• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→ Helin Turanlı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem/3

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→ Kesinlikle önemli özellikle tıpta eğitim gördüğün süreç meslek hayatında çok fazla önem taşıyor

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→ Üniversitemizin özellikle kadavra sayısının çok olması pratik derslerde çok kolaylık sağlıyor. Aynı zamanda akredite bir üniversite olduğumuz için diplomamız yurt dışında da geçerli oluyor.

Dezavantajları daha çok sınav sistemi ile ilgili örneğin baraj sisteminin olması (mesela 10 anatomi sorusundan en az beş doğru yapman gerek. Yapman gerekenin altında yaptığın soru sayısı kadar doğruların eksilir.)

İkincisi ise yine sınav ile ilgili ve o da final barajı. Yani komite ortalaman 67-100 arası kaç olursa olsun finalden 50 alman gerekiyor

  • Tıp okumak zor mu?

→ Tıp okumanın zorlukları var ve okuduğunuz üniversitedeki sistem de bu zorluğu belirler. Ancak ben hep, tıp fakültesi kazanan birinin tıp okuma kapasitesi olduğuna inandığım için çoğu öğrencinin bu zorluğu kendince kolaylaştırıp sisteme alıştığı için eğitim hayatından mezun olabileceğini düşünüyorum

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→ Bizim üniversite ve kampüs çok eski değil. Yani güzel ve büyük. Tıp fakültesi diğer fakültelerden,hastaneye yakın olması için, biraz daha ayrı bir yerde fakat kampüs içinde ulaşım kolay olduğu için bu fark edilmeyecek bir uzaklık. Mersinin deniz ve yeşilliği ile meşhur olması kampüsümüzde de fark ediliyor.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→ Ulaşımı vs gayet rahat. Kira ulaşım diğer ihtiyaçları karşılayabilmeniz için büyük bir bütçe ayırmanız gerekmez. Birçok yerden daha ekonomik bir şehir ama tabi büyük şehir olması ve birçok nedenden dolayı da orta düzey bir bütçe istiyor Mersin.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→ Üniversitemiz kadavra açısından oldukça zengin. Biz kadavrayı birinci sınıfta gördük.

İlk gördüğümde garip hissetmiştim ama korku vs olmadı kimsede.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→ Sınav sistemimiz komite sistemi. Yani belirli bir sürede (1,5-2 ay) işlenen konuların bu süre sonunda 100 soru şeklinde teorik olarak sorulması. Bu derslerin soru sayısını da süre içerisinde işlenen dersin ders sayısı belirliyor. Yani en çok işlenen dersin en çok sorusu olur. Ve hemen hemen her dersin pratik dersi de oluyor bazısı kağıt üzerinden bazısı maket vs üzerinden yapılıyor. En son bunların ortalaması alınıp komite notun olarak sisteme aktarılıyor. Öncesinde de bahsettiğim gibi baraj sistemi var yani kısaca 100 sorudan en az 50 doğru yapman lazım mesela 40 doğrun varsa ellinin on altında olacağın için -10 olur bu da 30 almak demek oluyor.

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→ Hayır sürekli ders çalışmıyoruz. Daha çok komiteye yakın (özellikle 1,5-2 hafta kala) çok çalışıyoruz. Evet sınıfı geçmek zor ama zamanında dersi çalışmak önemli çünkü tıp fakültesinin zorluklarından biri de konuların çok olması ve bu da yetiştirmek açısından sıkıntı çıkarabiliyor. Dediğim gibi sistemi oturttuktan sonra sonra hiçbir şey zor değil.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→ Derse göre uygulanan metotta değişiyor. Fakat bu bir gerçek ki tıp ezberden ibaret değil. Neden sonuç mantığı isteyen bir bölüm. Ben en iyi yazarak öğreniyorum ve çok ezber isteyen dersleri de çok yazıyorum bu şekilde ezberden ziyade daha iyi aklımda kalıyor.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→ Bizim fakülte de pratik dersler birinci sınıftan başlıyor.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→ Hastanedeki derslerimi dördüncü sınıftan itibaren başlıyor

  • TUS nedir?

→ Biten üniversite hayatı sonrası belli bir alanda uzman olabilmek için girilen tıpta uzmanlık sınavı.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→ Bölüm seçimi üniversite bittikten sonra girilen TUS sınavından sonra yapılıyor. Tabi seçmek istediğin bölüme göre de alman gereken puan oluyor.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→ Ben Mersini seviyorum öneriyorum herkese de ama şunu da göz önünde bulundursunlar sınav sistemimiz zor bu da zor olan tıp fakültesini biraz daha zorlaştırıyor.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→ Hayallerinizin peşinden gidin ve bir şeyi gerçekten istiyorsanız yapın. Çünkü sizin hayatınız.

SORULARINIZ İÇİN: