• Merhaba, seni biraz tanıyabilirmiyiz?

→  Merhaba ben Davut Davutoğlu KTO Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisiyim.

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→  Evet bence bazı yönlerden önemli. Örneğin özel yada devlet üniversiteleri arasında bana göre bazı farklar mevcut. Bu farklar ilk üç dönemde(sınıfta) belirgin değilken, staj dönemlerinde(4. 5. ve 6. Sınıflarda) belirgin hale gelmektedir. Özel üniversitelerde daha az hasta görme durumu varken devlet hastanelerinde yoğun bir hasta kitlesi mevcut ve bu da devlet hastanelerinde öğrencinin; ilk senelerde aldığı tıp bilgilerini hastanın üzerinde daha iyi ve daha fazla uygulayabilmesini sağlarken diğer yandan çok nadir görülen hastalıkları bile görme imkanı sunmakta ve tabiri caiz ise öğrencinin daha iyi pişmesini sağlamaktadır.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→  Üniversitemizin tıp fakültesi yeni olması hasebiyle bazı avantajlar sunmakta; örneğin hocalara anlamadığımız yahut eksik olan yerleri özel olarak sorabilme imkanı mevcut ve hoca bunu bize özel olarak anlatabilir. Yine üniversitenin idari organları samimidir. İstek ve taleplerimize kısa bir zamanda geri dönüş yapılmaktadır. Rektör, dekan ve hocalarımızdan özel ilgi görebiliyoruz. Dezavantajları ise hala mezun vermemesidir. Bu önemli bence çünkü sistemin tam oturmadığının göstergesidir. 

  • Tıp okumak zor mu?

→  Hayır. Planlı çalışıldığı sürece zor değil. İstediğiniz yerleri gezip dolaşma vakti bulabilirsiniz.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→  Fakülte ortamının yeterli ve olması gereken şeyleri barındırdığını düşünüyorum. Eğitim için gerekli araç gereçler yeterince mevcut olup yeni bir binaya sahip. Kampüs ise biraz geride kalmış durumda. Bunu sebebi yeni ve küçük olması, kampüste olması gereken tesislerin bazılarının (büfe, kültürel tesisler, eczane, kafeteryalar) yeterince olmamasıdır.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→  Yani bazı şehirlere göre kolay, bazılarına göre ise zor. Örneğin ulaşım kolay ve ucuz. İster tramvay, isterseniz otobüs yahut dolmuşları kullanarak üniversiteye ulaşım sağlayabilirsiniz. Üniversite şehir merkezinin birkaç km (3-4) dışında ve bu durum ikamet sorunu yaratmaktadır. Örneğin üniversitenin olduğu tarafta sadece 2 yurt var(bu sene yeni açılır mı bilmiyorum) ve bu yurtlarda genelde yer bulamıyorsunuz. Yine üniversitenin olduğu tarafta evlerin (yeni olmaları sebebiyle) kiraları bana göre pahalı (800-1800 TL). Genel olarak ulaşımı kolay ancak( Bana göre) ikamet sorunu olma potansiyeli mevcut yaşam sunan bir şehir.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→  Kadavrayı 1. Sınıfta gördük. Görünce ilk önce kısa bir dalgınlık süreci, bunu şaşkınlık ve üzüntü hisleri, ardından mutluluk ve sevinç hisleri( somut bir şeyler görmenin verdiği mutluluk) takip etmişti.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→  İlk 3 senede komite [belli konular içeren ve birbiriyle ilişkili derslerin belli bir süre(5-9 hafta) işlendikten sonra bu konulardan sınav olunması] sistemi mevcut. Final sınavına girmeden, finalsiz geçme şansınız var. Finalsiz geçme notu 80 . Sonraki yıllarda ise staj( ör. Dahiliye, genel cerrahi, ortopedi vb..) ile ilgili dersleri görüyorsunuz ve bu derslerden sınava tabi tutuluyorsunuz, kalırsanızda sınıfta değil stajdan(dersten) kalıyorsunuz.

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→  Çok zor değil bence. Sürekli ders çalışmak notunuzu yüksek tutmak isterseniz yapmanız gereken   şey bence. Sürekli ders çalışmadan da geçebilirsiniz sınavı. Yeter ki planlı olun.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→  Ezberin iyi olması gerekli tabiki de. Hem anlamak hem de ezberlemek kabiliyeti güçlü olması gerekiyor. İlk başlarda latince terimler zor görünebilir, akışına bırakmak gerek çünkü ilk sınıfta anlaşılması mümkün olmayan şeyler 2. Sınıfta rahatlıkla anlaşılıyor. Yine 2. Sınıfta anlaşılmayan bazı şeyler 3. Sınıfta kolay bir şekilde anlaşılıyor. Ben genelde ezberliyorum dersleri, zaten ezberlemeden bir şeyler eksik kalır bence. Yani uzun bir süre akılda kalmaz bazı bilgiler.  Tekrarlamak çok önemli burada.  Bir defa okuduğunuz bir şey kısa bir sürede kolayca unutulabilir. Ezberden sonra zaten merak edip ezberlediğiniz şeyleri ( aklınızda olduğu için) evirip çeviriyorsunuz ve burada anlama süreci başlıyor ve böylece yavaş yavaş olaylara hakim oluyorsunuz.

  •  Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→  1. Sınıftan itibaren başlıyoruz ( histoloji için mikroskop dersleri, anatomi için maketler vb. )

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→  Hastanede 4. sınıftan itibaren ders görmeye başlıyoruz. 4-5-6 . sınıf dersleri hastanede görülmüş oluyor.

  • TUS nedir?

→  Tıpta Uzmanlık Sınavının kısaltılmış hali. Bu sınava girerek tıpın bir çok dallarından ( ortopedi, göz, kadın doğum, cildiye, dahiliye vb.) birinde spesifikleşerek uzman olma imkanınız mevcut. Bu sınava girmeden bu bölümlerde uzman olamazsınız.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→  TUS sınavına girdikten sonra puanınıza göre bölüm tercihi yapıyorsunuz.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→  Üniversiteyi önermek için bazı şeylerin oturması gerek. Kastettiğim şeyler üniversitemizde pek oturmuş değil bence. Bu yüzden önerip önermemek konusunda karar vermek için erken olduğunu düşünüyorum. Üniversitemizi tercih edeceklere bir kez daha düşünmelerini öneriyorum. Tıp bölümünü ise tabikide öneririm.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→  Korkacak bir şey yok. Genel kanı olarak anlaşılan zorluk kadar bir zorluğu yok bence tıp okumanın. Planlı olduğunuz sürece istediğiniz aktiviteyi yapabilmeniz için zaman bulabilirsiniz. İlk sınıf alışma dönemi. Anlamadığınız şeyleri zorlamanın anlamı yok zaten onları bir sonraki sınıfta anlayacaksınız. Her şey gönlünüzce olsun. Başarılar…

SORULARINIZ İÇİN: