• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→ Damla Gezici, Mersin Üniversitesi,Tıp Fakültesi, 2. Sınıf

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→ Türkiye’deki tüm tıp fakültelerinde standart bir eğitim verilmektedir.Ancak fakültelerdeki öğretim görevlilerinin deneyimi, bilgisi, fakültenin disiplini ve aldığı kararlar da eğitim şartlarını değiştiriyor diye düşünüyorum.Ancak olay yine kişide bitiyor.Öğrenci çalışmazsa en iyi bir profesör bile bir şey katamaz ona.Ancak bilgiye açık,öğrenmeye istekli ve meraklı bir kişi her türlü yolunu bulur ve kendini geliştirir.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→ Önce avantajlarından bahsedersek kampüsü olsun eğitimi olsun iyi bir üniversite.Çok fazla sosyal aktiviteye sahip bir üniversite.Şehrin her yerinden ulaşım kolay.Tıp fakültesi için hastane ile fakültenin yan yana olması avantaj.Disiplinli güzel bir üniversite.Dezavantajlarına gelirsek diğer üniversitelere göre daha çok zorluyorlar.Dekanlık kararları diğer üniversitelere göre daha geç alınıyor.Yani idari işlemler konusunda biraz yavaşlar.Tabi bu fakülte için dezavantajlar oldu ama genel anlamda pek bir dezavantajı yok.

  • Tıp okumak zor mu?

→ Temel eğitimin bile 6 yıl sürdüğü bir bölümün, mesleğin kolay olduğunu söylemek zor bence.İnsan vücuduyla ilgili her şeyi öğrenmek, bir de öğrendiklerini unutmamak gerekli.Bu yüzden de sürekli çalışmak, bilgileri taze tutmak lazım.Sonra tıpta tıbbi dil gereği latince gördüğümüz dersler var.Bunlara çalışmak da hayli bir zor.Ancak planlı ve programlı bir ilerlemeyle çalışıp kendinizi geliştirirseniz aşılamayacak bir durum değil diyebilirim.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→ Etrafı ağaçlarla çevrili, doğal, samimi bir kampüsü var.Yanında üniversite hastanesi bulunmakta.Amfilerimiz, konferans salonlarımız yeterli sayıda ve büyük.Üniversite kampüsünün her yerine ring otobüsü ve kampüs içi ücretsiz dolmuşlarla ulaşım mevcut.Temiz ve güzel bir kampüs kısacası.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→ Ulaşımı kolay ve ucuz bir şehir Mersin.Maddi açıdan da her anlamda diğer şehirlere göre daha uygun.Ayrıca sosyal aktiveleri çokça içeren bir şehir.Kiralar da arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla normal.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→ Kadavrayı 1. Sınıf bahar dönemi(2.dönem)başında görmeye başladık.Görmeden önce ölü bir insan bedeni görmeyi korkunç bulacağımızı düşünmüştük ama öğrencilerin biri bile bayılmadı.Herkes diğer arkadaşının normal karşıladığını görünce pek bir şok etkisine girmiyor açıkçası.Zaten tamamını görmüyoruz bir anda.Hangi konu işlendiyse onun pratik dersi olarak sadece ilgili kısmı görüyoruz.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→ Komite; yaklaşık her 1.5-2 aylık görülen derslerinizden sınava tabi tutulduğunuz bir sistem.Yani o 2 aylık sürece komite; süreç sonunda girilen sınava da komite sınavı deniliyor diyebilirim.Örneğin 1. Sınıfta 5 komite ve bir final sınavına girdik biz.Konular işleniyor.Yıl içinde 1.5-2 ay arayla o ay içinde gördüğünüz konulardan sınava giriyorsunuz.Yıl sonunda da tüm gördüğünüz konulardan oluşan bir sınav olan finale giriyorsunuz.Sınavlarda baraj sistemi bulunuyor.Genel sınıf geçme notu 60.Finalsiz geçiş yok.Ve final geçme notu da 50.Yani finalden 50 nin altında aldıysanız genel ortalamanız 60 üzeri olsa bile büt’e giriyorsunuz.Her bir komite sınavının genel ortalamaya etkisi%12 final %40 idi 1. Sınıfta.Genel hatlarıyla sistem bu şekilde.

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→ Çoğu tıp öğrencisi kendim de dahil olmak üzere Komite başında pek çalışmıyor.Sınava son 3 hafta kala ders çalışmaya, çıkmış soru çözmeye başlayıp sınava girme şeklinde geçiriyoruz.Ama düzenli çalışanlar da var tabii ki.Ki daha iyi notlar alıyorlar sınavdan da ve süreci daha az stres ve yorgunlukla atlatıyorlar.Henüz derslerimiz çok ağır olmadığı için sürekli çalışmıyorum ama kütüphanelerde üst sınıfları hep görüyordum.Belli kişiler düzenli olarak geliyordu hep.Yani o biraz öğrencisinin kendisine kalmış diyebilirim.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→ Bu konuda şöyle yapıyorum:
Derslere giriyorum.Kafamda konunun ne olduğu az çok şekillenmiş oluyor.Sonra öğrenci notları ve hocaların verdiği slaytlar oluyor.Onu alıyorum fotokopi olarak.İlk önce sadece okuyorum.Aradan birkaç gün geçince önemli notları vurguluyorum.Özellikle sınavda çıkabilecekleri.Çıkmış sorulara bakıyorum.Sınav öncesi de genel tekrar yapıp giriyorum.Tabi bu yılın zor kısmı online geçtiği için çok uygulayamadım evde ama bu yöntemle girdiğim sınavlarda yüksek aldığımı söyleyebilirim.Ezber konusunda da genel olarak bilgileri ve terimleri hafızada tutma söz konusu olduğu için iyi olması gerektiğini düşünüyorum.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→ 1.Sınıfın başından beri görüyoruz.Teorikte herhangi bir derste konu işleniyor.Sonra pratik dersinizi görüyoruz.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→ 4.sınıfta staj görmeye başlıyoruz.O yüzden neredeyse full hastanede oluyoruz.

  • TUS nedir?

→ Açılımından da anlaşılacağı gibi tıpta uzmanlık sınavı, belli bir branş üzerinde uzmanlaşma sınavı.Şubat ve Ağustos’ta olmak üzere yılda 2 kez yapılıyor.Sonucunuza göre branş seçimi yapıyorsunuz.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→ 6 yıl herkes için standart bir eğitimdir.6 yılın sonunda branş seçimi yapıyor veya acil doktoru, pratisyen hekim olarak göreve başlıyorsunuz.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→ Disiplinli, eğitimi iyi, temiz, güvenilir, güzel ve dolayısıyla tercih edilebilir bir üniversite. Bölüm için de gerçekten bu mesleği yapmayı istiyor ve kendinize güveniyorsanız tercih etmenizi tavsiye ederim.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→ Geleceğe yönelik nasıl planlarınız var bilemem ama üniversite öğrencisi olmak sadece gezmek veya hep çalışmak değildir.Vaktinizi planlı ve programlı harcarsanız her ikisini de vakit bulabilirsiniz.Gezin, yeni aktiviteler arkadaşlıklar edinin, kitap okuma alışkanlığı kazanıp kendinizi yeniden keşfedin, kütüphanede vakit geçirin, ders de çalışın.Kısacası ömrünüzün en verimli dönemini dolu dolu geçirin.

SORULARINIZ İÇİN: