• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→  Merhaba. Ben Gökçe Öz. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisiyim ve artık 4. sınıfım.

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→  Bence bazı açılardan önemli. Dersi anlatan hocanın yetkinliği, hastanede gördüğün vakalar ya da bir bölümün fakültende olan yandalları gibi açılardan önemli ama diğer şeyler tamamen kendinle alakalı. Teorik bilgi olarak hiçbir tıp fakültesi öğrencisinin eksik kalacağını sanmıyorum.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→  Tıp Fakültesi iki yıl önce Dumlupınar Üniversitesi’nden ayrılarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne geçti. Üniversitemiz bizim sorunlarımızı dinleyen ve çoğunlukla çözüm üretmeye çalışan bir üniversite. Sosyal anlamda da bizleri destekleyerek birçok açıdan kendimizi yetiştirmemizi istiyorlar. Hocalarla iletişime geçmek  kolay. Morfoloji binamızı bizim için yaşanılır bir yer haline getirdiler. Sürekli yeni hocalar alınarak eğitim kadrosunu geliştiriyorlar. Özellikle geçtiğimiz dönem online eğitim sürecinde temel bilimler adına verimli ve öğrenci merkezli davranıldı. Birçok fakülteden bu konuda mağdur olan arkadaşlarımızın olduğunu duyduk. Biz böyle bir sorun yaşamadık.

Dezavantajları yeni kurulmakta gelişmekte olan bir üniversite olduğu için sistem henüz tam anlamıyla oturmuş değil. Bu konuda zorluklar yaşayabiliyoruz. Üniversite hastanesi ile morfoloji binasının yan yana olmamasını da dezavantaj olarak sayabiliriz. Staj döneminde eğitim aldığımız derslikler maalesef kapasiteye göre düşük ve bu da sorun teşkil ediliyor. Tus dershaneleri Kütahya’da eğitim vermiyor. Eğer bir dershaneye kayıt olursanız eğitiminizi online veya Eskişehir’e gidip gelerek sağlamak zorundasınız.

  • Tıp okumak zor mu?

→  Tıp okumanın zorluğu fakülteden fakülteye değişir diye düşünüyorum. Bizim fakültemizde orta seviyede zor olduğunu düşünüyorum. Derslere gerekli özeni gösterir ve düzenli çalışma şekliniz olursa sınıf geçmekte zorlanmazsınız. Hem böylelikle diğer faaliyetler için de zamanınız kalacaktır.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→  Fakülte binamız gerçekten güzel bir yer. Kampüs alanında uzak bir noktada bulunması ulaşım ve hava koşulları açısından dezavantajlı olsa da kampüsümüz de güzel bir kampüs. Vakit geçirebileceğimiz doğal alanlar mevcut.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→  Ben şimdiye kadar öğrenci olduğum için herhangi bir zorluk yaşamadım. Ulaşım tıp fakültesine gitmek açısından maalesef en sıkıntılı konu. Tek bir otobüs fakülteye çkıyor ve o da sık gelmiyor. Kiralar uygun.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→  Bizim dönemimizde fakültede kadavra yoktu görmedim. Fakat bu dönem okula kadavra geldi. Anatomi derslerinde oradan da işlenecekmiş.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→  Komitede birbiri ile bağlantılı konuların derslerini gördükten sonra tek bir sınava giriyoruz. Her yıl belli sayıda (5 veya 6) komiteye girdikten sonra yıl sonunda tüm bunları kapsayan final sınavına giriyorsun. Finalin %40’ı, komite ortalamalarının %60’ının toplamı 60 olduğunda sınıfı geçmiş oluyorsun.  İlk 3 yıl için sistem bu şekildeyken, sonraki yıllarda her staj sonunda sözlü ve yazılı sınav oluyorsun.

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→  Sınıf geçmek zor değil. Sadece belli bir düzen içinde çalışman gerekiyor. Sürekli ders çalışmıyoruz. Hatta başka faaliyetler için de epey zaman ayırıyoruz. Sadece komitenin hangi döneminde ne yapacağını bilmek önemli.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→  Herkesin çalışma ve anlama stili farklıdır. Fakat dersi dinlemek, derse devamlı katılmak kesinlikle çok önemli. Bazı arkadaşlarımız komitenin başından itibaren düzenli çalışırken bazılarımız için son 2 hafta çalışmak yeterli oluyor. Ezber de aynı şekilde. Herkesin kendine göre bir yöntemi oluyor. Kesinlikle korkulacak bir şey yok. İlk başta o kadar latince kelimeyi bir arada görünce “nasıl öğreneceğim?” diye düşünürken farkında olmadan konuşma diline bile sirayet etmiş olarak buluyorsun kendini. Herkes bir şekilde öğreniyor dert edilecek bir şey yok.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→  Pratik dersler 1. sınıftan itibaren başlıyor.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→  Stajlarımız 4. sınıftan itibaren başlıyor.

  • TUS nedir?

→  Tıp fakültesinden pratisyen hekim olarak mezun oluyoruz. Uzmanlık yapmak için “Tıpta Uzmanlık Sınavı(TUS)”na girmemiz gerekiyor. TUS’tan aldığın puana göre tercih yapıp, asistanlık sürecine başlıyoruz. Tıpkı üniversite sınavı gibi tercih yapmak için her bölümün puanı farklı.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→  TUS puanımıza göre tercih yapıp bölüm seçimi yapıyoruz.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→  Evet, öneririm. Ben tercih yaptığım dönemde diş ve tıp arasında kararsız kalmıştım. Hala ara ara acaba bu tercihi  yapmamış olsaydım daha mutlu olur muydum diye kendime soruyorum ve sanırım bu soruyu hayatım boyunca ara ara sormaya devam edeceğim. Bazen hepimiz zorlanıyoruz. Ben sanırım zorlanıyor olmaktan da keyif alıyorum. Kesinlikle yaptığın işe değecek bir bölüm okuyoruz. Şükür sebebimiz çok bu konuda. Allah her zorlukla beraber bir kolaylık da veriyor. Her zaman bir çıkış yolu buluyorsun. Zaten başka türlü olsa zorlanmayacak olduğunun da garantisi yok. Işini aşkla yapan hekimlere her zaman ihtiyaç var. Ben de onlardan biri olmak istiyorum. O yüzden isteyen herkese öneririm.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→  Zor ve kararsızlıklarla dolu bir süreçten geçiyorsun ama bunların hepsinin geride kalacağı ve dönüp baktığında “o kadar da dert etmeme gerek yokmuş, zaten bir şekilde yoluna giriyor” diyeceğin dönemler gelecek. O yüzden kendini yıpratma hiçbir şey için. Ilerleyen dönemde pişman olacak olursan da geri dönüşünün olmayacağını düşünme. Hiçbir şey için hiçbir zaman geç değildir.

Tabii ki fakültemize gelirsen de her türlü sorun ve yardım için burada olduğumuzu bil (sorun veya yardım olması gerekmiyor muhabbet için de buradayız). 

SORULARINIZ İÇİN: