• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→ İrem Habiboğlu Marmara Üniversitesi tıp fakültesi 3.sınıf

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→ Diğer bölümler kadar önemli olmasa da bence yine de önemli çünkü her tıp fakültesinin sunduğu imkanlar aynı değil mesela her tıp fakültesinde yeterli sayıda kadavra yok ya da bazı tıp fakültelerinin laboratuvar imkanları öğrenciler için yeterli değil bence bunlar bir tıp fakültesi için önemli faktörlerdir.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→ Marmara Tıp Fakültesi devlet üniversiteleri arasına sadece İngilizce eğitimi uygulayan tek tıp fakültesidir ve eğitim dili %100 ingilizcedir bu durum bize literatüre hakim olabilme ve sürekli gelişen tıp dünyasında günceli takip edebilme imkanı vermektedir. Dezavantaj olarak ise eğer İngilizceniz yeterli değilse tıp eğitiminden  önce tıp eğitiminden bağımsız olarak hazırlık eğitimi almanız gerekmektedir.

  • Tıp okumak zor mu?.

→ Bu soruya zor değil dersem yalan söylemiş olurum evet zor ama eğer gerçekten tıp istiyorsanız bu zorluk bile size çok keyif verecektir

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→ Marmara Tıp  Fakültesi diğer fakültelerden ve ana kampüsten ayrı olarak Maltepe Başıbüyük’teki sağlık kampüsünde yer almaktadır . Diğer bölümlerden ayrı olduğumuz için açıkçası fazla renkli bir kampüs hayatımız olduğu söylenemez.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→ İstanbul’da öğrenci olmak aslında düşünüldüğü kadar zor değil. Mesela aylık ulaşım ücreti 55 TL birçok şehre göre gayet uygun bir fiyat , bizi zorlayan kısım her okula ulaşılabilecek yurtların bulunmayışı ve ev kiralarının yüksek oluşu.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→ Kadavrayı ilk olarak 2.sınıfta gördüm. Açıkçası ilk başta görmeden korkacağımı düşünüyordum fakat hiç öyle olmadı hatta zaman geçtikçe anatomi pratiklerini heyecanla bekler oldum.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→ Komite, (MÜTF için)ortalama 2 ay süren derslerin sınavına verilen isimdir. 1. Sınıfta 4, 2. ve 3. Sınıfta ise 5 komitemiz var. Final sınavımız yok. Geçme notumuz ise 45 fakat bunu görünce 45 alarak sınıfı geçebileceğinizi düşünmeyin. Sınavlarda çan sistemi uygulanıyor ve eğer çok zor bir komiteden çıkmadıysanız 45 DD ya da FD harf notuna denk gelir bu da sayısal olarak 1 ya da 0.5 demektir . Eğer sene sonunda ortalamanız CC yani 2 yi tutmazsa sınıfı geçemezsiniz. Eğer sene içinde 45 puanı geçemediğiniz komite veya komiteler olursa temmuz ayında bu sınavların bütüne girersiniz.

  • Sınıfı geçmek çok zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→ Sınıfı geçmek çok zor değil ama tabi çok da kolay değil. Mesela ben 2 ay süren komite derslerinin ilk 1 ayı sadece derslere katılırım ekstra ders çalışmam ve oldukça fazla gezerim, 2. ay ise hem derslere katılıp hem de sıkı bir şekilde der çalışırım. Özellikle son 1-2 haftada  çıkmış soruları çözer sınava hazırlanırım.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→ Tıp sanıldığının aksine sayısal değil sözel bir ders olduğu için be ders slaytlarımı tekrar tekrar okurum yeterli tekrara ulaştığımda da çıkmış soruları çözüp hazırlanırım. Evet ezberiniz iyi olursa bu sizin için bir avantaj olur çünkü bir slaytı 5 kere okumak yerine 2 kere de okuyup ezberlerseniz bu size zamandan tasarruf sağlar.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→ MÜTF’ de ICP( Introduction to Clinical Practise) yani klinik uygulamaya giriş adlı tıp eğitiminin ilk 3 senesinde devamlı ve interdisipliner uygulamaya sahip, temel hedefi öğrencileri hasta ve hasta yakınlarıyla humanistik, yetkin ve profesyonel düzeyde ilgilenmek üzere yetiştirmek olan programdır.1.sınıfta kan alma, enjeksiyon yapma, damar yolu açma  2. Sınıfta kas-iskelet ve göğüs muayenesi 3. Sınıfta ise kardiyak muayene, batın muayenesi, nörolojik muayene, jinekolojik muayene ve kötü haber verme gibi eğitimler verilmektedir. Zaten 4-5-6 . sınıfta her tıp fakültesinde olduğu gibi hastanede staj ve eğitimler alınmaktadır.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→ Hastanedeki derslerimiz 4. Sınıfta başlıyor fakat ne zaman istersek ilk 3 sene içerisinde de hastaneye gidip gözlemci olarak bulunabiliyoruz.

  • TUS nedir?

→ Tıpta Uzmanlık Sınavıdır.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→ Bölüm seçimi 6 yıllık tıp fakültesi eğitimi bittikten sonra girilen TUS’ a göre yapılıyor.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→ Eğer gerçekten Tıp istiyorsanız kesinlikle MÜTF ‘ye gelmenizi öneririm çünkü bu okuldan sadece bir doktor olarak çıkmayacaksınız buna emin olabilirsiniz. Marmara Tıptan literatüre hakim, bilimsel çalışmalar yapabilen , insan ilişkileri gelişmiş yetkin bir birey olarak çıkacaksınız.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→ Üniversiteye kadar okuduğunuz okullar belki sizin seçiminiz değildi ama üniversite her ne kadar puana bağlı olsa da bölüm olarak sizin seçiminiz o yüzden okuduğunuz bölüm ne oluşa olsun hakkını verin ve hep en iyi olmayı hedefleyin ve ne olursa olsun mutlu olmaktan vazgeçmeyin.

SORULARINIZ İÇİN: