• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz? (İsim, soyisim, üniversite, bölüm, sınıf)

→  Sümeyye Asa. Kocaeli üniversitesi tıp fakültesi 4. Sınıf öğrencisiyim

• Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→  Evet bence önemli. Aslında tıp fakülteleri hocaları genel olarak her yerde çok iyi ancak üniversitelerin sunduğu imkanlar değişiyor.

• Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→  Okulumuz köklü bir okul her şey düzenli yıllardır yerli yerine oturmuş. Hocalarımızın çoğu profesör ve okulumuzun akreditasyon belgesi var yani ileride yurt dışında çalışabilme imkanı da sunuyor.Dezavantajı da bizim okulda her şey geç olur bişey söylenecekse geç söylenir yapılacaksa geç yapılır yani öğrenci pek düşünülmez ama bu yönetim kaynaklı hocaların çoğu öğrenci yanlısıdır.

• Tıp okumak zor mu?

→  Zor ya, kolay diyen yalan söylüyordur.Sürekli yoğun tempo var ve bu yıllar geçtikçe daha da artıyor ama bir süre sonra alışıyor insan ve hallediyor. Sadece diğer bölümlere göre daha fazla emek istiyor.

• Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→  Tıp fakültesi, üniversite hastanesinin içinde Yani kampüste değil ama kampüsün de hemen karşısında. Birinci sınıflar konferans salonu gibi bir yerde ders görüyor masa falan yok oturup dinliyorsun Yani bu biraz sıkıntı ama sadece bir sene. Zaten birinci sınıfta çoğu derse de girmezsiniz 🙂 ikinci ve üçüncü sınıflar amfide oluyor. Dört beş ve altıncı sınıfta da zaten gruplara ayrılıp küçük sınıflarda ders görüyorsunuz.Bizim fakültenin yemekhanesi kütüphanesi kantini vs zaten kampüsten ayrı o yüzden rahatız . Kampüsle aşırı alakalı olduğumuz da söylenemez arada gezmeye vs gidiyoruz . Ama kampüsümüz çok büyük içinde kafeler yeşillikler takılınabilecek yerler var. Ben üye değilim ama dağcılık kulübü vs birçok kulüp olduğunu duydum ve aktiflermiş . Geçen sene yaz festivalleri olmaya başladı bu sene de olacaktı ancak pandemi sebebiyle olamadı maalesef.kampüsümüz merkeze uzak otobüsle çarşıya 25 30 dk falan ancak çoğu üniversite de böyledir. Eksi bir yön olarak da kampüs uzak ama bir de tepede bildiğiniz dağın tepesinde Yani 🙂 bu yüzden çok soğuk oluyor. Ama dağın tepesinde diye sadece bi okul koyup bırakmışlar gibi düşünmeyin kıyafet harici tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz yerler var soğuk dışında dağ tepesinde olması bence sıkıntı değil yani.

• Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→  Ulaşım açısından çoğu yere tek otobüsle bile gitmek mümkün bu yönden memnuniyet sağlar. Çarşıda kiralar ortalamadır yani 3+1 i 1200 e falan bulabilirsiniz ama çarşıdan okula gelmek okul zamanı yarım saati geçer o yüzden çarşıda oturmak pek mümkün değil. Kampüse yakın evlerde lüks siteler de var normal fiyatlı yerler de. Birkaç kişi eve çıkılacaksa kişi başı 500 600 e güzel yerler bulunabilir. Kocaelide her çeşit insan rahat eder her yere yakın, İstanbul’a belediye otobüsüyle bile gidebiliyorsunuz.Ayrıca kocaelide de birçok etkinlik oluyor.

• Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→  1. Sınıfta gördük. Ben pek bişey hissetmedim çünkü birçok işlem uygulanıyor zaten maket gibi oluyorlar artık ama insan üzerinde görmek tabi ki iyi oluyor.

• Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→  Sınav sistemimiz komite şeklinde.Komiteyi de şöyle anlatayım mesela dolaşım sistemi işliyoruz bu sistemle ilgili her şeyi öğreniyoruz.Nasıl çalışır ,organları ,organlarının özellikleri , organlardaki hücreleri,normal işleyişi anormal durumları, hastalıkları vs. Bu sistem 2 ayda işleniyorsa mesela bu işlediğimiz şeylerin tümünden 100 soru soruluyor buna komite deniyor. Bir de öğrendiğimiz konularla ilgili labaratuvar dersleri görüyoruz onlardan da sınav oluyoruz.

• Sınıfı geçmek çok zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→  Sürekli ders çalışan çok yüksek notla geçer ama o kadar çalışmaya gerek yok en azından ilk iki sene aşırı aşırı kasmaya gerek yok . Mesela komite 2 aylıksa 1 ay güzel çalışsanız yeter ve 75 80 alırsınız.

• Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→  Ben anlayarak okuyorum öyle harıl harıl ezberlemiyorum ama bazı dersler için mecburen ezber var ama çok iyi ezberiniz yoksa gelmeyin falan diye bişey yok .bir kere düzgün anlayarak okuyup bir kere de tekrar ederseniz bence yeterli olur .

• Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→  İlk üç sene iğne vurma, tansiyon ölçme , dikiş atma , kan alma falan öğreniyoruz. Dördüncü sınıfta stajlar başlıyor o zaman hasta üzerinden ders işlediğimiz için her şeyi daha da iyi öğreniyoruz .

• Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→  Dördüncü sınıfta başlıyor.

• TUS nedir?

→  TUS yani tıpta uzmanlık sınavı. 6 yıl sonunda girmeye hak kazanıyoruz. Uzmanlığınızı hangi bölümde hangi üniversitede yapmak istediğinizi tercih ediyorsunuz eğer puanınız yeterse orada yapıyorsunuz eğer istediğiniz sonuç olmazsa yıllarca tusa girebilirsiniz. Puanlar da tercih edilme sıklığına göre değişiyor.

• Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→  6 yıl sonunda tusa girip istediğiniz bölümde uzmanlaşmayı seçebilirsiniz.

• Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→  Kesinlikle öneririm. Eğer Cerrahpaşa, Hacettepe,Çapa , Ege tıp gibi çok iyi yerler tutmuyorsa diğer üniversiteler arasında dağlar kadar fark bulamayacaksınız. Ben üniversitemden çok memnunum.Tıp fakültesini istiyorsanız tercih edin başkasının zoruyla seçerseniz hayat zehir olur .

• Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→  Üniversite kendinizi bulacağınız bir yer.Mümkünse aileden ayrı ama çok da uzak bir şehirde okumamaya çalışın. Her anının tadını çıkarın bu kadar özgür ve az sorumluluk aldığınız hayatınızın son dönemi olacak . Bütün zorluklar bir şekilde geçiyor. Eskisi gibi arkadaşlıklar beklemeyin herkes çıkarına bakar. İlk sene grup halinde gezmeyin 🙂 ayrıca tıp seçecek arkadaşlar hücre membranı hücre zarı demek 🙂 çok güzel günler sizi bekliyor endişelenmeyin ve lütfen Büyükşehirlere tercih yapın sonra pişman olursunuz 🙂