• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→  Selva Karaöz-2017 mezunu Marmara Üniversitesi

  • Beslenme ve Diyetetik nedir, eğitimi kaç yıl sürer? Bize bölümünü biraz açıklayabilir misin?

→  Beslenme ve Diyetetik bölümü insanların yaşam standartlarını artırmak, kaliteli bir hayat şekli sunmak için hastalara veya danışanlara yeterli ve dengeli beslenme sistemini uygulamalı anlatan beslenme bilim dalının bir parçasıdır.Bölümümüz 4 yıllıktır.Labaratuvar ortamında uygulamalı dersler mevcuttur.( Sağlıklı menüler planlayıp kalori hesaplaması yapılması gibi)

Hastaların/danışanların öncelikli olarak boy,kilo,BKI indeksi,kronik hastalığı, anemik durumu,genetiksel ve çevresel faktörleri,ilaç kullanımı,cinsiyet,yaş ve sosyoekonomik durumuna bakılarak hastaya ayrıntılı bir şekilde sağlıklı beslenme listesi verilmektedir.

  • Mezun olduktan sonra nerelerde çalışabiliyorsunuz? Hastanede mi oluyorsunuz?

→  Mezun olan bir diyetisyen sadece hastane bazlı değil halk sağlığı sisteminde yani toplum sağlığı merkezleri ve ilçe sağlık müdürlüklerinde obezite polikliniği olarak hizmet vermektedir.Özel sektörde ise araştırma geliştirmeci,toplu beslenme sistemleri,sağlıklı ürün geliştirme üzerine firmalarda,spor merkezlerinde de çalışabilmektedir

  • Atama süreci nasıl ? Herhangi bir sınava giriyor musunuz?

→  KPSS sınavına girilmektedir.Sınav sistemi çift yıllarda olup,sadece genel kültür ve genel yetenek şeklinde iki bölümden oluşmaktadır.Atama sistemi son yıllarda zorlaşmış olup,yüksek puanlar ile atanılmaktadır..Nevşehir-Avanos İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne misal 94.25 puanla 2019 yılında atandım.

  • Staj yapıyor musunuz? Bu süreci bize anlatabilir misin?

→  Staj yapılan yerler özel hastaneler,devlet hastaneleri,eğitim araştırma hastaneleri,toplum sağlığı merkezleri, toplu beslenme sistemi verilen yerlerdir. 3.sınıf yaz döneminden başlayıp 4.sınıf boyu staj yapılmaktadır

  • Bulunduğun üniversitenin size sağladığı avantaj ve dezavantajlardan  bahseder misin?

→  İstanbul’da  okurken birçok sosyal kuruluşla tanışma imkanına sahip olabilirsiniz.Bölümle alakalı workshop ,seminer,kongre ve sempozyumlara katılma imkânı çok.

  •  Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→  Marmara Üniversite’nin çok büyük bir kampüsü yok.Sağlık kampüsü ayrı bir yerdedir.Ulaşım açısında metro ve otobüs imkânları mevcuttur.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Sınıfı geçmek zor mu?

→  Vize-final

  • Hep sağlıklı mı besleniyorsunuz, böyle bir zorunluluk hissediyor musunuz?

→  Sağlıklı beslenme konusuna gelince hayatımda aşırı dikkatli değilim fakat fermente işlenmiş et ürünleri ve kızartmalardan uzak duruyorum. Temel besin kaynaklarından ölçülü bir şekilde almaya çalışıyorum.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→  Üniversiteye yeni gelen arkadaşlar  mutlaka kendini bölüm dışında da geliştirebileceğiniz etkinliklere katılın.Bölümünüz ile ilgili araştırma ve makale okumaları dışında hayatınıza değer katacak roman,sosyoloji,tarih,kültür,din gibi farklı alanlarda okumalarınız olsun. İmkânınız varsa şehir gezin tabi ki kültürel bir gezi şeklinde.:)

SORULARINIZ İÇİN: