diyebilirim. Staj gruplarındaki öğrenci sayısının diğer fakültelere kıyasla bir nebze daha az olması da pratik derslerde avantaj oluyor. Fakat fakültenin nispeten yeni olması  bazı dezavantajları beraberinde getiriyor. İllaki bazı oturmamış sistemler maddi eksiklikler oluyor.

  • Tıp okumak zor mu?

→  Tıp okumak zor mu derseniz şunu söylemem gerekir ki hayatta hiçbir şey kolay değildir kolay elde edilen hiçbir şey hayatta gerçek manada yaşanmışlık sağlamaz. Önce hayattaki zor kavramına bakış açımızı değiştirmeliyiz diye düşünüyorum çünkü zorlukla beraber bir kolaylık vardır. Eğer sizin şuan üniversiteye yeni başlayacak olduğunuzu göze alarak asıl merak ettiğiniz soruya cevap vermem gerekirse evet diğer fakültelerle de kıyaslarsak eğer biraz zor, diğer öğrencilere bakarsak onlardan çok daha fazla ders çalışacaksınız ama şunu da söylemem gerekir ki zamanla çalışmaya alışıyor ve bunun hayatınızın diğer alanlarındaki öğrenim sürecinize ne denli katkıda bulunduğunu görebiliyorsunuz.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→  Fakülte ve kampüs ortamıyla ilgili konuşacaksak ben her zaman kampüsü daha çok severim çünkü farklı fakültelerden insanlarla arkadaşlık kurup fikir alışverişinde bulunmak beni daha mutlu ediyor. Fakülte kendi mikro çevreniz olduğu için bazen sıkabiliyor ve tıp muhabbetinden başka yöne ilerleyemeyebiliyorsunuz.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→  İzmir öğrenci için mükemmel bir şehir açsanız öğlen namazında bir cami önünde muhakkak lokma döktürülüyordur 🙂 Bence ulaşımı bir büyükşehir için uygun fiyatlı ama biraz aktarmalar can sıkıcı olabiliyor. Ailemle kaldığım için kiralar hakkında aşırı bilgim yok.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→  Kadavrayı  1. Sınıfta görmüştüm ilk görünce tuhaf olur korkarım diye düşünmüştüm ama formaldehitte fazla kaldığından normal et parçaları gibi gelmişti ve bir şey hissetmemiştim. Fakat sonra direkt yeni kadavra getirmişlerdi o bütün olduğu için ilk bakınca tuhaf olmuştum ama o da çok sürmedi gayet normal bir şeymiş gibi dersimizi işlemiştik.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→  Sınav sistemimiz komite sistemiydi.Komite sisteminde her komitenin her dersten sorumlu olduğunuz belli konuları oluyor ve o komitede sadece o konulardan soru çıkıyor. Yıl sonunda da tüm komitelerin konularını içeren final sınavı oluyor. Finalden 60 almak zorunlu ve komitelerin ortalamaları ile finalin yüzde 40’ı geçme notu oluyor. Sınıfı geçmek için yıl sonu ortalamasının 60 olması gerekiyor.

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→  Sınav geçmek zor mu derseniz çalışınca zor değil.  Sürekli ders çalışmıyoruz komitelerden önce 3 hafta çalışmakla rahat bir şekilde güzel puan alınabiliyor.Stajlarda tabiî ki daha çok çalışmak gerekiyor çünkü onlarda çalışırken asıl amaç sınavı geçmek değil de doktorluğu öğrenmek oluyor.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→  Ben sınav odaklı çalıştığım zaman diğer insanlar gibi çıkmışları sonda çözmezdim, başta çıkmışlara bakar sonra çıkmışlarda daha çok sorulmuş konuları ağırlıklı olarak okumaya çalışırdım. Ama dediğim gibi bu sınav odaklı çalıştığım zamanlarda yaptığım bir şeydi çünkü bu dersler mesleğim olacağı için genelde acaba ilerde karşıma hasta şu şu sebeple gelse nasıl ve ne yaparım diyerek çalışmaya ve okumaya çalışıyordum, yeri gelince textbook karıştırırdım. Bu çalışma tarzı aşırı yüksek puanlar aldırmıyordu ama hocalardan “aferin ayrıntılı çalışmışsın” övgüsünü duymama sebep oluyordu. Kendi yapmadığım ama yapılması gerektiğini geç fark ettiğim şey kesinlikle textbookları ihtiyaç duyunca karıştırmak değil direkt alıp okumak. Ezber gerekiyor mu diye sorarsanız ben ezberi hiç iyi olmayan bir insanım ve hiç ezber yapmadım da. Zorlandığım oldu ama ezber yapamamamın verdiği öğrenmeye çalışmayla mantığa oturtma işlemini iyi yaptığımı düşünüyorum. Diğer yandan ezber yapmak size sınavda yüksek puan aldırır ama iyi doktor yaptırmaz çünkü hasta kitap gibi gelmez.Pratik sınavlarda da işe yaramaz hoca kulağı ters tutturmaya çalışınca hemen anlar ezberlediğinizi.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→  Pratik dersler 1. Sınıftan itibaren vardı temel tıp derslerinin haftada birkaç saatliğine.Giderek saatleri arttı kliniğe geçince de çoğunluk pratik oluyor neredeyse.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→  Bizim kampüsümüz hastanemize uzak olduğu için klinik hocalarımızın hem hastalarına yetişmesi hem bize derse gelmeleri zor olacağı için klinik derslere giriş yapılan 3. Sınıfta biz hastanede ders görmeye başlamıştık. Normalde diğer fakültelerde 4. Sınıfta hastaneye geçilir.

  • TUS nedir?

→  TUS tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi için gereken branş seçme sınavıdır.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→  Bölüm seçimi tıp fakültesinden mezun olup Tus’a girince yapılıyor.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→  Yukarıda da belirttiğim gibi eksileriyle ve artılarıyla fakültemi de üniversitemi de öneririm.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→  Üniversiteye yeni başlayacak arkadaşlarıma söyleyeceğim aslında çok şey var ama bunların çoğu zamanla anlaşılacak şeyler, duam o ki İnşaallah bunları işin başında anlarlar ve bizim aştığımız engelleri onlar çoktan aşmış olur, bizden bir üst basamağa geçerler. Ne konuda olursa olsun yanlarındakilere, onlardan küçüklere, alt dönemlerine her daim her konuda yardımcı olmaları, kendilerinin karşılarına çıkan engellere başkalarının da takılmaması için uğraşmaları gerektiğini düşünüyorum. Ancak bu şekilde daha ileriye gidebiliriz. Genel olarak çağımızın umutsuzluğunu, karamsarlığını atmak için her manada iyilikleri çoğaltmalarını ve üniversitenin özellikle ilk yıllarını çok iyi değerlendirmeleri gerektiğini düşünüyorum.

SORULARINIZ İÇİN: