- Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?
→ Merhaba benim adım Büşra NAVDAR, Recep Tayip Erdoğan Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik bölüm 3. Sınıf öğrencisiyim.
- Hemşirelik eğitimi kaç yıl sürüyor?
→ 4 yıl sürmektedir.
- Hemşirelik bölümünü neden seçtin, istediğin bir bölüm müydü?
→ Hemşirelik bölümünü ilk akla gelen geniş iş imkanlarının etkisi olsada seçmemin asıl nedeni kişiliğime yakın olmasıydı. Hemşirelik sorumluluk isteyen , ani gelişebilecek problemlere hızlı çözümler üretebilen , kişileri bilgilendirebilen , iletişim becerisi isteyen bir meslek olduğu için kendime yakın gördüm ve ailemin , çevremin hemşirelik zor meslek demesine rağmen isteyerek seçtiğim ve isteyerek okuduğum bir bölümdür.
- Atama süreci nasıl ? Okul bittikten sonra herhangi bir sınava giriyor musunuz?
→ Her 2 yılda bir gerçekleşen KPSS sınavına girerek atama gerçekleşiyor.
- Staj yapıyor musunuz? Bu süreci bize anlatabilir misin?
→
Evet staj yapıyoruz. Stajı dönem içinde hastane ve RTEÜ simülasyon merkezinde gerçekleştiriyoruz.
Hastanede gerçekleşen stajımızda 6-8 kişilik gruplara ayrılarak belirlenen servislerde stajımızı yapıyoruz. Bu servislerde her kişiye oda sayısı veya hasta sayısı kadar hasta dağıtılır. İlk stajımızda hastanede çalışan hemşirelerimiz veya hocalarımız ile birlikte tedavi odalarında hangi aletler , hangi ilaçlar niçin kullanıldığına dair bir bilgilendirme verilir. Hastaların tedavisinde hastanede çalışan hemşirelerimiz veya hocalarımla birlikte tedavi işlem basamaklarını tek tek gösterilir. İlerleyen zamanlar da ise kişilere düşen hastalardan bir tanesi seçilerek bakım planı hazırlattırılır. Ve dönem sonunda bu bakım planı uygulama sınavı için değerlendirilir.
RTEÜ simülasyon merkezimizde ise maketler üstüne damar yolu nasıl açılır, hangi kasa nasıl ilaç uygulanır , ne kadar uygulanır vb. hemşirelik girişimleri ilk önce maket üstünde öğretilir . İlerleyen zamanlarda ise bize vaka verilerek hastanın ne rahatsızlığı var , hangi hemşirelik girişimleri uygulamalı , hangi sıra ile uygulamalı vb. bilgileri öğrenip öğrenmediğimi , doğru yapıp yapmadığımız konusunda değerlendirilir ve bilgilerimiz kontrol edilir .1. Sınıfın Dönem sonunda ise hemşirelik girişimleri konusunda vakalar verilerek uygulama sınavı için değerlendirilir. 2-3-4 sınıftada ana derslere göre vakalar verilerek hemşirelik girişimleri , iletişim gibi konularda değerlendirilir.
- Hemşireler nerelerde çalışabilir?
→ Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)
Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri (AÇSAP)
Verem Savaş Dispanseri (VSD)
Sıtma Savaş Dispanseri
Cüzam — Lepra Savaş Dispanser
Deri ve tenasül Hastalıkları dispanser
KETEM (Kanser Erken Teşhis — Tarama Merkezi)
Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu
İl Ambulans Servisi Komuta Kontrol Merkezi
Toplum Sağlığı Merkezi
Sağlık Merkezi
Kurum Tabiplikleri
Ruh Sağlığı Dispanseri
Okul Sağlığı Hemşireliği
İş Sağlığı Hemşireliği
Huzurevi Hemşireliği
Yaşlı Bakım Merkezi Hemşireliği
Engelli Bakım Merkezi Hemşireliği
Evde Bakım Merkezi
Ayaktan Tanı ve Tedavi Merkezi
Tıp Merkezi
Yan Dal Merkezi
Sağlık Kabini
Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri (ADSM)
Diş Hastanesi
Diş Tedavi Merkezi
Diş Polikliniği
Yoğun bakım ünitelerinde
Klinikler arasında
Poliklinikler içinde
- Bulunduğun üniversitenin size sağladığı avantaj ve dezavantajlardan bahseder misin?
→ İlk önce avantajlarımızdan bahsedelim. Hemşirelik bölümüzün uygulama saatlerinin fazla olması , stajın hastane ortamında ve RTEÜ simülasyon merkezinde yapılmasının çok fazla avantajı var. El becerimizin artması ve el yatkınlığımızın oluşmasına katkı sağlıyor. Daha fazla vaka gördüğümüzden ise vakalarda nasıl bir uygulama yapıldığı, nasıl çözümler bulunduğu konusunda diğer birçok üniversiteye göre önceliğimizin olması ve iş hayatına atandıktan sonra erken ortama uyum sağlamamızda kolaylıklar sağlamış olur.
Hemşirelik bölümümüzdeki öğretim görevlileri ile kolayca iletişime geçerek sorunlarınıza kısa sürede çözüm bulabilsiniz.
Okulumuzun spor ve sanat alanında oldukça geniş bir klüp çalışmaları ve geziler bulunmaktadır.
Dezavantajlarına gelirsek ise kampüsten uzak bir ortamdasınız ve geniş bir bahçe alanımız bulunmamaktadır .
1.sınıfta tıbbı terimlerin öğretildiği tıbbı terminoloji dersi ayrı bir ders olarak verilmediği için ilk dönem zorlansanızda 2.dönem tıbbı terimlere hakim olmaya başlarsınız.
Sınıflarımızın 1.sınıfın ilk dönemi 40 kişilik olup 2.döneminde 100-120 kişiliktir. 100-120 kişilik sınıflarımız ise amfi sisteminde olmayıp bunun yanında ise ve mikrofon sistemi bulunmamaktadır.
- Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?
→ Hemşirelik bölümümüzün konumu ve planlanması nedeniyle birçoğumuzun hayali olan geniş bahçeli , oturma alanlarının bol olduğu bir ortamımız bulunmamaktadır. Kampüs ortamımızda ise geniş alanlarımız ve eğlence alanlarımız bulunmaktadır. Kampüste kütüphanemiz ve çalışma alanlarımız bulunmaktadır.
- Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı?(ulaşım, kira vs.)
→ Diğer illerden gelen arkadaşlara göre rizede öğrenci olmak zor densede belli bir süre sonra vazgeçilmez oluyor. Ulaşım dolmuşlar ile gerçekleşiyor. Fakültemizden merkeze 25 -30 dk gidiliyor. Her 5 dk bir dolmuş kalkmaktadır. Fakültemizden kampüse ise 45-50 dk sürmektedir.
Rizede öğrenciye kiralık ev bulmak zor olduğu gibi fiyat açısından da kiralar pahalıdır.
- Pratik dersleriniz nasıl oluyor? Bahseder misiniz?
→ Pratik derslermiz fakültemiz ve RTEÜ simülasyon merkezinde maketler üzerinden yapılmaktadır. Hemşirelik girişimleri tek tek gösterilir ve tek tek herkese yaptılırız. Bu pratik derslerimizde ise hemşirelik girişimleri ve vakalar üzerinden değerlendirilir.
- Sınav sisteminiz nasıl? Sınıfı geçmek zor mu?
→ Sınav sistemimiz vize-final- büt şeklindedir. Daha önceki dönemlerde geçme notu 50 olduğu 2020-2021 eğitim öğretim yılında ise geçme notu 60 oldu. Uygulamalı derslerimizde çok fazla bilgi ve beceri gerektirdiği için sınavlarda biraz zorlansak Da genel olarak dersleri geçmek kolaydır.
- Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?
→ Evet öneriyorum. Eğitim açısından iyi olması , pratik derslerin saatinin fazla olması ve birden çok ortam görmemiz ve bunun yanında sosyal faaliyetlerin kolayca gerçekleştirebileceği bir ortama sahip olacaklardır.
- Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
→ Hemşirelik bölümünü düşün arkadaşlara söylemek istediğim hemşirelik mesleğinde sadece damar yolu açıp , hastanın tansiyonu ölçmek olmadığını bunun yanında kişileri bilgilendirebilmeli, oluşabilecek ani problemler kısa sürede çözümler üretebilmeli , kişiler ile kolayca iletişime geçip kendini açıklayabilen kişiler olmalıdır. Bunun yanında atandıktan sonra iş saatlerin uzun olacağı , çalışma ortamının bulunduğu yere göre zorluğunun değişebileceğini bilmelidir. Ayrıca hemşirelik mesleğini sadece geniş iş alanları ve maddi gelirin iyi olmasına bağlı seçerseniz bu mesleği yaparken mutlu olmazsınız . Bu nedenle emin olarak seçiniz.
SORULARINIZ İÇİN: