- Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?
→ Merhaba ben Gülüm Gülsüm Özcan. Kafkas üni. Tıp Fak. 4.sınıf öğrencisiyim.
- Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?
→ Gerçekten tıp okumak istiyorsanız eğer, hangi şehirde veya hangi üniversitede okuyacağınızın bir önemi yok. Şehir degişiklikleri sadece sosyal yaşantınızı etkiler. Sonuçta tıp hekimi olarak mezun olursunuz.
- Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?
→ Fakültemiz küçük olduğu için ve öğrencisi sayısı büyük üni. lere göre az olduğu için hocalarımız bizlerle yakından ilgilenebilmekte. Üst dönemin alt dönemi ezmesi gibi bir durum söz konusu değil aksine her konuda çok yardımcı olmaktalar. Üni. de çeşitli spor aktiviteleri için gerekli ortamlar bulunmakta. Üni.nin büyük bir kütüphanesi mevcut, fakülte içerisinde ders çalışabilmemiz için çalışma salonu da mevcut. Üni. İçerisinde bir erkek bir kız yurdu olması büyük avantaj , diğer yurtlarda üni. ye yürüme mesafesinde. Kafkas üni. de okumanın en büyük dezavantajı kış mevsimi sebebiyle oluşan aşırı soğuklar, ardından ise uzak olması geliyor.
- Tıp okumak zor mu?
→ Tıp okumak düşünüldüğü kadar zor değil. Zaten tempolu ve düzenli çalıştığınız ve gerçekten çalışmayı öğrendiğiniz bir sınav senesinden çıkmış oluyorsunuz. Düzenli çalışmayı bırakmazsanız hiçbir zorluk yaşamazsınız.
- Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?
→ Kampüs içi büyük etkinlikler yok. Fakülte içinde etkinliklerini devam ettiren birden fazla öğrenci topluluğu mevcut. Sene içerisinde her birinin birçok etkinliği gerçekleşiyor. Tıp fakültesi içerisinde kendisine özel bir kantin mevcut öğrenciler ders aralarında burada vakit geçirebiliyor. Kantine Kars’ın soğuk havasına rağmen sıcak bir atmosfer hakim:)
- Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)
→ Kars’a ulaşım tren,otobüs ve uçakla sağlanabiliyor. Uçakla Ankara,İzmir ve İstanbul’dan direkt uçuşlar mevcut Fakülteye yakın bir çok yurt bulunmakta. Üni. Çevresinde öğrenci için uygun birçok apart mevcut. Apart kiraları aylık 700-1000 tl arasında değişmekte. Aylık olarak su 30-50 , elektrik 80-150, doğalgaz (kış mevsiminde)250 350 tl arası gelmekte.
- Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?
→ Kadavrayı 1. Sınıfta ilk anatomi laboratuar dersinde gördük. Doktor olacağımı hissettiğim ilk an oydu sanırım,bir yandan da sevinmiştim gerçek bir insan üzerinde anatomiyi öğreneceğim için.
- Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?
→ Tıp fakültesinin ilk 3 senesi teorik son 3 senesi klinik eğitim alırız. ilk 3 sene komitelerden oluşur. 1.Sınıfta 6, 2.Sınıfta 6, 3.Sınıfta 8 komite vardır. Sene içerisinde girdiğiniz her komiteden 60 üzeri alır ve sene sonunda ortalamanız 70 üzeri olursa finale girmeden bir üst sınıfa geçme hakkı kazanırsınız. Komitelerden herhangi biri 60ın altındaysa veya sene sonu ortalamanız 70 in altındaysa finale girmeniz gerekir.
- Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?
→ Sürekli ders çalışmak gibi bir durum söz konusu değil. Gerektiği kadar ve düzenli çalışırsanız her şeye vaktiniz kalır kolaylıkla sınıfı da geçebilirsiniz.
- Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?
→ Bazı konularda mekanizmayı çözdüğünüzde ezbere gerek kalmıyor. Bazılarında ise ezber yapma yeteneğinizin olması gerekiyor. Derslerde verilen materyallerin bir kaç kez tekrar edilip iyice anlaşılması gerekiyor. Bir kere okuyup olabilecek bir şey değil. Tabii bu benim anlama şeklim herkes kendine göre bir yöntem geliştirir bu fakültede. Kimi yazarak kimi sadece okuyarak çalışır.
- Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?
→ Pratik dersler 1.sınıftan itibaren başlıyor. Haftada bir günün tamamı laboratuarda geçiyor.
- Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?
→ Hastane dersleri yani tıp fak. ‘nın klinik kısmı 4. Sınıfta başlıyor. Hastanede anabilim dallarından stajlarımızı alıyoruz
- TUS nedir?
→ Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ya da Tıpta Uzmanlık Sınavı (kısaca TUS), Türkiye’de tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi için gereken branş seçme sınavıdır. Her yıl şubat ve ağustos aylarında olmak üzere 2 kez yapılır.
- Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?
→ Tıpta bölüm seçimi 6 sene sonra okul bitiminde TUS da aldığınız puana göre yapılır.
- Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?
→ Gerçekten hekim olmak isteyen arkadaşlarım Kars’ın puanın düşük olmasına bakıp kötü düşünmesinler. Gerçekten doktor olmak istiyorsanız Kars sizler için bir şans:)
- Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
→ Kars olduğu için üzülenler olacak aranızda gelip şehri görünce büyük şehirden geliyorsanız bir hayal kırıklığı da oluşabilir. Bunların hepsinin altı boş çıkacak emin olun. 3 senedir buradayım ve Allah nasip ederse burdan mezun olarak hekim olmak istiyorum. Buranın sıcak ve samimi ortamı, edineceğiniz arkadaşlıklar… hiçbir şeye değişmeyeceksiniz bunları. Çok değerli olacak bunlar sizin için.