• Merhaba, seni biraz tanıyabilirmiyiz?

→   Merhaba ben Havvanur Çiftci Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi 2.sınıf öğrencisi oldum.

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→   Bence hangi üniversitede tıp okuduğunun bir önemi yok.Her şey sende bitiyor. Bunu mutlaka duymuşsundur ama doğru olduğunu düşünüyorum. Başka üniversitedeki arkadaşlarımla iletişim kurduğumda bunu bir kez daha anladım.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→   Tıp fakültesi önceden Dumlupınar üniversitesine bağlı iken 2018 yılından beri sağlık bilimleri üniversitesine bağlı. Yeni kurulmuş olmasının dezavantajları olduğu kadar avantajları bulunmakta örneğin hocalar bizimle her konuda iletişim halinde.Rektör her zaman sorunlarımızı dinlemeye açık yemekhanede yan yana yemek yiyip sohbet etme fırsatımız bile oldu, olabildiğince bizimle vakit geçirmeye çalışıyor. Dezavantaj olarak da tam oturmuş bir sistem yok yavaş yavaş oturmak üzere.

  • Tıp okumak zor mu?

→   Tıp sürekli çalışma gerektiren bir bölüm. Bir kurul bitiyor diğer kurulun konuları hemen başlıyor. Çok fazla dinlenme ara verme vaktin olmuyor ama planlı bir hayatın olduğu sürece her şeyi yapmaya vaktin var. Bu yıl olabildiğince gezip aile ziyaretlerine gidebildim.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→   Kütahya’da iki kampüs var birinde önlisans bölümleri diğerinde lisans bölümleri bulunuyor fakülte lisans bölümlerinin olduğu kampüste yer alıyor. Büyük, güzel bir kampüs var. Aralarda vakit geçirebileceğin doğal güzellikler var.Fakülte binası zaten yeni yapılmış bir bina.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→   Kütahya’da yaşam kolay.Küçük ve gelişmekte olan bir şehir. Ulaşım dolmuşlarla sağlanıyor kampüs merkeze 16 km uzaklıkta yaklaşık olarak yarım saat sürüyor. Tıp fakültesinin biraz yukarıda kalması nedeniyle ulaşım adına sıkıntılar yaşanıyor. Konaklama açısından kampüste kız kyk yurtları var, merkezde özel yurtlar bulunmakta kaç kişilik oda olduğuna göre fiyatlar değişiklik gösteriyor.Ev kiraları 500- 1000 arasında eşyalı olup olmamasına göre değişiklik gösteriyor.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→   Kadavrayı normalde 1.sınıf 2.dönem anatomi dersinde kas kurulunu işlerken görmemiz gerekiyordu biz tam kadavra derslerini görecekken pandemi süreci devreye girdi ve okullar kapandı.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→   Fakültemizde sınav sistemi 5 komite 1 final şeklinde. Finalsiz geçme mevcut. Finalsiz geçme notu 80. Komite: biribiriyle bağlantılı olan konu ve derslerin 6-8 haftalık bölümler halinde işlenmesi.

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→   Sınıfı geçmek çok zor değil. Hatta geçebilmek için bir sürü seçenek var finalden aldığın not %40 etkiliyor bu ortalamanın yükselmesine yardımcı oluyor. Finalde geçemezsen bütünleme sınavına giriyorsun. Tabiî ki genel olarak ders çalışıyoruz ama planlı olduğun sürece dinlenmeye ve gezmeye de çalıştığın kadar vakit kalıyor.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

  →   Eğer dersi işlendiği gün tekrar edersen veya dersi çok iyi dinlersen sınava son iki hafta kala işin daha kolay ilerler. Ezberin geçerli olduğu tek ders anatomi diğer dersleri anlamadığın sürece ezber yapsan bile sonra unutuyorsun ve bir anlamı kalmıyor. Anatomik terimler ilk kez Latince gördüğümüz için zor gelebiliyor fakat onların yazılı olduğu kağıdı masaya asıp sürekli göz gezdirdikçe ezberlemiş oluyorsun. Zor olduğunu düşünerek başlamak bile ezberlemeyi etkiliyor. Korkacak bir şey yok .

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→   Pratik dersler 1.sınıftan itibaren başlıyor normal ders sayısının yaklaşık 10 da 2 sini oluşturuyor .Labaratuvarlarda mikroskop maket kullanarak işliyoruz.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→   Hastanede 4. sınıftan itibaren ders görmeye başlıyoruz. 4-5-6 . sınıf dersleri hastanede görülmüş oluyor.

  • TUS nedir?

→   Açılımı Tıpta Uzmanlık Sınavı 

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→   Tus sınavından aldığın puana göre tercih listesi oluşturarak gelen sonuca göre bölüm seçimi yapmış oluyorsun

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→   Evet öneririm. Gelişmekte olan kalabalık olmayan bir fakülte ve gelirseniz çok güzel karşılayacak bir topluluğa sahip.Heyecanla bekliyoruz.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→   Daha önce hiç görmediğiniz yeni insanlarla tanışacaksınız ilk dönem alışma dönemi olarak geçer. Umarım bu süreci kolay atlatırsınız. İyi insanlarla karşılaşmanız dileğimle

SORULARINIZ İÇİN: