• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→  Cemal Koçak RTEÜ Tıp Fakültesi Dönem 5

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

 →  Bence temel tıp eğitimi ve tus çalışması için pek önemli değil çünkü bunlar daha çok öğrencinin kendisine bağlı faktörler perifer bir okuldan mezun olup tus birincisi olabilirsiniz bu gayet mümkün. Klinik eğitimi açısından üniversite ve hastane faktörünün önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle kendini geliştirmek isteyen tıp öğrencisi hasta sayısı ve  vaka çeşitliliği fazla olan, olanakları ve eğitimi, pratik uygulamaları yeterli olan okulu seçerse kendisi için daha iyi olacaktır. Günün sonunda bunlardan yaralanmak da öğrencinin kendisine kaldığı için top tamamen sizde diyebilirim.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→  Avantaj ve dezavantaj kişilerin beklentisine bağlı olarak değişmekle birlikte genel olanlardan bahsedeyim:

Avantaj : Türkiye’de sayısı bir elin parmağı kadar olan simülasyon merkezinin son modeline sahibiz ( Tanıtım filmini ve ne işe yaradığını bir araştırın derim bence bayılacaksınız:) )

Hocalarından kantincisine temizlik görevlilerinden güvenliğine öğrenci işlerinden fotokopicisine hiçbir yerde bulamayacağınız samimi bir ortam

Burs imkanı ( Bu imkanı da mutlaka araştırın lütfen )

Merkezi bir yer olmamasına karşın klinik başarı ve eğitim kalitesi

Hastanede stajyer ve intörnlere ücretsiz yemek

Alt üst dönem ilişkisi ve dayanışması

Kendinizi bulabileceğiniz aktif kulüp faaliyetleri

Her zaman kapısı açık hocalarımız

Finalsiz geçiş imkanı

Rize’nin size sunduğu eşsiz doğası

Dezavantaj : Dezavantaj olarak fiziki yetersizliklerden bahsedebiliriz. Fakültenin bahçesi ve boş zamanlarımızı değerlendirebileceğimiz alanları daha geniş olabilirdi. Ayrıca kütüphanemiz biraz dar bu genişletilebilir. İl olarak avm miz henüz yok yapım aşamasında ancak Trabzon’a istediğiniz zaman bir dolmuş uzaklığındasınız.Karadeniz’in vermiş olduğu sahil kenti olma özelliği sayesinde Trabzon’a istediğiniz zaman gidebilir orayı da karış karış gezebilir aynı gün dönebilirsiniz.

  • Tıp okumak zor mu?

→  Bana kalırsa tıp seçecek bir insanın bu soruyu çoktan geçmiş olması lazım. Evet zor ama siz de kolay lokma değilsiniz . Size vız gelir yani.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→  Haftasına ortama alışıyor ve hem kulüpler hem de samimi arkadaşlıklar ve misafirperverlikler sayesinde ısınıyorsunuz.  Fiziki olanaklardan ve samimiyetten zaten bahsettim.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→  Rize biraz pahalı bir şehir. En azından  büyükşehirden gelen biri olarak bana biraz pahalı geliyor. Tabi Bim A101 gibi marketler var oradan da çeşitli ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Böyle dedim ama arada dağlar kadar fark da yok yanlış anlaşılmasın neticede öğrenci için değerlendirme yapıyoruz. Dolmuşla Rize’nin her yerine gidebilirsiniz. En son 2 TL idi öğrenci. Kiraların da bir tık pahalı olduğunu söyleyebilirim özellikle tıp fakültesinin karşısından tutacaksanız tabi bina yapısına ve yılına göre değişiyor. İlk yıl yurtta kalın derim ev için erken olur ben nerde mi kalıyorum ? Hala yurttayım 🙂 Özellikle erkek arkadaşlarım İçin Yeşilçay Öğrenci Yurdunu tavsiye ederim ben çok memnunum. Rize’ de öğrenci olmak ihtiyaçlarınıza ve yaşam tarzınıza göre değişir.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→  Kadavrayı 2. sınıfta okula ilk geldiği zaman görmüştüm. Enterasan bir duygu. Neticede ölü bir insanı incelemek için sedyede getiriyorlar. Daha önce tatmadığım bir duyguydu. Kadavraya korkmadan nasıl bakıyorsunuz tarzında bir şey olmadı herkes çok ilgi duyuyor siz de duyacaksınız. Ama bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Değerli kardeşim kadavra sayısının fazla olması sizi mükemmel hekim yapmaz lütfen ilk kriteriniz bu olmasın.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→  Sınav sistemimiz ilk 3 sene komite, hastane dönemi her staj için teorik ve sözlü sınav yapılıyor. Komite sizi minumum bilgi birikimine zorlayan bir sınav sistemi. Birkaç kez baraj yiyince ustası oluyorsunuz zaten merak etmeyin 😉

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→  Sınıfı geçmek zor değil arkadaşım sadece geçmek için çalışmak gerekiyor. Bence bu olay yanlış lanse ediliyor. Tıp fakültesi öğrencisi zekidir. Her aktiviteye, etkinliğe, faaliyete zaman bulabilir. Bence sürekli ders çalışıyorum diyen için 3 ihtimal vardır ya yalan söylüyordur ya fakültesinden memnun değildir ya da olayı yanlış anlamıştır.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→  Benim tavsiyem bol bol görsellerden faydalanın. Ve bol tekrar yapın kim ne söylerse söylesin zaten kendi çalışma yönteminizi oluşturacaksınız. Ama şunu söyliyeyim girişte ezber diye geliyorsunuz seneler ilerledikçe ezber yaptığınıza pişman oluyorsunuz. Kardeşiniz olarak bu konuda tek tavsiyem önünüze konulan her bilgiyi neden öğrendiğinizi sorgulayın, ezbere gerek kalmadığını anlayacaksınız.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→  1. Sınıftan itibaren laboratuvar derslerimiz başlıyor sayıları ilerledikçe artıyor. Maketlerimizden mikroskoplarımıza, kadavralarımıza, sizlere hocalarımızın yaptırdığı sunumlara, simülasyon merkezimizin nimetlerine kadar pdö sistemini ve öğrenci merkezli eğitimi resmen hissediyorsunuz.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→  4. Sınıftan itibaren hastane kokusu almaya başlıyoruz.

  • TUS nedir?

→  Mezun olduktan sonra yönelmek istediğiniz uzmanlık İçin gireceğiniz bir sınav. Detaylarını bırakın yıllar öğretsin 🙂

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→  Tusu kazanınca tercih yapıyorsunuz.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→  Üniversitemi ve bölümümü öneririm. Her sene 1. sınıf arkadaşları aramızda görmek için heyecan duyuyoruz,

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→  Değerli kardeşim bu meşakkatli yola hoşgeldin. Bu yol heyecan uykusuzluk, kaygı, başarı ve başarısızlık hikayesi dolu. Eğer bu yazdıklarımın tek bir kısmını dikkate alacak olsaydın lütfen bu kısmı seç. İnanmayacaksın ama 6 yıl çok hızlı geçiyor. Kazandığın insanlara sahip çık, kendini her açıdan geliştirmeye çalış, hiçbir zaman derslerini bahane olarak öne sürme, unutma her şeye vaktin var yeter ki iste. “Öğrenmek unutmaktır.” derdi bir hocam öğrendiklerini unutunca üzülme ilk defa sana olmuyor. Lütfen bu yola iyilik için gir. Sağlıkta iyi olmaya iyiliğini de sağlıklı yapmaya çalış. Bunu kendine motto edinmiş bu sıcacık kulübe de uğramayı unutma…

SORULARINIZ İÇİN: