• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

      -Merhaba ben Melek ARGUÇ . Kafkas üniversitesi tıp fakültesi dönem 4 öğrencisiyim.

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

     -Gerçekten doktor olmak istiyorsanız çok büyük bir önemi yok . Kendinizi geliştirmek sizin elinizde . Ancak her üniversitenin koşullarının farklı olduğu da unutulmamalı .

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

 Öğrenci sayısı az olduğu için için fakülte imkanlarından daha fazla yararlanabiliyorsunuz (laboratuvar, kadavra…).Hocalarla oturup sohbet edebiliyorsunuz. Üst sınıflar her konuda yardımcı oluyor. Üniversitede sporsal aktiviteler için alanlar mevcut. Üniversite kütüphanesi dışında fakültenin kendi kütüphanesi de var. Kars küçük bir şehir olduğu için ulaşım güçlüğü çekmiyorsunuz. Stajyer ve intörnlere hastanede ücretsiz yemek veriliyor. Okulda finalsiz geçiş fırsatı ve birçok aktif kulüp faaliyeti mevcut. Azerbaycan ve Gürcistan’ı kolayca gezebilme fırsatı, çok uzun süre kış sporları yapabilme imkanı bulunması ve eşsiz tarihi güzellikleri de Karsın avantajları arasında.

 Kars’ın soğuk bir şehir hem de diğer şehirlere uzak. Hava koşulları nedeniyle sosyal hayatınız daha dar kapsamlı oluyor ancak bunu genişletmek sizin elinde olan bir şey. Benim için bir sorun olmasa da bir alışveriş merkezi bulunmadığını belirtmek isterim. En önemli sorun kampüs içerisinde vakit geçirebilecek alanlarımızın olmayışı. En kısa sürede bir çözüm bulunmasını ümit ediyorum.

  • Tıp okumak zor mu?

-Elbette zor ama bu bölümü seçen birinin zorluğun farkında olması gerekiyor zaten. Düzenli ve verimli çalışmak gerekiyor. Zorluk komiteden komiteye değişiyor. Bu bölümü neden seçtiğimi sorguladığım komiteler oldu ama o an küçük bir şey oluyor. Mesela bir çocuğun tebessüm nedeni oluyorum ya da bir teyzenin dualarında oluyorum ve o an neden bu zorluklara dayanmam gerektiğini hatırlıyorum.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

-Kampüste büyük etkinlikler olmuyor, vakit geçirebileceğiniz alanlar kısıtlı. Kampüs içerisinde fakülteler birbirine yakın. Tıp fakültesi karşısında hastane mevcut. Fakültede sıcak samimi bir hava hakim. Öğrenci klüplerinin farklı farklı etkinliklerine katılabiliyoruz.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

Kars’a ulaşım tren,otobüs ve uçakla sağlanabiliyor. Uçakla Ankara,İzmir ve İstanbul’dan direkt uçuşlar mevcut. Fakülteye yakın bir çok kız yurdu bulunmakta, erkek yurtları fakülteden uzak ancak ulaşım için otobüs mevcut. Ayrıca özel yurtlar ve üniversite karşısında apartlar var. Apart kiraları 1500-2500 arasında değişmekte (kira bilgileri haziran ayına aittir , ülkemizde her an fiyatlar değişti için belirtmek istedim).

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

İlk senem online eğitim olduğu için 2. Sınıfta gördüm ancak normalde  1. Sınıfta görülüyor. Kadavrayı gördüğümde baskın olan duygum meraktı /. Soran çok olduğu için korkmadığımı da belirteyim.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

Tıp fakültesinin ilk 3 senesi teorik, son 3 senesi klinik eğitim alırız. İlk 3 sene komitelerden oluşur. 1.Sınıfta 6, 2.Sınıfta 6, 3.Sınıfta 8 komite vardır. Sene içerisinde girdiğiniz her komiteden 60 üzeri alır ve sene sonunda ortalamanız 70 üzeri olursa finale girmeden bir üst sınıfa geçme hakkı kazanırsınız. Komitelerden herhangi biri 60’ın altındaysa veya sene sonu ortalamanız 70’in altındaysa finale girmeniz gerekir.

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

Sürekli ders çalışmanın mümkün olabileceğini düşünmüyorum, öyle biri varsa tebrik ederim. Düzenli ve verimli çalışırsanız, size hangi yöntemle ders çalışmanın daha iyi geldiğini anlarsanız sınıfı geçmek çok zor değil. Önemli olan yeterli çalışıp sosyal hayatınızla birlikte okul hayatınızı düzenlemek.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

Mekanizmayı çözmek çok daha önemli. Ezber yapman gereken dersler elbette oluyor ancak ezber uzun vadeli bir çözüm yolu değil. Benim uyguladığım metod görsel üzerinden çalışma ve birden fazla kez tekrar etme. Ancak herkesin çalışma yöntemi kendine göredir, siz de bunu zamanla daha iyi anlarsınız.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

Pratik dersler 1.sınıftan itibaren başlıyor. Haftada bir günün tamamı laboratuvarda geçiyor.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

Hastane dersleri yani tıp fakültesinin  klinik kısmı 4. Sınıfta başlıyor. Hastanede ana bilim dallarından stajlarımızı alıyoruz.

  • TUS nedir?

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ya da Tıpta Uzmanlık Sınavı (kısaca TUS), Türkiye’de tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi için gereken branş seçme sınavıdır. Her yıl şubat ve ağustos aylarında olmak üzere 2 kez yapılır.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

 Tıpta bölüm seçimi 6 sene sonra okul bitiminde TUS da aldığınız puana göre yapılır.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

Gerçeketn doktor olmak istiyorsanız bu bir fırsat, kendinizi geliştirmek sizin elinizde. Size tavsiyem şehre gelirken ön yargı ile gelmeyin. Buradaki samimi ortam ve şehrin tarihi büyüsü zamanla ön yargınızı kırar ama yine de belirteyim dedim.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Hangi üniversitede okursanız okuyun hayatınızın ipleri sizin elinizde, yolunuzu siz çizeceksiniz. Yolunuz her zaman çiçekli olmayacak elbette ama yola iyilik için çıkarsanız zorluklar anlam kazanır. Çıktığınız bu yol uykusuzluk, mutluluk, kaygı, heyecan, başarısızlık, başarı dolu. Her duyguyu dolu dolu tadın. 6 yıl uzun gözükse de çok çabuk geçecek. Geriye yaptığınız güzel işler, dokunduğunuz hayatlar, samimi arkadaşlıklarınız kalacak. Dersleri bir bahane olarak öne sürmeyin, yapmak istediğiniz her şeye vakit ayırın. İlerde bu yaşlarınız sorulduğunda dolu dolu anlatacak anılarınız olsun . Her zaman iyilik seninle olsun, bu yola hoş geldin.