• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→ Merhaba ben Nisa Nur ADİYAN. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisiyim.

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→ Tıp Fakültesinde alınan eğitim açısından çok büyük farklılıklar yok fakat üniversite imkanları ve  eğitim şekli açısından öğrenciye  bazı avantaj veya dezavantajlara neden olabiliyor.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

  → Avantajları: Celal Bayar Üniversitesinde kadavra sayısı yeteri kadar var yani her öğrenci yeterince inceleyebilecek fırsata sahip oluyor. Laboratuvar ve pratik derslerimiz oldukça fazla, hastanede olan pratik derslerine de üniversite gereken önemi fazlasıyla veriyor. Eğitim kadrosu oldukça iyi ve hocalarımıza ulaşma konusunda zorluk çekmiyoruz ve rahatça bilgi alabiliyoruz.

Eğitim açısından da böyle yapan başka üniversite var mı bilmiyorum ama bizim üniversitede 2 farklı eğitim sistemi var. Hem entegre denen hem de PDÖ denen eğitim sistemini alıyoruz. PDÖ dediğimiz sistemi de 1. sınıfın 2. dönemi almaya başlıyoruz.

  Dezavantajları: Amfiler yetersiz geliyor yani kişi sayısıyla pek uyumlu değil bu konuda henüz bir sıkıntı yaşamadık ama eğitim gödüğümüz bina da pek yeni sayılmaz. Kampüsümüz de biraz küçük ve içerisinde kafe tarzı yemek yiyebileceğimiz mekan sayısı sınırlı.

  • Tıp okumak zor mu?

→ Tıp okumak tabiki diğer bölümlerle karşılaştırılırsa okuması çok zor bir bölüm. Dersler için çok zaman harcanması gereken ve  sınav haftaları özellikle yoğun çalışma gerektiren bir bölüm ama ben severek okununca ders yükünün çok da rahatsız etmediğini ve zorlamadığını düşünüyorum. Öğrenmemiz gereken çok fazla şey var ama ilginiz bu yöne doğru şekilenince daha da merak ederek okuyorsunuz ve bu size bir süre sonra keyif vermeye başlıyor.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

  → Fakültemiz hastanenin de içerisinde olduğu bir kampüs içerisinde olduğu için çoğu tıp fakültesi kampüslerinde olduğu gibi öğrencilere yönelik pek bir imkanı yok. İçerisinde hastanenin bir kafeteryası , altıgen denen bir kafe, alis denen başka bir kafe ve diğer sağlık bölümleri binaları ile birlikte dekanlık binası ve 2 yemekhane bulunmakta. Tıp fakültesi yemekhanesi de diğer bölümlerden ayrıdır. Ayrıca sadece tıp fakültesi öğrencilerinin kullandığı bir kütüphanemiz bulunmaktadır 7/24 açık.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→ Manisa’da öğrenci olmak oldukça rahat.Şehir çok büyük olmadığı için pahalı değil ama şehir imkanları çok büyük bir şehir olmamasına rağmen öğrenci için oldukça yeterli seviyede. Tıp fakültesine yakın birçok özel yurt imkanı var ve bu yurtların fiyatları her öğrenci kesimi için çeşitlilik gösteriyor.Ayrıca tıp fakültesine yakın 1 kyk kız ve erkek öğrenci yurdu da var.Bunların dışında fakültenin bulunduğu semtte öğrenciye kiralanan daireler de var. İzmir’e çok yakın olduğu için birçok faaliyeti orda yapıyor öğrenciler ama bulunduğumuz şehirde de imkanlar yeterli.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→ Kadavrayı 1. sınıfta gördüm ve dediğim gibi yeterli sayıda olduğu için fazlasıyla inceleme fırsatı buldum. Bölüme çok severek geldiğim için oldukça meraklı ve hevesliydim zaten. Alınan pratik dersimden sonra bile kadavrayı birkaç arkadaşımla inceleyip merak ettiklerimizi hocamıza sorma fırsatı yakaladık. İlk başta biraz garip geliyor kadara ama ben görüp inceleme fırsatı yakaladığımda bu mesleğin daha ayrı bir özveri istediğini anlamıştım ve tekrardan kutsal bir meslek olduğunu düşünmüştüm doktorluğun.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

  →   Her sınıf için farklı komite(kurul) dediğimiz sınavlar ve eğitim dönemleri oluyor.Örneğin 2. sınıfta 7 kurul, 1. sınıfta 6 kurulumuz vardı. Her kurulun hafta sayısı da farklı oluyor ve belirlenen hafta süresinden sonra kurulun tüm dersleri verilmiş oluyor ve kurul sınavı dediğimiz 100 soruluk bir teorik sınava giriyoruz. Bunun dışında o kurul içerisinde olan pratiğini gördüğümüz derslerin de pratik sınavlarına giriyoruz bu sınavlar da bazen zilli sistem bazen de amfi içerisinde klasik sınav tarzı oluyor. Ayriyeten beceri dediğimiz hastane içerisinde kullanacağımız becerilerin öğretildiği derslerimiz de oluyor ve bunların sınavlarına da giriyoruz bu sınavlarda uygulamalı ve sözlü olarak öğretilenleri yapmamız isteniyor.

  Ve bizde final de var. Ortalaması 85 ve üzeri olmayan herkes yıl sonu 1 yılın konularını kapsayan 200 soruluk teorik bir sınava giriyor.

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→ Konu insan hayatı olunca yeterli düzeyde ve olması gerektiği kadar öğrenmek diğer bölümere kıyasla zor olabiliyor tabiki. Ama yeteri kadar çalışıp öğrenince sınıf geçmek zor değil 🙂

Tıp öğrencilerinin sosyal hayatı olmuyor tarzı şeyler duymuşsunuzdur siz de ama bu kadar abartıldığı kadar değil bence.Günlerinizi güzel planlarsanız ve ders çalışmanız gereken zamanalarda ders çalışırsanız geri kalan zaman size her şey için yetiyor. Zamanınızı neye ne kadar harcamak istediğinize bağlı yani. Bir de tıp fakültesi içerisinde sosyalleşebileceğiniz o kadar çok etkinlik oluyor ki ben bazen etkinliklere yetişemiyordum yani.Tıp fakültesi içerisinde olan öğrenci klüpleri bunlar için en iyi fırsat.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→ Tıp fakültesinde ezberinin olması gerekli gerçekten. Fakültede sadece okuyarak ezber yapanlar da var ama ben genelde kısa özeteler çıkararak çalışıyorum sonrasında da notlarımdan okuyarak çalışıyorum ama her şeyi yazmak oldukça zor çünkü çok fazla ders notu oluyor bize verilen.Çıkardığınız özetler baya kısa olmalı 🙂

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→ Biz ilk dönem başlamıştık. Anatomi aldığımız ilk kurulla beraber pratik ve beceri derslerimiz başlamıştı.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→ 4. sınıfta artık tüm dersler hastanede ve hastanedeki sınıflarda verilmeye başlanıyor.

  • TUS nedir?

→ Tıpta Uzmanlı Sınavı dediğimiz TUS 6 yılın sonunda yönelmek ve uzmanlaşmak  istediğimiz bölümü seçmek için girdiğimiz bir sınav.Sınava girip istediğiniz bölüm için yeterli puanı aldığınızda o bölüm için kaç yıl belirlenmişse o kadar yıl tercih ettiğiniz şehirde bir daha bölüm eğitimini alıyorsunuz. Hem çalışıp hem okuyormuşsunuz gibi düşünülebilir.

TUS’a her hekim girmek zorunda değil bu arada. Uzmanlaşmak isteyen giriyor sınava.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→ 6 yıllık eğitimimizin sonunda.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→ Tıp okumayı gerçekten istiyorsanız tercih edin bence derim. Ders yükü fazla olduğu için sevmeden okunacak bir bölüm değil. Celal Bayar’a gelecekler anlar ileride söylediğimi bizim bi hocamız bize aşk ile yapın arkadaşlar diyor bence de aynen böyle olmalı 🙂 Okuduğum üniversiteyi de öneririm ben çünkü hocalarımızla aramız oldukça iyi ve çekinmeden onlarla konuşup rahat bir şekilde ulaşabiliyoruz.Şehir olarak da ben önceden İzmir’i isteyen biri olarak söyleyebilirim ki iyiki bu sıralamada Manisa’yı tercih etmişim çünkü İzmir gibi büyük bir şehirin kalabalığından ve yoruculuğundan uzak olup her istediğimde de 20 25 dakikalık bir yolculuk sonrası İzmir’e gidebilme imkanı tıp gibi zor bir bölüm okuyanlar için çok iyi bir avantaj.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→ Çok fazla araştırın sorun soruşturun ve içinize en sinen üniversite/ bölüm tercih edin olur benim tavsiyem. Hayat sizin ve ilerideki mesleğinizi seçmek bu dönemde verebileceğiniz en önemli karar. Tıp ile ilgili veya Manisa ile ilgili beni instagramdan bulup aklınıza takılanları çekinmeden sorabilirsiniz. Umarım sizin için en iyisi olur.

SORULARINIZ İÇİN: