• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→ Ben Muhammed Zahid Özdaş, SBÜ Gülhane Tıp Fakültesi 6. Sınıf öğrencisiyim.

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→ Öncelikle ilk 3 yıl her fakültede ‘teorik eğitim süreci’ olarak bilinir. Burada amfilerde hocalar gelir, ders anlatır, komite veya vize-final usulü sınavlar olur. Böylece pratik tıbbın temeli olan dersler kabaca öğrenilmeye çalışılır. Bence bu ilk 3 sene hemen her fakültede benzer şekilde geçer. Eğer bir şeye dikkat edilmesi gerekirse üniversitenin temel tıp bilimlerinde hoca kadrosuna bakılabilir. Ama dediğim gibi %90 iş öğrencide biter, öğrencinin bu 3 yılı iyi değerlendirip çalışması gerekir. Son 3 yıl daha pratik ağırlıklıdır. Şahsen son 3 yıl için ‘devlet üniversitesi’ olmasını tavsiye ederim çünkü hasta popülasyonu, hastanenin nasıl işlediğini görme ve pratik yapabilme imkanlarının daha geniş olduğunu düşünüyorum. Yine tabi ki daha köklü, daha bilinen, eski fakültelerin eğitiminin daha iyi olabileceğini düşünüyorum.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→ Avantaj olarak Ankarada merkezi bir bölgede olması, ulaşımının kolay olması, pratik anlamda hocaların öğretmek için çabalaması diyebilirim. Dezavantaj olarak özellikle 15 Temmuz olaylarından sonra üniversitenin yıpranması maalesef. Yine de GATA kalitesi diye bir şey var elbette.

  • Tıp okumak zor mu?

→ Herkes için zor diyemem elbette ama emek istediği kesin. Severek çalışanların daha başarılı olabileceğini düşünüyorum.  Zaten mesele tıp okumak da değil, mezun olduktan sonra hasta yönetebilmek. Hocalarımız hep asıl sınavınızı hastaların karşısında vereceksiniz derler.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→ Kampüs bayağı geniş. Sohbet etmek veya çay içmek için mekanlar var. Kütüphanemiz var ki birçok fakültede bulunan kütüphanelerden daha büyük.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→ Ben ailemin yanında kaldığım için kira konularını çok bilmiyorum ama Ankara olması dolayısı ile kiralar yüksek olabilir. Tabi ki bu daireden daireye ve bölgeden bölgeye de değişir. Öğrenciler üç dört kişi beraber eve çıkacağı için daha uygun maliyetli olacaktır. Ulaşım olarak hemen her yerde otobüs, dolmuş bulunabilir. Kızılay’a Sıhhiye’ye her yerden ulaşılabilir.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→ Kadavrayı birinci sınıfta anatomi dersinde gördüm. Aslında çok da bir şey hissetmedim. Kokusu biraz ağırdı ama öyle abartıldığı kadar korkunç da değildi. Esas 5. Sınıfta Adli Tıp stajında otopsiye girdiğimizde hassas bünyeli arkadaşların kadavraya nispeten daha fazla zorlanacağını hissettim.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→ Sınav sistemi şu an Komite usulü. Komite aslında belirli konuların daha düzenli ve derli toplu anlaşılabilmesi için

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→ Düzenli ders çalışan, hafta sonu tekrar yapan arkadaşlar her şekilde sınıfı geçiyorlar zaten. Tabi ki sosyal yaşantınızın sıfır olması gerekmiyor. Son gün çalışmak da işe yaramayabilir. Düzenli çalışmak sınıfı geçmek için yeterli olacaktır.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→ Ezberi iyi olan 1-0 önde başlar aslında. Lisede biyoloji neyse Tıp dersleri kabaca öyle. Birçok terim, birçok hastalık tamamen ezbere dayalı. Fakat bol tekrarla ve klinik entegrasyonuyla hallediliyor zamanla. Herkesin kendine göre ders çalışma biçimi, taktikleri var elbette ama ciddi anlamda çok çalışmak gerekiyor.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→ Pratik derslere 3. sınıfta başlanır. Hem bazı pratik uygulamalar hem de hastalarla nasıl iletişim kurulacağına yönelik grup dersleri yapılır.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→ Hastaneye asıl geçiş ve stajlar 4. sınıfta başlıyor.

  • TUS nedir?

→ TUS yani Tıpta Uzmanlık Sınavı şu an yılda iki kez yapılan ve tıbbın bir alanında ihtisas yapıp özel olarak o alanda çalışmak isteyen pratisyen hekimlerin girdiği bir sınav. Aslında herkes TUS’a girmek zorunda değil fakat mezun sayısının giderek artması ve pratisyen hekimliğin şartlarının değişken olması sebebiyle çoğu mezun erkenden uzman olmak istemekte. Ayrıca dünyanın en zor sınavlarından biri olarak biliniyor ve tıp öğrencilerinin büyük kısmı 5. sınıftan itibaren TUS çalışmaya başlıyor.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→ Bölüm seçimi (göz, KBB, kadın doğum, ortopedi vs) 6 yıl okuyup mezun olduktan sonra girilen Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) neticesinde alınan puana göre yapılan tercihler sonucunda gerçekleşiyor. TUS da Üniversite Sınavı gibi bir sıralama sınavı. Örneğin birinci olan istediği hastanede istediği ihtisası yapabiliyor.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→ Bence Türkiye’de yazılabilecek güzel üniversiteler arasındadır.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→ Üniversite sınavında istediğiniz yeri kazanmak hayat yarışının sonu değil maalesef. Çalışmaya devam etmeniz lazım. Artık hemen her yerde tıp fakültesi var, her yıl 15-16 bin doktor mezun oluyor. Yapay zekâ teknolojisi her geçen gün insanların işlerini ellerinden almaya daha da yaklaşıyor. Dolayısı ile kendimizi geleceğe entegre ederek, farklı beceriler de kazanarak ve işimizi en iyi şekilde öğrenerek yaparsak başarılı oluruz inşallah. Kazanan arkadaşlarımıza şimdiden hayırlı olsun.

SORULARINIZ İÇİN: